Pereiti į pagrindinį turinį

Vežėjai Kalėdas švęs Rusijos pasienyje

2009-12-21 09:32
Nerimauja: dėl vėluojančių krovinių pretenzijas ėmė reikšti ir jų gavėjai Rusijoje, mat čia jau įsibėgėjo šventinė prekyba, trūksta prekių.
Nerimauja: dėl vėluojančių krovinių pretenzijas ėmė reikšti ir jų gavėjai Rusijoje, mat čia jau įsibėgėjo šventinė prekyba, trūksta prekių. / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Per savaitgalį pailgėjus eilėms Latvijos ir Rusijos pasienyje, Lietuvos vilkikų vairuotojams Kalėdas teks švęsti kelyje.

Pildosi juodasis scenarijus

Lietuvos vežėjų asociacijos "Linava" prezidentas Algimantas Kondrusevičius, po pokalbio su Latvijos pasienio pareigūnais pareiškė, kad sekmadienio rytą Terechovo pasienio poste laukė apie 1000 vilkikų įvažiuoti į Rusiją ir dar 300 – grįžti iš šios šalies. Dar maždaug 600 vilkikų stovi Grebnevo pasienio poste. Rusijos pusėje ten lūkuriuoja apie 70 automobilių. Postų pralaidumas siekia apie 400 sunkvežimių per parą, tačiau dabar pervažiuoja ne daugiau kaip 200.

Taigi tokios eilės gali išsiskirstyti tik per keturias penkias paras. Be to, Rusijos muitinė sankcijas Latvijos vežėjams žada atšaukti tik per Kūčias (ateinantį ketvirtadienį), tad vilčių spėti laiku pristatyti krovinius beveik neliko.

"Į situaciją Latvijos ir Rusijos pasienyje galima žvelgti gana optimistiškai: padėtis ten bent jau neblogėja. Jis stabiliai bloga. Be to, ir eilės ne pačios didžiausios – apie 500 vilkikų, o būna kad ir po 1500 stovi, per dvi tris dienas turėtų išsisklaidyti", – penktadienį dienraščiui sakė "Linavos" prezidentas A.Kondrusevičius.

Tačiau per savaitgalį padėtis pasienyje pablogėjo. "Vairuotojams Kalėdas veikiausiai teks švęsti sunkvežimiuose", – pripažino "Linavos" vadovas.

Pasienyje – nuobodu

Patys vairuotojai padėties nedramatizuoja. Daugeliui jų tai jau ne pirmas kartas.

"Esu ir anksčiau šventes praleidęs kelyje. Jau maniau, kad šeštadienį pavyks išvažiuoti. Automobilių kolona buvo pajudėjusi. Pasistūmėjome apie porą kilometrų, bet paskui kažkas vėl nutiko, ir rusai beveik nustojo leisti mašinas per sieną. Dabar stoviu, užkandžiauju, žiūriu televizorių. Nelabai čia yra ką veikti – nei pasivaikščiosi, nei pamiegosi, nes eilė gali vėl pajudėti. Ir velniškai šalta, net išlipti parūkyti nesinori. Termometras rodo minus 16 laipsnių, bet čia nei pastatų, nei nieko nėra, tai dėl vėjo atrodo, lyg būtų daugiau nei 20 laipsnių šalčio", – dienraščiui pasakojo jau beveik tris dienas Rusijos pasienyje laukiantis Darius.

Kiti vairuotojai, pasak jo, taip pat nuobodžiauja – žaidžia kortomis arba miega. Treti, prisiglaudę kolegų automobiliuose, šildosi svaigiaisiais gėrimais. "Galima susitarti, kad kolegos papypsėtų, kai eilė pradės judėti. Aš irgi taip padarysiu, nes jaučiu, kad be pirmadienio ryto nepajudėsime. Tiems, kurie važiuoja toli į Rusiją, – lengviau. Kai mašinoje yra du vairuotojai, tai vienas jų gali ir išgerti, ir pamiegoti, ir pašnekėti yra su kuo. Aš važiuoju vienas", – skundėsi vairuotojas.

Užsakovai jau nerimauja

Labiau nerimauja užsakovai ir transporto įmonių vadovai, mat dėl vėluojančių krovinių pretenzijas ėmė reikšti ir jų gavėjai Rusijoje. Ten jau įsibėgėjo šventinė prekyba, trūksta prekių. Vieno vilkiko prastovos diena vežėjams kainuoja apie 600–700 litų.

"Kita opi problema – blogos kokybės degalai, kurių įsipylę Lietuvoje, kai kurie sunkvežimiai sustojo. Vairuotojai tikina, kad jų pylėsi degalinėse, o naftos produktų pardavėjai rodo pirštais į "Mažeikių naftą", esą jie yra tų degalų gamintojai, ir pretenzijas reikia reikšti jiems. Mums nerimą kelia tai, kad gali sugesti brangūs kroviniai, kuriems būtinas temperatūrinis režimas. Tokiu atveju vežėjų nuostoliai bus itin dideli", – sakė A. Kondrusevičius.

Nuvežė maisto

"Linava" Latvijos ir Rusijos pasienyje įstrigusiems lietuvių vairuotojams šeštadienį nugabeno maisto ir vandens siuntą.

"Šis savaitgalis ir kitos savaitės pradžia bus sunkūs mūsų vilkikų vairuotojams, tad nusprendėme nedelsiant siųsti pagalbą – maisto ir vandens siuntą maždaug 250 vairuotojų", – teigė "Linavos" prezidentas A.Kondrusevičius.

Autobusas su duona, makaronais, konservais, sausomis sriubomis, kava ir vandeniu išsiųstas į Terechovo pasienio postą Latvijoje.

"Po pokalbio su Latvijos vežėjų asociacijos "Latvijas auto" vadovybe aiškėja, kad Rusijos muitinė sankcijų atšaukti artimiausiu metu šalies kaimynės vežėjams nežada. Geriausiu atveju tai įvyks ketvirtadienį. Taigi šios savaitės pradžia mūsų vairuotojams bus sunki", – teigė A.Kondrusevičius.

Sumažės krovinių srautas

Pasienyje susidariusi maždaug 15–17 km eilė. Asociacija "Linava" vežėjams rekomenduoja vengti gabenti krovinius per Latvijos ir Rusijos pasienio postus ir siūlo rinktis alternatyvius kelius bei papildyti degalų ir maisto atsargas.

"Latvijos vežėjams taikoma daugiau patikrinimo procedūrų, todėl mažėja postų pralaidumas. Mes stovime visi vienoje eilėje, o kadangi maždaug pusė visų vilkikų yra iš Lietuvos, problema yra ir mums – Rusijos ir Latvijos ginče Lietuvos vežėjai tapo įkaitais", – sakė "Linavos" prezidentas.

Anot jo, "Linava" bendradarbiauja su Lietuvos ambasada Latvijoje, taip pat Latvijos vežėjų asociacija. Tačiau padėtis kol kas tik prastėja.

Tikimasi, kad sunkvežimių eilė pradės sklaidytis savaitės pabaigoje, nes prieš Kalėdas krovinių srautai visada sumažėja ir vėl atsigauna tik sausio viduryje.


Prasikalto Latviai

Praeitos savaitės pradžioje Rusijos federalinė muitinė pranešė, kad Latvijos vežėjai Rusijos iždui skolingi apie 60 mln. rublių (4,7 mln. litų), todėl esą griežtinama jų kontrolė.

Anksčiau šiais metais panašūs kaltinimai iš Rusijos skambėjo ir Lietuvos vežėjams. Prieš juos buvo imtasi tokių pačių priemonių. Tiesa, lietuviai buvo išskirti į atskirą eilę, kad netrukdyti kitų šalių vairuotojams. Latvijos vežėjai neatskiriami, todėl visi vilkikai turi laukti kartu. Spėjama, kad Rusijos muitininkai Latvijos vežėjų į atskirą eilę neišskiria, baimindamiesi kaltinimų diskriminavimu, kurių jie sulaukė po to, kai ėmėsi griežčiau tikrinti Lietuvos vežėjus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų