Viceministras: vaistų antkainius turėjo siūlyti atskiros vaistinės, o ne asociacija

Dėl rekordinės baudos Lietuvos vaistinių asociacijai (LVA) ir aštuonioms vaistų prekybos bei konsultacijų bendrovėms už draudžiamus susitarimas dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių kalta ne tebegaliojanti jų nustatymo tvarka, o tai, kaip ją įgyvendino konkrečios vaistinės ir asociacija, teigia sveikatos apsaugos viceministras.

„Norėčiau akcentuoti, kad problema buvo ne pats kainų mechanizmas, o tai, kaip jis buvo įgyvendintas“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Aurimas Pečkauskas.

„Duomenys apie vaistų antkainius ministerijai buvo pateikti suderinti tarp vaistinių ir asociacijos, o Konkurencijos tarybos nuomone, tai kiekvienas vaistinių tinklas turėjo padaryti (pateikti – BNS) atskirai“, – pridūrė jis.

Viceministras pabrėžė, kad ministerija neplanuoja keisti kompensuojamųjų vaistų antkainių nustatymo tvarkos, kol galutinai nebus pasibaigę teisminiai procesai dėl, jo žodžiais, „vienos didžiausių baudų dėl konkurencijos pažeidimų per visą Lietuvos istoriją“. 

„Ministerija susipažins ir įvertins, kokie pakeitimai yra būtini, bet tai užtruks (...) Prieš pertvarkant kainų reguliavimą svarbu gauti galutinius atsakymus, pirmiausia teismo, kad netektų po metų ar kitų vėl iš naujo pertvarkyti vaistų sistemos“, – sakė A. Pečkauskas.

„Vis dėlto šis sprendimas (Konkurencijos tarybos – BNS) yra bendras signalas valstybei ir rinkai, kad reikia ir toliau skaidrinti vaistų kainodarą“, – pridūrė jis.

Vis dėlto šis sprendimas yra bendras signalas valstybei ir rinkai, kad reikia ir toliau skaidrinti vaistų kainodarą.

Konkurencijos taryba pranešė išsiaiškinusi, kad 2017 metais Sveikatos apsaugos ministerijai nusprendus įvertinti, ar reikia keisti vaistų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, ji paprašė asociacijos pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus.

Pasak pranešimo, tarpininkaujant LVA, vaistų prekybos bendrovės suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus jų veiklos kaštais. Vėliau konkurentės kartu parengė vaistinės prototipo dokumentą, kuris esą turėjo parodyti, jog tik ministerijai nustačius jų siūlomus antkainius, bendrovės galės išlikti rinkoje.

Taryba antradienį pranešė, jog Lietuvos vaistinių asociacijai ir aštuonioms vaistų prekybos ir konsultacijų bendrovėms, susitarusioms dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, skirta beveik 73 mln. eurų baudų.

„Eurovaistinei“ skirta 27,5 mln. eurų, „Gintarinei vaistinei“ – 16,7 mln., „Tamro“ – 9,2 mln., „Benu“ – 7,7 mln., vaistų tiekimo įmonei EVD – 2,7 mln., konsultacijų, valdymo, tyrimų ir rinkodaros bendrovei EVRC – 1,27 mln., „Limedikai“ – 7,4 mln., „Siromed Pharma“ – 11,2 tūkst., Lietuvos vaistinių asociacijai – 7,4 tūkst. eurų baudos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligonis

Ligonis portretas
Tegul sumoka, omes pirkdami vaistus dar didesnėmis kainomis kompensuosime nuostolius. Reikia valstybę remti. Tas pats kaip su Klaipėdos kartonu bus.

Aišku kad atskirai

Aišku kad atskirai portretas
Aišku kad atskirai turi papildyti viceministro gerbūvį.

Viceministras iš Kauno

Viceministras iš Kauno portretas
Viceministras iį Kauno sumaišė ministerijas. Jam atrodo, kad jis vadovauja Vidaus reikalų ligų ministerijai. Kažkoks iškrypėlis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių