Pereiti į pagrindinį turinį

Vogė patys iš savęs?

2008-12-04 09:00
Vogė patys iš savęs?
Vogė patys iš savęs? / Nualino: naujieji vadovai pažėrė skandalingų faktų, kaip buvo valdoma valstybei priklausanti bendrovė RST.

Bendrovė Rytų skirstomieji tinklai (RST) iki šiol valdyta neefektyviai, o skelbti viešieji konkursai buvo neskaidrūs. Tokius kaltinimus buvusiems įmonės vadovams metė laikinasis bendrovės direktorius.

Konkursai saviems

Šiuos metus RST baigs prislėgti sunkios nuostolių naštos. Vien per tris šių metų ketvirčius įmonė sukaupė 47,7 mln. litų nuostolių. Neseniai prie RST vairo stojęs laikinasis vadovas Vytenis Kudinskas viešai pareiškė, kad elektros skirstymo bendrovė valdyta neefektyviai ir buvo tapusi kone pinigų plovimo vieta.

"Pirkimai iki šiol įmonėje buvo neskaidrūs ir neefektyvūs. Rangovai ir tiekėjai buvo kviečiami pagal neapibrėžtus reikalavimus, kurie formuluojami taip, kad pirkimas būtų nutaikytas į vieną ar kitą rangovą. Taip pat buvo skelbiamas vienas konkursas sunkiai suderinamiems dalykams ir taip eliminuojama daugelis galimų rangovų. Bendrovė pirko tomis sąlygomis, kurios buvo naudingos ne įmonei, o rangovui ar tiekėjui", – žėrė kaltinimus V.Kudinskas.

Teko permokėti

Be to, jo teigimu, perkant nebuvo derimasi, kartu nebuvo galimybių sumažinti rangovo kainą, neanalizuota rinka ir neišnaudota rinkos konkurencija.

"Po pirkimų proceso audito, pradėjome derybas, kurios vyks, iki bus pateiktas galutinis siūlymas. Dabar darbų kaina sumažinama vidutiniškai apie 30 proc.", – sakė V.Kudinskas.

Aptarnaujanti struktūra, anot laikinojo vadovo, taip pat buvo gana išpūsta ir neefektyvi: "Ištyrus darbuotojų krūvį, paaiškėjo, kad kai kurių žmonių krūvis yra pusė etato arba net mažesnis, taigi iki spalio 1 d. buvo atsisveikinta su 300 darbuotojų."

Liepos viduryje įmonėje dirbo 2100 darbuotojų – iki spalio 1 d. jų skaičius sumažėjo iki 1800.

V.Kudinsko teigimu, daugiausia atleista nekilnojamojo turto priežiūros, kanceliarijos darbuotojų, vairuotojų (iš 18 vairuotojų liko tik du), kitų pagalbinių darbininkų.

Ėmėsi pertvarkų

Pasak V.Kudinsko, atlikus auditą paaiškėjo, kad didžiausios pinigų sumos iš bendrovės "išplaukė" per naujų vartotojų prijungimo ir tilto plėtros projektus. Pavyzdžiui, vienos pastotės statybos sąnaudos siekia 3 mln. litų, nors anksčiau toks projektas buvo vertinamas 5 mln. litų. Vidutiniškai per metus pastatomos septynios pastotės. Neatmetama, kad nuo kiekvienos jų kažkur dingdavo po 2 mln. litų.

Tokią padėtį rado nauja vadovų komanda, kurios priešakyje buvo dabar į nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT" išėjęs Gediminas Mažeika. Jis šių metų liepos pradžioje pakeitė tuometį RST vadovą Rimantą Milašauską. Vakar "Vilniaus dienai" nepavyko susisiekti nei su G.Mažeika, nei su R.Milašausku.

Šiuo metu RST vadovybė ėmė mažinti įmonės sąnaudas didindama veiklos efektyvumą. Pertvarkyta įmonės struktūra, atsisakyta nereikalingų darbuotojų, patobulintos neskaidrios ir neefektyvios pirkimo procedūros.

V.Kudinskas tvirtino, kad paskutinį šių metų ketvirtį įmonė planuoja uždirbti pelno ir tai leis sumažinti bendrą visų metų įmonės nuostolį, kuris, prognozuojama, gali siekti apie 25 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų