Vyriausybė siūlo leisti tikrinti darbuotojų ir besidarbinančiųjų teistumo duomenis

  • Teksto dydis:

Vyriausybė siūlo tobulinti asmens duomenų teisinės apsaugos mechanizmą, nustatant lankstesnę skundų nagrinėjimo tvarką, galimybę susitarti taikiai, darbdaviams – ir galimybę tikrinti darbuotojų ar besidarbinančiųjų teistumą.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė tai numatančiai Teisingumo ministerijos iniciatyvai, ją dar turės patvirtinti Seimas.

Pasak ministerijos, naujuoju teisiniu reglamentavimu numatoma tobulinti pažeidimų nagrinėjimo, tyrimų bei patikrinimo tvarką, siūloma suteikti diskreciją priežiūros institucijoms pasirinkti tinkamiausius ir efektyviausius skundų nagrinėjimo būdus, taip pat – galimybę apjungti skundus, stabdyti skundų nagrinėjimo terminą, kai veiksmai nepriklauso nuo priežiūros institucijos.

„Darbdaviams siūloma suteikti galimybę tvarkyti darbuotojų ir pretendentų teistumo duomenis, atsižvelgiant į darbdavio teisėtą interesą, kartu nustatant atitinkamas darbdavio pareigas ir duomenų subjektų teisių ir laisvių apsaugos priemones“, – skelbia Teisingumo ministerija.

Darbdaviams siūloma suteikti galimybę tvarkyti darbuotojų ir pretendentų teistumo duomenis, atsižvelgiant į darbdavio teisėtą interesą.

Be to, numatoma taikaus sprendimo dėl skundo dalyko galimybė, daugiau galimų dokumentų siuntimo ir įteikimo būdų.

Taip pat siūloma nustatyti efektyvesnį Valstybinės duomenų inspekcijos ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos bendradarbiavimo mechanizmą, įpareigoti šias priežiūros institucijas viešinti priimamus sprendimus.

Pakeitimai parengti po pernai vykdytų konsultacijų su duomenų valdytojais, tvarkytojais, duomenų subjektais bei juos atstovaujančiomis asociacijomis. Be kita ko su jais aptartas poreikis papildomai reglamentuoti vaizdo stebėjimą, biometrinių duomenų nustatant asmens tapatybę tvarkymas, teistumo duomenų bei asmens duomenų tvarkymas mokslinių ir istorinių tyrimų tikslais.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, asmens duomenų apsauga yra viena svarbiausių šiuolaikinės visuomenės vertybių, todėl labai svarbu, kad jos naudą suvoktų kuo daugiau žmonių ir ji būtų saugikliu tada, kai to išties reikia, tačiau netaptų neveikimo pretekstu.

„Kartu su socialiniais partneriais, pilietinės visuomenės, nevyriausybinių organizacijų, verslo, mokslo įstaigų atstovais siekėme ne tik įvertinti esamo teisinio reglamentavimo veikimą, bet ir rasti efektyviausius sprendimus, atliepiančius besikeičiančios visuomenės poreikius“, – teigia E. Dobrowolska.

Tikimasi, kad nauji siūlymai sudarytų veiksmingesnės priežiūros galimybes, leistų apginti didesnio asmenų skaičiaus teises, būtų skirtas didesnis dėmesys priežiūros institucijų prevencinei ir šviečiamajai veiklai, taip pat būtų sudarytos palankesnės sąlygos užsienio investicijoms bei verslo plėtrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Debilizmas. Zinoma, kad teisto nepriims niekas. O zmogui reikia pasitaisyt, tad turi dirbt

Neadekvatumo viršūnė

Neadekvatumo viršūnė portretas
Kas draudžia kaip normalioseEuropos šalyse prašyti neteistumo pažymos jei yra tam poreikis? Jei darbui nėra poreikio, o darbdavio iškrypursiems poreikiams bus tai naudojama? Paskui ir taip nekaltai nuteistą žmogų dėl " šmeižto" visas kolektyvas šmeižiku už akių vadins. Baikite moterys š....ais drabstytis, stabdykit savo agresiją. Tokias nesamones gali tik moterys sugalvoti. Tai žmogaus teisių pažeidimas

Baltarusiška diktatūra

Baltarusiška diktatūra portretas
Darosi pas mus, neaddkvatūs žmonės įst priiminėja panašu. Žmogus jei dirba licenzijuojama darbą, jie mato, ir po nuteisimo atima licenzijas, viska. Kam pagalbiniui statybose ar vairuotojui tarkime, reikia kad žinotų darbdavys kad tu teistas už šmeižta? Nors žmogus nuteistas dažnai būna už pasakytą teisybę tokiose bylose. Dar leis darbdaviui manipuliuoti tavim. Kas čia per cirkas? Tik moteris manau gali sugalvoti tokią nesamonę, kuri nesugeba iš kitos pusės pasižiūrėti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių