VMI: gyventojų pranešimai padėjo nustatyti daugiau nei 40 mln. eurų nuslėptų mokesčių

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad per trylika metų, kai 2006 m. birželio mėn. buvo įsteigta VMI pasitikėjimo linija 1882, iš gyventojų iš viso gauta apie 45,7 tūkst. pranešimų apie galimus mokestinius pažeidimus. Pagal gautą informaciją VMI iš viso nustatė 40,4 mln. eurų nuslėptų mokesčių, iš jų 329 tūkst. eurų – per pirmąjį šių metų pusmetį.

Per paskutinius kelerius metus gautų pranešimų skaičius kasmet viršija 4 tūkst. Pernai tokių pranešimų mokesčių administratorius gavo apie 5 tūkst., šiemet jau sulaukta beveik 2 tūkst. pranešimų.

„Visuomet reaguojame į gyventojų telefonu, programėle „Pranešk“, raštu ar tiesiogiai pateikiamą informaciją. Džiugu, kad gyventojai nėra abejingi ir nesitaiksto su daromais pažeidimais, o visa tai duoda ir akivaizdžių rezultatų“, – sako VMI prie FM Kontrolės departamento atstovas Rolandas Puncevičius.

Per mėnesį mokesčių administratorius sulaukia vidutiniškai apie 300 pranešimų apie pastebėtus įvairius mokestinius pažeidimus. Gyventojai VMI daugiausia informuoja apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“, gaunamų pajamų neapskaitymą, kvitų neišdavimą, nelegalų darbą ir kt.

Dažniausiai gaunama pranešimų dėl maitinimo įstaigų, autoservisų veiklos ir neregistruota statybų veikla užsiimančių asmenų. Remiantis gauta informacija, VMI nuo pasitikėjimo linijos įkūrimo nustatė apie 6,7 mln. eurų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio („vokelių“), 1,7 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų.

Daugiausia pranešimų sulaukiama iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojų. Statistika rodo, kad apie mokestinius pažeidimus vienodai praneša tiek vyrai, tiek moterys, gyventojai aktyviausi gegužės-rugpjūčio mėnesiais.

VMI pažymi, kad gyventojai visada gali išlikti anonimais, tačiau dažniau ir greičiau mokestiniai pažeidimai išaiškinami, kai pranešėjai sutinka bendradarbiauti su VMI. Pernai iš 5 tūkst. gyventojų, kurie pranešė apie įvairius pažeidimus, pasitikėdami VMI, savo kontaktus nurodė beveik 2,1 tūkst. gyventojų.

VMI primena, kad apie įvairius pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai taip pat gali pranešti užpildę elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudoję programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, kuria naudojantis apie pažeidimus pranešti dar paprasčiau: mokesčių mokėtojas gali pažeidimo vietoje nufotografuoti, padaryti garso arba vaizdo įrašą, pažymėti pastebėto pažeidimo vietą žemėlapyje ir šią informaciją perduoti tiesiai VMI.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
KUO VMI GIRIASO? KAD PER 13 METU PAGAL SKUNDUS SURIKO 40 MIL, PER METUS GAUNASI TIK PO TRIS LIMONUS...KIEK ISMOKETA INSPEKTORIAMS, VIRSENYBEI? Vieno inspekt met atlyginomas apie 10-12 tuukst, Jei ju bent 150, tai ISMOKAMA ALGOMS APIE 2,25 MILIJONO, O SURINKO TRIS. JEI DAR REIKETU SUMOKETI UZ INFORMACIJA TAI BUUTU DIDZIULIS KRAHAS, nuostoliai ir kitoks slamstas...TAI KAIP VERTINTUMET APSKRITAI VMI DARBA?

Žinome

Žinome portretas
Lietuvoje prastai suolanuotas pasitikėjimo telefonas,paskambinus klause sambininčio duonenų.Manau to neturėtų būti jeigu norite geresnių pranešimo resultatų.Yra tokia šalis,kokia nerašysiu,kur nereikia prisistayti pranešus,bet ten prisistato nes yra apmokamas pranešimas ,už pranešima ,prisistačius ,pasitvirtinus nusižengimam yra mokama,žinau kiek mokama.Jie tenai žino kad paskambinus ir pranešus bus konfidencialu ir niekas nesužinos.Pas mus Lietuvoje atvyke tikrintojai iš karto pasako kas skambino, arba kas pranešė.Kad buvo skambutis, tai aišku ir taip,bet, kas skambino neturėtų sakyti, tiem kuriuos tikrina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių