VERT vadovas palaiko Vyriausybės siūlymus: kainų išdėstymas sumažins šoką vartotojams

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius pritaria Vyriausybės siūlymams nukelti elektros rinkos liberalizavimo terminą, nes, anot jo, tai leis išlaikyti stabilesnę energijos kainą ir padės išvengti kainų šoko.

VERT pirmininkas pateikė pavyzdį, esą antradienį gamtinių dujų kaina siekė apie 90 eurų už vieną megavatvalandę – praėjusią savaitę ji buvo 160 eurų. Nepaisant to, kad kaina sumažėjo 70 eurų, gamtinių dujų vartotojams ji vis tiek išaugtų praktiškai tris kartus, pažymi jis.

„Jeigu nebūtų imamasi veiksmų, tai situacija drastiškai keistųsi, todėl, bendradarbiaujant su Energetikos ministerija, parengėme įstatymo pakeitimo projektus. Siekiant išlaikyti kainų stabilumą ir mažesnį kainų šoką vartotojams, išdėliojome jį šiek tiek ilgesne perspektyva. Tai nėra labai nauja, anksčiau tokia praktika buvo taikoma ir, manome, kad tai leis išlaikyti stabilesnę kainą ir išvengti kainų šoko“, – Seime kalbėjo R. Pocius.

VERT vadovas sutinka, kad nepratęsus nepriklausomo elektros energijos tiekėjo pasirinkimo termino 1000-5000 kWh per metus suvartojantiems gyventojams, nespėjusiems to padaryti iki kitų metų, kaina išaugtų ketvirtadaliu.

„Dėl pačio liberalizavimo, ministras labai teisingai įvardijo pagrindinę liberalizavimo perkėlimo vienam pusmečiui priežastį, kuri iš esmės nekeičia galutinio liberalizavimo termino. Tai būtent yra galiojanti garantinio tiekimo tvarka, kai vartotojai, kurie būtų nepasirinkę nepriklausomo elektros energijos tiekėjo, gautų kainą, kuri yra su 25 proc. antkainiu“, – kalbėjo R. Pocius.

„Pritaikius 25 proc. antkainį, elektros kainos vartotojams ženkliai išaugtų, todėl pakeitimas yra būtinas ir mes jį palaikome. Suprantame, kad liberalizavimas sukuria ir tam tikrus nepatogumus nepriklausomam elektros energijos tiekėjui, bet niekas negali nuspėti, kaip atrodys rinkos kaina kitų metų pirmą pusmetį. Jeigu kainos bus palankios, niekas nedraudžia vartotojams pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją netgi nesulaukus liepos 1 dienos“, – pridūrė VERT vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprasi sukčių maklių

nesuprasi sukčių maklių portretas
Kaip suprasti,dujų kaina praeitą savaitę buvo 160 už megavatvalandę,o šią jau tik 90 eurų,bet vartotojams ji neatpigtų.TAI KODĖL? PAAIŠKINKITE.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių