Pereiti į pagrindinį turinį

Vestuvių verslas amžinas, bet sunkiai prognozuojamas

2012-07-12 10:10
Vestuvių verslas amžinas, bet sunkiai prognozuojamas
Vestuvių verslas amžinas, bet sunkiai prognozuojamas / Shutterstock nuotr.

Vestuvės – ne tik būsimų sutuoktinių džiaugsmas, bet ir rūpesčiai, už kuriuos reikia mokėti tam tikrą kainą. Vestuvių rinka Lietuvoje nedidelė, tačiau kokybiškų paslaugų joje reikia paieškoti.

Kūrė šventę visiems

Vilniečiai Jureliai, kurie gegužės pabaigoje atšoko vestuves, jau sužadėtuvių dieną apsisprendė, kad vestuvių organizavimą atiduos į profesionalų rankas ir samdys vestuvių planuotoją.

„Patys ne kartą buvome dalyvavę draugų vestuvėse, draugiškai pasiūlydavome savo pagalbą. Man yra tekę vežti ir būsimą draugo žmoną į grožio saloną, ir gėles atvežti, ir tortą pristatyti, ir jaunųjų automobilį vairuoti, ir laikrodininku pabūti, kad niekas niekur nevėluotų. O kai tokios vestuvės baigiasi, ieškai nuotraukose savęs ir nerandi, nes visuomet lieki už kadro su kažkokiais reikalais. Per savo vestuves norėjome sukurti šventę visiems“, – pasakojo Andrius.

Pasak jo, pirmas susitikimas su vestuvių planuotoja buvo lemiamas galutinai apsispręsti, ar tikrai jos reikia. „Iki susitikimo su vestuvių planuotoja blaškėmės, skaitėme įvairius vestuvių žurnalus, ieškojome informacijos internete ir bandėme susidėlioti, kaip atrodys mūsų vestuvės. Kai kuriais klausimais net susiginčydavome ir planavimą numesdavome kitai savaitei. Tačiau viskas pasikeitė po pirmos konsultacijos – planuotojai užteko sužinoti, ko mes nenorime ir kiek tam galime skirti pinigų“, – pasakojo pašnekovas. Po to, pasak Andriaus, vestuvių data nenumaldomai artėjo be jokių rūpesčių.

Rinkosi iš geriausių

„Kaskart gaudavome kelis pasiūlymus, iš kurių turėjome išsirinkti vieną. Nebuvo sunku, nes iš pasiūlytų visuomet būdavo vienas, kuris mums labiausiai tiko. Maloniausia, bet ir sunkiausia buvo rinktis tai, kas valgoma. Rinkdamiesi vyną ėjome į vyno degustaciją, renkantis tortą teko suvalgyti per dešimt skirtingų skonių torto gabalėlių, net išragavome visus restorano karštuosius patiekalus. Kai kam nors papasakojame, visi klausia, kiek mums tai kainavo – ogi nieko papildomai. Tai vestuvių planuotojos pridėtinė vertė, jos įdirbis“, – pabrėžė pašnekovas.

Pasak Andriaus, jo žmona net bandė skaičiuoti, kiek vestuvės būtų atsiėjusios, jeigu pora nebūtų samdžiusi vestuvių planuotojos. „Skaičiuojant vien pinigine išraiška vestuvių planuotojos paslaugos mums visiškai atsipirko, nes turėdama savo ryšių ji galėjo pasiūlyti ir geresnes kainas. Be jos galbūt būtume sumokėję kur kas daugiau, nes iki tokių gerų pasiūlymų net nebūtume spėję prisikasti“, – įsitikinęs vyras.

Andriaus pastebėjimu, vestuvių planuotoja sugebėjo vestuves pakelti kartele aukščiau už tuos pačius pinigus, kiek jų išleidžiama organizuojant patiems. „Padariau išvadą, kad vestuvių rinkoje paslaugos kokybės aukštesnė kaina nenulemia, reikia labai atidžiai rinktis“, – pabrėžė pašnekovas.

Brangiausios vestuvės – emigrantų

Vestuvių planavimo paslaugos Lietuvoje ne itin populiarios. Pasak vestuvių planuotojos Dianos Sugintienės, pagrindiniai klientai – emigrantai, kurie sugrįžta į gimtinę susituokti. „Poros, gyvenančios Lietuvoje, vestuvėms skiria vidutiniškai 15–50 tūkst. litų, o emigrantai – nuo 25 tūkst. ir šiems jos gali kainuoti net 200 tūkst. litų. Pigiausiai atšokti vestuves kainavo krizės metais, bet tuo metu buvo ir mažiau norinčių tuoktis. Šiuo metu vestuvių paslaugų kainos jau sugrįžusios į 2006–2007 m. lygį“, – sakė ji. Vestuvių planuotojos pastebėjimu, šiuo metu vestuves finansuoja dažniausiai patys jaunavedžiai.

Vestuvių dekoratorės, bendrovės „Dekoro projektai“ vadovės Žydrės Lataitienės pastebėjimu, emigrantų vestuvės visuomet būna puošnesnės, nes netaupoma gėlėms, kaip tai dažniausiai daro Lietuvoje gyvenančios poros. „Norint gražiai papuošti vestuves reikia 2–4 tūkst. litų. Daugiausia dėmesio reiktų skirti pokylio vietai papuošti. Tikrai neverta puošti bažnyčios, kuri savaime yra graži, taip pat krauti gyvų gėlių ant automobilių, nes karštą vasaros dieną grožis greitai virsta stagarais“, – patarė dekoratorė.

Vestuvių fotografo Sergejaus Mulino pastebėjimu, šiemet didelių vestuvių, į kurias būtų kviečiami profesionalūs fotografai, nėra daugiau nei ankstesniais metais. „Galbūt yra daugiau mažų vestuvių, kuriuose fotografuoja mėgėjai. Rinkoje fotografavimo paslaugų kainų pasirinkimas yra labai didelis – gali būti nuo 300 litų ir siekti 5 tūkst. litų“, – sakė jis.

Viliojantis verslas

Planuotojos D.Sugintienės pastebėjimu, imtis vestuvių verslo daug ką sugundo neva lengvai ateinantys pinigai. „Mano manymu, pabuvę svečiais gražiose vestuvėse žmonės pagalvoja, kad tokį malonų darbą ir jie galėtų dirbti. Todėl rinkoje kasmet atsiranda vis naujų vestuvių planuotojų, kurie padirba vienus dvejus metus ir išnyksta. Pasitraukia todėl, kad pirmiausia pradeda dirbti labai mažais įkainiais, o vėliau supranta, kad vestuvių planavimas yra labai atsakingas darbas, dirbti pigiai neapsimoka. Atlygis už vestuvių planavimą negali būti mažesnis nei 10 proc. visos vestuvių sąmatos“, – dėstė D.Sugintienė. Pasak jos, verta samdyti vestuvių planuotoją tuomet, kai vestuvių sąmata siekia apie 16 tūkst. litų. O planuojantiems kuklesnes vestuves gali užtekti tik vestuvių planuotojos konsultacijos.

Dvylikos metų vestuvių planavimo patirtį turinti D.Sugintienė sakė, kad tik dabar pastebi turinti įdirbį ir planuoti vestuves jai jau nėra taip sunku kaip anksčiau. „Įdirbis duoda ryšių, atsiranda daugiau su vestuvėmis susijusių asmenų ir įmonių, kuriais pasitikiu aš ir kuriuos galiu drąsiai rekomenduoti jauniesiems“, – sakė jis.

Kalbėdama apie kitas vestuvėms teikiamas paslaugas, pvz., fotografavimą ar filmavimą, D.Sugintienė pabrėžė, kad visi jaunavedžiai turi įsidėmėti, jog vestuvių paslaugų kaina neatsindi kokybės.

Sunkiausia planuoti verslą

Nors vestuvių profesionalams suplanuoti vestuves, jas vesti, papuošti ir fotografuoti yra vieni juokai, vis dėlto šiame versle sunkiausia planuoti patį verslą. „Renginių organizavimo specifika tokia, kad negali pasirašyti verslo planų, nes niekada negali žinoti, ar pavyks įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Vieną sezoną gali sektis, kitą – viskas kristi žemyn“, – pasakojo bendrovės „Ventukų pramogos“ direktorius Juozas Butnorius.

Jam pritarė ir kiti kalbinti vestuvių paslaugų atstovai. Pasak Ž.Lataitienės, šiuo metu jau yra priimami vestuvių dekoravimo užsakymai kitai vasarai, tačiau dėl kainos dar nesiderama, nes neaišku, kiek kainuos pačios gėlės. Vestuvių fotografo S.Mulino pastebėjimu, nors vestuvės yra amžinas verslas, niekada negali žinoti, kada į rinką siūlydami mažesnes kainas įžengs pradedantys fotografai.


Komentaras


Odeta Bložienė


„Swedbank“ asmeninių finansų instituto vadovė

Vestuvių biudžetas – tai pirmas būsimos šeimos biudžetas ir savotiškas būsimos šeimos pinigų planavimo egzaminas. Vestuvės, kaip ir kiekvienas pirkinys, turi būti labai gerai pasvertas ir atitikti finansines galimybes.

Apsisprendus tuoktis pirmiausia siūlau pradėti galvoti ne apie iškilmes, o apie tai, kiek tam galima skirti pinigų. Tradiciškai reiktų pasikalbėti su tėvais ir sužinoti, ar jie ketina bei gali prisidėti. Nerekomenduoju vestuvėms skolintis pinigų nei iš banko, nei iš ko nors kito. Šventė praeina labai greitai, o skolą gali tekti grąžinti ir kelerius metus. Tik labai aiškiai žinant sumą galima pradėti planuoti toliau. Taip pat būtina pasilikti bent 10 proc. lėšų nenumatytoms išlaidoms.

Po truputį planuoti vestuves reiktų pradėti jau kone nuo sužadėtuvių dienos. Laikas yra labai geras pagalbininkas, nes per ilgesnį laiką galima susitaupyti daugiau pinigų norimai šventei surengti, daug ką užsakius iš anksčiau galima gauti pigiau nei sezono metu ir pan.

„Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Valdas Lopeta

Vestuvių šventėms lietuviai dabar dažniausiai užsako nedidelius tortus arba mažų pyragėlių, sudėliotų keliais aukštais ant specialių stovų, rinkinius. Neretai klientai atsineša ir nuotrauką ar iškarpą iš žurnalo ir parodo, kokios išvaizdos torto savo šventei norėtų.

Kalbant apie konditerijos gaminių ingredientus ir skonius, jų dabar pageidaujama pačių įvairiausių ir kuo įdomesnių, įmantresnių. Tarp populiariausių vestuvinių tortų yra natūralaus belgiško šokolado ir pistacijų riešutų pastos, maskarponės sūrio, kakavos sviesto su migdoliniais dribsniais, marcipanų, egzotinių vaisių. Nauja tendencija yra ir tai kad neretai vestuvių šventei žmonės renkasi kelių skonių nedidelius tortus arba prašo pagaminti įvairių skonių, bet vienodai papuoštų pyragaičių. Neretai pirma užsakomas nedidelis pasirinkto skonio tortas degustacijai, ir tik tuomet šventinis tortas.

Pastaraisiais metais keitėsi ir vestuvinių tortų puošyba. Pastebime, kad dabar žmonės pageidauja subtiliai dekoruotų, detalėmis neperkrautų tortų: dominuoja ornamentų ir gėlių piešiniai, baltojo, juodojo šokolado detalės, kurios yra rankų darbo. Kartais, bet vis rečiau, pasitaiko norinčiųjų torto viršūnę papuošti jaunųjų figūrėle.

Vidutiniškai vestuviniam tortui ar pyragėlių asorti šiuo metu lietuviai skiria apie 200 litų, tačiau skiriamos šiai progai sumos labai skiriasi: pagaminame gardų tortą ir už 100 litų, buvę užsakymų, kai saldžiam vestuvių stalui jaunieji skyrė ir gerokai daugiau nei 300 litų. Pastebime, kad žmonės, ruošdamiesi vestuvių šventei, nėra linkę stipriai taupyti – geriau skiria didesnę sumą pinigų, tačiau, svarbiausia, yra gaminio kokybė, skonis ir išvaizda.

Daugelis mūsų pirkėjų tortus užsako mūsų konditerijos skyriuose pagal rekomendacijas arba jau turi patinkančio skonio mūsų gamybos tortą, tad užsako tokio paties, tik pasirenka išskirtinę puošybą. Rekomenduojame dėl vestuvinio torto gamybos kreiptis kaip įmanoma anksčiau – likus bent dviem savaitėm iki šventinės datos, kadangi dažnai reikia užsakyti specialių ingredientų, kurie keliauja ir iš Prancūzijos bei kitų šalių, pagaminti puošybai skirtų detalių.


Mažas biudžetas – įmanoma misija*

Svečių maitinimas 25 proc., apie 4 tūkst. litų

Medaus mėnuo 22 proc., apie 3,5 tūkst. litų

Apranga 16 proc., apie 2,5 tūkst. litų

Sutuoktuvių žiedai 12,5 proc., apie 2 tūkst. litų

Programa 5 proc., apie 800 litų

Fotografas 14 proc., apie 2,2 tūkst. litų

Floristas 1,5 proc., apie 300 litų

Vestuvių kvietimai 1,5 proc., apie 240 litų

Grožio paslaugos 1,5 proc., apie 300 litų

Padėkos dovanėlės 1 proc., apie 160 litų

Transportas 0 proc.

* 2011 m. organizuotoje apklausoje dalyvavo vėliausiai prieš penkerius metus susituokusios, taip pat artimiausiu metu ketinančios tuoktis poros. Vestuvių šventėje dalyvavo vidutiniškai 40 svečių. Vidutinis vestuvių biudžetas siekė 16 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų