Kulinariniame Baltijos jūros šalių kelyje Lietuva vokiečiams pristatė varškės sūrį, midų ir kastinį. Pasak Žemės ūkio ministerijos, Berlyne vykstančioje žemės ūkio parodoje „Žalioji savaitė“ nuspręsta pristatyti šiuos produktus, nes Europos Komisija juos yra įtraukusi į saugomų produktų sąrašą.
Kulinarinis kelias „Žaliojoje savaitėje“ rengiamas pirmą kartą, jį organizuoja šių metų parodos partnerė Latvija.
„Baltijos jūros tautos turi tradicinius produktus, kuriuos turi visos šios šalys: silkė, alus, bulvės, sviestas, uogos, šnapsas, marinuoti agurkai. (...) Papasakosiu jums įdomų dalyką: tie, kurie valgo Baltijos šalių tradicinė maistą, turi dvigubai mažesnę riziką nutukti nei tie, kurie nevalgo“, - produktų pristatyme sakė Latvijos žemės ūkio ministras Janis Duklavas.
Savo tradicinę produkciją šeštadienį kulinariniame kelyje iš viso pristatė devynios valstybės: kelio organizatorė ir parodos partnerė Latvija, Lietuva, Estija, Vokietija, Lenkija, Norvegija, Suomija, Švedija, Danija.
Daugiausiai dėmesio ekspozicijoje susilaukė visų šalių alkoholiniai gėrimai, šiuos parodos lankytojai ragavo pirmiausia.
„Visų šitų šalių virtuvė panaši į mūsų (Vokietijos - BNS), bet tuo pačiu skiriasi. Todėl man patinka, ypač jūsų medaus degtinė“, - BNS sakė vienas iš parodos lankytojų.
Danai parodoje pristatė savo alų ir sūrį, švedai - ekologišką degtinę bei dešrą, Norvegai - lašišą, Latvija - šprotus, naminę duoną, Lenkija - kiaulieną bei alų.
Europos Komisija į saugomų produktų sąrašą yra įtraukusi žemaitišką kastinį, „Stakliškių midų“, lietuvišką varškės sūrį, skilandį, Seinų-Lazdijų medų ir Daujėnų naminę duoną.
Naujausi komentarai