VPT: žemės reformos darbai vykdyti pažeidžiant įstatymą

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) konstatuoja, kad Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą (VPĮ), prieš trejus metus organizuodama žemės reformos darbų ir paslaugų pirkimus bei vykdydama po jų sudarytas sutartis.

VPT atliko Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vykdytų atvirų konkursų „Žemės reformos žemėtvarkos projektų ir jiems prilyginamų žemės sklypų planų rengimo ir įgyvendinimo paslaugos“ (skelbtas 2012 m. balandžio 04 d., pirkimo Nr. 119826, toliau – Pirkimas Nr.1) ir „Žemės reformos žemėtvarkos projektų ir jiems prilyginamų žemės sklypų planų rengimo ir įgyvendinimo paslaugos“ (skelbtas 2012 m. lapkričio 30 d., pirkimo Nr. 130334, toliau – Pirkimas Nr. 2) ir jų pagrindu sudarytų sutarčių (pasirinktinai) atitikties VPĮ ir su jo įgyvendinimu susijusiais teisės aktais vertinimą.

VPT nustatė, kad perkančioji organizacija numatė tik bendrą pirkimo vertę, bet neįvardijo skiriamų lėšų kiekio kiekvienai pirkimo daliai (sutarčiai) ir tai lėmė neracionalų lėšų panaudojimą.

Įvertinus po pirkimų sudarytas sutartis, nustatyta, kad jose nėra nurodyti perkamų paslaugų kiekiai.   Atsižvelgiant į tai, kad pirkimo sąlygose nurodyti kiekiai buvo preliminarūs, išreikšti konkrečiais vienetais, nenustatant mažiausios ir/ar didžiausios ribos, laikytina, kad nurodyti perkamų paslaugų kiekiai buvo maksimalūs ir negalėjo būti didesni nei nurodyti pirkimo sąlygose, todėl šie kiekiai turėjo būti nurodyti kiekvienos dalies sutartyse.

Pavyzdžiui, vykdant 2012 m. rugpjūčio 13 d. sutartį Nr. 1DPS-(4.27)-491 su VĮ Valstybės žemės fondas ir P. Galinskienės individualiąja įmone, numatyta suteikti 78 vnt. sutartyje nurodytų paslaugų, o suteikta 303. Kitu atveju, pagal tą pačią sutartį, numatyta suteikti 125 vnt. paslaugų, o suteikta 668 vnt. ir taip toliau. Analogiški pažeidimai nustatyti visose VPT tikrintose sutartyse.

Įvykdžiusi pirkimą Nr. 1, perkančioji organizacija sudarė 56 paslaugų pirkimo–pardavimo sutartis, įvykdžiusi pirkimą Nr. 2, perkančioji organizacija sudarė 2 paslaugų pirkimo–pardavimo sutartis.

Pirkimo Nr. 1 vertė yra 30 613 000 litų su PVM. Pirkimo Nr. 2 sutarties vertė yra 2 250 000 litų su PVM. Pagal perkančiosios organizacijos pateiktus dokumentus, birželio 4 dienai (6 VPT vertintos sutartys) suteiktų paslaugų vertė pagal pirkimo dokumentuose numatytus preliminarius kiekius viršyta maždaug 2 365 142,02 litų.

Atsižvelgdama į šioje išvadoje nustatytus VPĮ pažeidimus ir vadovaudamasi LR civilinio kodekso 1.80 straipsnio 1 dalies nuostatomis, kad imperatyvioms Įstatymo nuostatoms prieštaraujantis sandoris yra niekinis ir negalioja, Perkančioji organizacija Pirkimo Nr. 1 ir Pirkimo Nr. 2 sutartis, turėtų nutraukti ir organizuoti naujus viešuosius reikiamų paslaugų pirkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių