A. Veryga: medikų atlyginimai bus padidinti artimiausiu metu

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neslepia apmaudo ir teigia, kad dėl opozicijos noro pademonstruoti dirbtinį rūpestį nebuvo priimti sprendimai kelti su koronavirusu kovojančių medikų atlyginimų. Ministras tikina, kad, nepaisant susiklosčiusios situacijos, medikų atlyginimai kils artimiausiu metu.

„Prisimenant vakarą Seime tenka tik apgailestauti, kad vis tik dėl dalies politikų noro rasti būdų pasipuikuoti ar noro pasirodyti bei pademonstruoti savo dirbtinį rūpestį nepavyko vakar priimti sprendimų dėl 50 ir 100 procentų papildomo atlygio mokėjimo medikams. Tai aš neabejoju, kad tie sprendimai bus priimti, nes, kiek teko bendrauti su frakcijos kolegomis, Seimo nariais, tai teisės aktų projektai paruošti ir, jeigu dar nėra registruoti, tai jie bus registruoti. Tikiuosi, kad Seimas juos priims“, – sakė A. Veryga.

Kaip ELTA jau skelbė, kovo 31 d. Seimui nepavyko įgyvendinti savo planų ir padidinti algų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams.

Seimui antradienį du kartus balsuojant nebuvo priimtos Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkės Astos Kubilienės pateiktos Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo (ŽULPKĮ) pataisos, siūlančios pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose karantino sąlygomis dirbantiems medikams mokėti 50-100 proc. dydžio priedus.

Tuo pačiu metu buvo įregistruotas ir Seimo narių Antano Matulo ir Raimundo Martinėlio pasiūlymas mokėti didesnes algas ir kituose padaliniuose dirbantiems medikams. Jie siūlė, kad paskelbus karantiną visiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtų mokamas 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedas. Tiems, kurie dirba su ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergančiais pacientais ar vykdo epidemijų profilaktiką, buvo siūloma skirti nuo 100 iki 150 proc. priedus.

Seimui pritarus tokiam pasiūlymui, vėliau įstatymų leidėjai suabejojo dėl lėšų šiam pasiūlymui įgyvendinti.

„Šiandien teikiate siūlymus, kuriems ir rezervo neužtektų", – kreipdamasis į opoziciją, sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis taip pat patikino medikus, kad jų algos didės.

„Norėčiau paprašyti medikų nepasiduoti šitam politiniam cirkui. Įstatymo pataisos bus įregistruotos. Tikiu, kad Seimas jas priims ir medikai gaus didesnius atlyginimus. Ačiū jums visiems už darbą ir nepasiduokime šitai politinei intrigai", – ragino A. Veryga.

Sveikatos priežiūros įstaigoms mažės finansinė našta

A. Veryga sako, kad priimti sprendimai leis sveikatos priežiūros įstaigoms karantino metu sumažinti patiriamą finansinę naštą.

„Karantino metu, kada iškyla finansinių sunkumų ir įstaigos nedirba įprastu režimu, yra priimti sprendimai mažinti finansinę naštą karantino laikotarpiu ir mėnesį po jo. Nebus skaičiuojami delspinigiai už nesumokėtas įmokas į sąskaitą, kurioje kaupiamos gydymo įstaigų įmokos (dėl paciento sveikatai padarytos žalos. – ELTA)“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Veryga.

Pasak jo, „įstaigos gali jaustis saugios, kad apie tokius nemokėjimus nebus informuojamos institucijos.“

Ministras taip pat pridūrė, kad šiuo metu derinamos įstatymo pataisos dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų mokėjimo atidėjimo.

„Kai Seimas susirinks, jos bus teikiamos Seime“, – akcentavo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ooo

Ooo portretas
O,aš manau,kad visi piniginiai reikalai turėtų būti sprendžiami po koronoviruso siautėjimo-ne dabar? . O ,tai-koronoviruso vardu pridarys nesąmonių,kaip ir :: posėžiaudami :: naktimis kadaise-Kubiliaus komanda.Svarbiau spęsti klusimą ,kad nekiltų maisto prekių kainos.

Danutė Burbienė

Danutė Burbienė portretas
Graudu net skaityti, kadkai kurie žmonės nesupranta, juk dabar sunkiausią darbą atlieka medikai. Jie dabar dirba ne tik neskaičiuodami valandų bet ir rizikuoja savo ir savo artimųjų sveikata. Šiuo metu jiems tikrai reikia ženkliai pakelti atlyginimus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių