Pereiti į pagrindinį turinį

Viešųjų pirkimų tarnyba – už vidinių sandorių griežtinimą

2014-09-04 06:09
BNS inf.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / T.Lukšio/BFL nuotr.

Viešųjų pirkimų tarnyba siūlys Seimui sustiprinti perkančiųjų organizacijų vidinių sandorių kontrolę, tačiau neatmetama, kad tai gali sulaukti pasipriešinimo. Pasak tarnybos vadovo Žydrūno Plytniko, jau ruošiamos tai numatančios Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos.

„Lietuvoje susiklosčiusi nenormali situacija, ir mes ruošiame įstatymo pakeitimus. Bandysime juos pateikti Seimui. Mes norime, kad vidiniai sandoriai liktų galimi, bet būtų didesnė kontrolė. Dabar situacija yra tokia, kai savivaldybė ar įmonė įsteigia dukterinių įmonių ir paslaugas atiduoda joms be konkurso“, - BNS sakė Ž.Plytnikas.

Anot jo, nekontroliuojami vidiniai sandoriai riboja konkurenciją ir iškraipo rinką - Europos Sąjungoje jie naudojami, tik neradus alternatyvų. Pasak Ž.Plytniko, pataisos bus pateiktos Seimo rudens sesijai.

„Bus didelis blokavimas šių pataisų, nes yra daug suinteresuotų asmenų ir vidinių interesų“, - sakė Ž.Plytnikas.

VPT duomenimis, Kauno miesto, Raseinių, Vilkaviškio ir Vilniaus rajonų savivaldybės bei „Lietuvos geležinkeliai“ pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 119 mln. litų vertės vidinių sandorių. Pirmoje vietoje pagal jų apimtį buvo Kaunas, sudaręs už 62,2 mln. litų vertės tokių sandorių, toliau sekė „Lietuvos geležinkeliai“ - 38,7 mln. litų, Raseinių rajonas - 10,770 mln. litų, Vilkaviškio - 6 mln. litų.

Pernai 4 perkančiosios organizacijos kartu sudarė tokių sandorių už 615 mln. litų, iš jų už 589,8 mln. litų - „Lietuvos geležinkeliai“. Toliau sekė Kaunas - 13,3 mln. litų, Klaipėda - 6,8 mln. litų, Šiaulių rajonas - 5,1 mln. litų.

Pasak Ž.Plytniko, VPT nesudaro bendros vidinių sandorių statistikos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų