Vilkijos ūkio vadovas: koronavirusas gali plisti ir kitose audinių fermose

Lietuvos kailinių žvėrelių augintojų asociacijos bei audines auginančio Jonavos rajono Vilkijos ūkio vadovas ir didžiausias savininkas įspėja, kad koronavirusui plintant tarp žmonių šis užkratas gali persimesti ir į kitas audinių fermas.

„Tikimybė, kad kažkur kitur atsiras židinys, su laiku didėja, nes daug žmonių serga koronavirusu“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė Česlovas Tallat-Kelpša. 

Vilkijos ūkio ir jo valdomo kito audinių ūkio „Danmink“ fermose praėjusią savaitę nustatytas koronavirusas.

„Čia klausimas, ne ar ateis (koronavirusas į audinių fermas – BNS), o kada. Testavimas (darbuotojų – BNS) svarbiausias dalykas, o dabar pasigendame, kad jį būtų galima atlikti greitai. (...) Mes ir tą ligą gavome iš dalies, kad Lietuva labai menkai testuoja. Dabar patys perkame reagentus, tariamės su medikais, kad jie atvyktų į ūkį ir tikrintų mūsų žmones“, – kalbėjo jis.

Č. Tallat-Kelpša pranešė, kad per pastarąją parą testas parodė, kad vienas žmogus iš Vilkijos ūkio „įtartinas“, tačiau jis audinių fermose nedirbo.

„Negalime jo greitai patikrinti, turi užsiregistruoti, nežinau, kada jį patikrins, kada gaus atsakymą. Tas testavimas įtartinu atveju turėtų būti greitesnis, negali beveik savaitę laukti, kol sužinosi, ar žmogus serga, ar ne“, – komitete kalbėjo Č. Tallat-Kelpša.

„Jis atvažiavo iš kito ūkio mums padėti, bet prieš įsileisdami nutarėm patikrinti. Taip ir išlindo. Gal nepasitvirtins. Bet jis ir nedirbo prie audinių. Nei pas mus nespėjo, nei aname ūkyje“, – vėliau BNS aiškino Č. Tallat-Kelpša.

Anot jo, visi darbuotojai tikrinami greitaisiais testais. 

Šiuo metu daugiau koronaviruso židinių Lietuvos kailinių žvėrelių ūkiuose nėra.

Šalyje veikia 70 audinių auginimo ūkių, juose užauginama apie 1,6 mln. žvėrelių. 40-yje ūkių laikoma  mažiau negu 10 tūkst. audinių. Fermose dirba apie 1 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių