Ž. Mauricas apie biudžetą: kas garsiausiai šaukė, tas daugiausia gavo

„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas mano, kad kitų metų biudžeto projektas nėra orientuotas nei į vidurinę klasę, nei į skurdžiausius visuomenės sluoksnius.

Jo teigimu, jis yra skirtas interesų grupių tenkinimui, o skuboti mokesčių įvedimai gali Lietuvą paversti nepatikima valstybe investuotojams.

„Manyčiau, kad biudžetas yra kitoks nei buvo galima tikėtis, ypatingai žvelgiant į Vyriausybės programą ir pirminę idėją, kalbant apie mokesčius, ambicingus planus įvykdyti sveikatos, švietimo sistemos reformas. Tie pažadai, kurie buvo duoti, didžioji dalis nėra įvykdyta. Net susidaro toks įspūdis, kad ypač šiais metais, kas garsiausiai šaukė, tas daugiausia gavo.

Išlaidų sistemoje buvo per daug nusileista viešojo sektoriaus darbuotojų reikalavimams didinti darbo užmokestį, kas savaime nėra blogai, bet didinimas turi būti mainais į reformas, į tinklo optimizavimą. Kadangi optimizavimo nėra, o yra tik papildomos lėšos skiriamos, esmė yra tokia, kad ir kiek pinigų atiduotum, jų vis tiek trūks, nes sistema nėra efektyvi. Praleista gera galimybė tas reformas vykdyti, kol ekonomikos augimas yra spartus“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

Ekonomisto teigimu, biudžetas nėra socialiai orientuotas, kaip teigia Vyriausybė.

Biudžetas yra orientuotas į tam tikrų interesų grupių norų tenkinimą, o ne socialiai orientuotas.

„Biudžetas yra orientuotas į tam tikrų interesų grupių norų tenkinimą, o ne socialiai orientuotas. Jis nėra taip pat orientuotas į vidurinę klasę, kas buvo žadama, mokesčių našta daugiau turėjo mažėti pagal pirminį planą. Susidaro įspūdis, kad ne Vyriausybė formuoja biudžetą, o koalicijos partneriai ar net opozicija“, – teigė ekonomistas.

Jo manymu, skubus mokesčių įvedinėjimas gali padaryti Lietuvą nepatrauklia šalimi investuotojams.

„Tai šakos pjovimas, ant kurios patys sėdi valdantieji. (...) Iš pradžių sugalvojamos išlaidos pakankamai dosnios, tačiau pajamos nėra atitinkamai suplanuojamos, ir vėliau desperatiškai ieškoma, kur tas lėšas užkamšyti. Galbūt tai atrodo kaip vaikų žaidimas. Smėlio dėžės kontekste tai neatrodo kaip didelę žalą darantis dalykas, bet tarptautiniame kontekste, kai Latvija žengia daug žingsnių, kad supaprastintų savo sistemą, siekiant pritraukti investuotojus, su tokiais žaidimais galime prisižaisti, nes į Lietuvą gali pradėti žiūrėti kaip į nepatikimą valstybę“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad Seimas praėjusią savaitę po svarstymo pritarė Vyriausybės patobulintam kitų metų biudžeto projektui. Antradienį dėl projekto numatytas galutinis balsavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da Luna

Da Luna portretas
kur yra tiesa kas šaukia daugiausia gavo už šauksmo lirika, o juk kur vydutinė mūsų žmonių klasė, liko, juk be šauksmo galima nudirbti tikra darbo prasme, ir iš tiesos laiptelio dar nežinau ar bus visi patenkinti tie šauksmo norai, nežinia, juk pinigas ant medžio neauga o riekia piniga uždirbti, o darbo ranku liko maža, va kur nukrypo tiesa o kur liko melas ir pažadas, lauksim tikru noru rezultatu ,

Vidas

Vidas portretas
Apie kokias reformas kalbi?Kol veiks propaganda televizijoje ir spaudoje ,Pamirsk Reformas.Cia tau ne Anglija,čia propaganda aukštam lygyje,jau lenkia senai sovietus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių