Pereiti į pagrindinį turinį

Verslininkai į pagalvės mokestį žiūri kritiškai

2013-12-19 15:00

Per didžiausių Lietuvos miestų merų pasitarimą išsakyta idėja įvesti miestų svečiams pagalvės mokestį sulaukė neigiamos verslininkų reakcijos.

T. Lukšio / BFL nuotr.

Per didžiausių Lietuvos miestų merų pasitarimą išsakyta idėja įvesti miestų svečiams pagalvės mokestį sulaukė neigiamos verslininkų reakcijos.

Merų idėja

"Mes kreipėmės į Susisiekimo ministeriją, į Ūkio ministeriją, kad turistai, išskyrus vaikus iki 7 metų, už naudojimąsi gyvenamųjų vietų turizmo ir poilsio viešąja infrastruktūra galėtų būti apmokestinami tam tikra turizmo rinkliava", – po didžiųjų miestų merų forumo pirmadienį kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Dabar galimybę spręsti šį klausimą taryboje turi tik kurortų savivaldybės. Jei ji būtų suteikta ir kitoms savivaldybėms, tai, Kauno mero teigimu, paskatintų turizmą.

"Ir didžiosios savivaldybės turėtų turėti galimybę bei teisę apsispręsti miestų tarybose, ar reikalinga būtent vienam ar kitam mieste tokia turizmo infrastruktūros rinkliava, kad papildytų ir savivaldybės biudžetą. Tikimės, kad taip paskatintume atvykstamąjį turizmą tiek į savivaldybes, tiek į Lietuvą apskritai", – kalbėjo A.Kupčinskas.

Kategoriškai prieš

Vis dėlto nei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, nei Lietuvos hostelių asociacijos vadovai merų iniciatyvai nepritaria.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pagalvės mokesčio atžvilgiu buvo nusiteikusi priešiškai. Ji mano, kad kol nebus iki galo aišku, kur būtų dedami gauti pinigai, apie jokius naujus mokesčius negali būti kalbos.

"Viešbučių asociacija yra kategoriškai prieš bet kokį mokestį. Mes esame europinės konfederacijos nariai ir visa Europa eina kaip tik priešinga kryptimi – suvokia, kad tai yra absoliučiai perteklinis mokestis. Mums neaiškus ir galimas mokesčių panaudojimas. Paprastai miestai tvarkosi savo infrastruktūrą. Mes dar tolerantiškai žiūrime į kurortų apmokestinimą, nes ten galioja sezoniškumas. Tačiau jeigu tai padarys visi miestai, pirmiausia turi būti visiškai aišku,kas ir kaip daroma. Pinigai turi eiti rinkodarai ir naujiems turistams pritraukti, o ne kiemams tvarkyti ar gatvėms lopyti. Taigi mūsų nuomonė yra tokia, kad esame kategoriškai prieš", – sakė ji.

Mokestis būtų nelygiavertis

Lietuvos hostelių asociacijos vadovas Artūras Jakubčionis nebuvo toks kategoriškas, bet galimu mokesčiu irgi nesidžiaugė.

Jis mano, kad naujas mokestis pirmiausia pakenktų būtent nakvynės namams.

"Aišku, nelabai realu, kad tas mokestis būtų diferencijuotas pagal kainas. Suprantu, kad surinkimas tada taptų labai sudėtingas. Tačiau, vertinant iš mūsų pusės, mes jaučiamės, švelniai tariant, skriaudžiami. Tikėtis, kad būtų renkamas procentas nuo vienos lovos kainos, būtų beveik nerealu. Protu suvoki, kad tai būtų labai sunku, bet širdyje to labai norėtųsi. Tada visi mokėtų lygiavertes kainas. Kitaip tie, kurie kainuoja dešimteriopai daugiau, mokėtų dešimteriopai mažiau", – kalbėjo jis.

Kur eitų gauti pinigai?

Didžiausias klaustukas, anot asociacijų vadovų, yra, kam būtų panaudojami surinkti pinigai? Jeigu tai nebus daroma skaidriai, mokestis būtų labai įtartinas.

"Jeigu būtų tikrai aišku, kur tie pinigai eina, tai reikėtų mūsų valdyboje atsisėsti ir svarstyti. Tada klausimas dar būtų diskutuotinas. Tačiau jis turėtų atsirasti sumažinant kokį nors kitą mokestį. Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto ar kurį nors kitą. Nes kitaip nebebus jokių ribų, atsiras naujų mokesčių ir autoriams, ir atlikėjams, ir pagalvių, ir kitokių. Čia jau būtų tik fantazijos reikalas", – sakė E.Šiškauskienė.

A.Jakubčionis teigė, jog bent jau nakvynės namų versle netrūksta ir nelegalų, todėl gali būti ir taip, kad naudą iš mokesčių gautų visai ne tie, kas mokesčius sumokėjo.

"Labai prieštarauti gal ir nereikėtų, jeigu tie pinigai būtų panaudojami pagal paskirtį ir jeigu jie būtų tinkamai surenkami. Aišku, verslui tai papildomas sunkumas. Tačiau aš matau to prasmę. Vėlgi, jeigu tik tie pinigai nukeliaus ten, kur ir turi nukeliauti – gerinti, gražinti, viešinti, klientams pritraukti. Aš matau to prasmę. Tik tiek, kad mums tai būtų skausmingas dalykas. Tarp kokio "Kempinski", kur viena lova kainuoja nuo 200 eurų, ir nakvynės namų, kur lova kainuoja 20 eurų, yra skirtumas. Būkim biedni, bet teisingi – tai nebūtų visiškai sąžininga pigios nakvynės atžvilgiu. Mokestį skausmingiausiai pajaustume mes. Yra dar vienas dalykas. Mokestį mokės tie, kurie dirba legaliai. Savo sektoriuje mes matome didelį skaičių nelegalų, kurie išvis nieko nemoka. Taigi darytume reklamą tiems, kurie už tai nemoka jokių mokesčių", – teigė pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų