VMI priminimai deklaruoti – ir gavusiems pajamų iš užsienio

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) dar kartą primena gyventojams, kurie vis dar nedeklaravo 2018 m. gautų pajamų, apie jų pamirštą pareigą pateikti GPM308 deklaracijas. Pajamas už praėjusį mokestinį laikotarpį privalėjo deklaruoti 753 tūkst. gyventojų, iš jų, naujausiais duomenimis, deklaravo 677 tūkst. Kitų mokesčių administratorius kol kas kantriai laukia, ragindamas priminimais – šiandien tokie priminimai pasieks dar per 11 tūkst. šalies gyventojų, dalis iš jų nedeklaravo pajamų, gautų iš užsienio valstybių.

„Deklaravimo terminui pasibaigus šis procesas nesustojo – nedeklaravusiųjų gretos tirpsta kasdien, tačiau apie 76 tūkst. gyventojų, privalėjusių deklaruoti 2018 m. pajamas, to vis dar nepadarė. VMI jų be dėmesio nepalieka – ragina priminimais. Per pastaruosius mėnesius apie pamirštą pareigą informavome per 92 tūkst. gyventojų, iš jų daugiau nei pusė deklaracijas po priminimo pateikė“, –  sakė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė, ir pabrėžė, kad patogiausia deklaruoti el. būdu, naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema (EDS). 

VMI primena, kad iki š. m. gegužės 2 d. deklaracijas privalėjo pateikti tie gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą su pažyma ar buvo įsigiję verslo liudijimus (net ir tuo atveju, jei negavo pajamų), pardavė trejus metus nuosavybėje neišlaikytą transporto priemonę ar dešimt metų nuosavybėje neišlaikytą nekilnojamąjį turtą, gavo nuomos pajamų iš gyventojų, gavo bet kokių pajamų iš užsienio valstybių ir kt.

Deklaruoti pajamas turėjo ir gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl šios priežasties jie privalėjo perskaičiuoti metinį NPD. Kaip ir anksčiau, deklaruoti pajamas turėjo gyventojai, kuriems buvo privalu pateikti turto deklaracijas dėl jų pačių ar jų sutuoktinių užimamų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai, kt.), taip pat individualių įmonių savininkai ir mažųjų bendrijų ar ūkinių bendrijų nariai, gavę pajamų iš šių įmonių ar bendrijų.

VMI pažymi, kad pranešimai siunčiami ir tiems gyventojams, kurie pajamas yra deklaravę, tačiau jų deklaracijose mokesčių administratorius randa neatitikimų ar turi klausimų dėl pateiktų duomenų. Priminimai deklaruoti ir informaciniai pranešimai, skirti gyventojams, yra talpinami Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) bei siunčiami nurodytu el. paštu, o jo nenurodžius – paštu mokėtojo deklaruotos gyvenamosios vietos adresu.

VMI duomenimis, už 2018 m. mokestinį laikotarpį pajamų deklaracijas iš viso pateikė 1 mln. 322 tūkst. šalies gyventojų. Daugiau nei 697 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jiems buvo grąžinta beveik 110 mln. eurų GPM permokų. Beveik 379 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie turėjo sumokėti 172 mln. eurų GPM.

Visą aktualią informaciją apie 2018 m. gyventojų pajamų ir turto deklaravimą gyventojai gali rasti VMI interneto svetainėje, skiltyje „2018 m. pajamų ir turto deklaravimas“, konsultuotis su mokesčių specialistais įvairiais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 260 5060.  VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių