„Vikingu“ naudosis ir Azerbaidžanas

Lietuvos ir Azerbaidžano geležinkelininkai pasirašė susitarimą pagal kurį kroviniai iš Azerbaidžano konteineriniu traukiniu „Vikingas“ gali būti gabenami į Klaipėdos uostą.

Konteinerinių krovinių pervežimo tarp Lietuvos ir Azerbaidžano rūpinsis bendrovė „ADY Ekspress“. Kada ir kokie kroviniai iš Azerbaidžano keliaus į Klaipėdą dar nėra žinoma. „Vikingas“ nekursuos tiesiogiai į Azerbaidžaną. Jo 1677 kilometrų maršrutas yra tik iki Ukrainos Iljičovsko uosto.

Iki šio uosto Lietuvai arba Klaipėdos uostui skirti kroviniai turės būti permesti keltais arba kitais laivais iš Azerbaidžano. Tarp Lietuvos ir Azerbaidžano geležinkeliečių pasirašytas susitarimas numato abiejų šalių įsipareigojimus gabenti krovinius ir tam tikras nuolaidas.

Krovinių gabenimo maršrutas nuo Kazachstano per Azerbaidžaną, Gruziją iki Ukrainos Iljičovsko uosto išbandytas šiemet sausį. 20 vagonų konteinerinis traukinys gabeno krovinius iš Kinijos per Kazachstaną, Azerbaidžaną, Gruziją aplenkiant Rusiją. Maršrutas sudėtingas – reikia naudotis jūrų perkėlomis Kaspijos jūroje (tarp Aktau ir Aliat uostų) ir Juodojoje jūroje (tarp Batumio ir Iljičovsko uostų). Šiuo metu Ukrainos geležinkelių kompanija derasi kaip šiame maršrute sumažinti krovinių gabenimo įkainius. Yra pasiekti susitarimai su Azerbaidžanu ir Gruzija, derybos dar vyksta su Kazachstanu.

Lietuva yra pasirašiusi memorandumą su traukiniu “Vikingas“ prisijungti prie šio tarptautinio „TransKaspijos“ maršruto. Juo per „Vikingą“ kroviniai patektų į vakarų Europos ir Skandinavijos šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių