Vartotojų organizacijų aljansas palankiai vertina elektros rinkos liberalizavimą

Seimui pritarus elektros rinkos liberalizavimui, kuriuo siūloma atsisakyti mažmeninių elektros kainų reguliavimo buitiniams vartotojams, Vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys sako, kad vartotojams tai turėtų atnešti daugiau privalumų nei trūkumų.

Kita vertus, pasak vartotojų atstovo, matant kitų šalių patirtis liberalizavus elektros rinką, kyla baimių dėl to, kiek bus tiekėjų rinkoje ir kokias kainas jie siūlys.

„Elektros liberalizavime mes matome daugiau pliusų negu minusų. Visada tikimasi, kad liberali rinka, veikianti pagal rinkos principus, mažiau reguliuota, turėtų atnešti vartotojams daugiau privalumų ir, svarbiausia, galimybę rinktis, o jeigu rinktis, tai pigesnį teikėją. Matome įvairių šalių patirčių, kolegos Latvijoje skundžiasi, kad ne viskas pas juos įvyko sklandžiai, tad tam tikrų baimių turime ir mes. Nežinome, kaip viskas bus: kiek bus tiekėjų, kokias kainas jie siūlys“, – teigė K. Kupšys.

Nepaisant galimų rizikų, anot pašnekovo, elektros rinkos liberalizavimas leis tikėtis konkurencingesnių pasiūlymų, o patiems vartotojams aktyviau skaičiuoti sunaudojamos elektros sąnaudas, savo nuožiūra keisti elektros tiekėjus.

„Rinkos liberalizavimas leis tikėtis konkurencingesnių pasiūlymų ir kiekvienam pradėti truputį aktyviau skaičiuoti savo elektros sąnaudas, bandyti sutaupyti, rinktis įvairesnius elektros planus, keisti aktyviai elektros tiekėjus. Lietuvoje privatūs asmenys iki šiol tokiomis galimybėmis pasinaudoti galėjo labiau teoriškai, o faktiškai tų tiekėjų nebuvo ir privatiems asmenims pasiūlymų niekas nesivargindavo kurti“, – Eltai sakė K. Kupšys.

Liberalizavimas leis tikėtis konkurencingesnių pasiūlymų, o patiems vartotojams aktyviau skaičiuoti sunaudojamos elektros sąnaudas, savo nuožiūra keisti elektros tiekėjus.

„Mes didžiausias viltis siejame, kad kartu su rinkos liberalizavimu ateina ir išmanieji skaitikliai. Jie kartu reiškia didesnį žmonių įsitraukimą į elektros rinką apskritai, kai vis daugiau žmonių save išbando tapdami gaminančiais vartotojais“, – pridūrė Vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas.

Energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui pareiškus, kad gyventojai kol kas galės pasirinkti iš keturių nepriklausomų elektros energijos tiekėjų, K. Kupšys teigė, kad patraukli šalies rinka sudaro galimybes gerokai padidinti nepriklausomų energijos tiekėjų skaičių.

„Tikimės šuolio pasiūlymų skaičiuje, tiekėjų skaičiuje. Mūsų šalies rinka yra pakankamai patraukli, kad atsirastų keliolika ar net keliasdešimt nepriklausomų energijos tiekėjų“, – sakė jis.

Perėjimas nuo reguliuojamos prie konkurencinės elektros tiekimo bus įgyvendintas trimis etapais, primena ELTA.

Elektros energijos rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų ES. Dauguma šalių ES ir regione, kurio elektros rinkoje dalyvauja ir Lietuva, yra liberalizavusios elektros rinką buitiniams vartotojams. Estija šiuos įsipareigojimus jau įvykdė 2013 m., Latvija – 2015 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nicberg

nicberg portretas
o ta diena nesivargina lietuviskai rasyti,vis angliskus zodzius bruka, gal ta zodi aljans i lt kalba isverskit ir ta renovation
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių