„Achemoje“ puoselėjama meilė chemijai

  • Teksto dydis:

AB "Achema" surengta tradicinė šventė darbuotojų vaikams, siekiant parodyti, kur dirba jų tėveliai. Šventės metu netrūko įvairių chemijos eksperimentų, prikausčiusių mažųjų smalsuolių dėmesį. Šiomis priemonėmis skatinama domėtis chemijos inžinerijos mokslais ir vėliau papildyti "Achemos" komandos gretas.

Dėmesys mažiausiems

Kas dvejus metus "Achemoje" organizuojamas renginys "Mamytės, tėvelio, močiutės, senelio darbovietė", skirtas čia dirbančių darbuotojų vaikams. Mažieji smalsuoliai keliauja į ekskursiją, milžiniškoje bendrovės teritorijoje stebi, kaip atrodo jų tėvelių darbo vieta. Šiemet pirmą kartą staigmenos laukė ir būsimų pirmokų.

"Į šventę pakvietėme vaikus nuo septynerių metų. Ekskursijos metu vaikai susipažino su "Achema", visą teritoriją apvažiavo autobusu ir išgirdo pasakojimų, kas gaminama, kas kaip veikia. Žinoma, dauguma vaikų gyvena čia, Jonavoje, tad iš tolo mato daugybę vamzdžių, kaminų, tačiau kai viską pamato iš vidaus, atrodo dar įspūdingiau", – kalbėjo "Achemos" personalo ir bendrųjų reikalų direktorė Inga Jakučinskienė.

Vos išlipusių iš autobuso vaikų dėmesį patraukė teritorijoje išrikiuoti "Achemai" priklausantys specialiųjų tarnybų automobiliai. Vaikai noriai lipo į ugniagesių ir greitosios medicinos pagalbos automobilių vidų, smalsavo, kaip veikia technika, o įjungus sirenas – dar labiau sukluso ir stebėjo, kas vyksta aplink.

"Achemos" atstovai pripažino, kad norisi darbuotojų vaikams parodyti ne tik kaip atrodo jų tėvelių darbo vieta, bet ir sužadinti meilę chemijai bei inžineriniams mokslams.

"Norime nuo mažumės ugdyti vaikus, kad šie rinktųsi inžinerinę profesiją, nes Lietuvoje yra problema pritraukti studijuoti šią sritį. Tikimės, kad galbūt šie vaikai paseks tėvų pėdomis ir ateityje dar viena karta papildys "Achemos" kolektyvą", – pridūrė I.Jakučinskienė.

Norime nuo mažumės ugdyti vaikus, kad šie rinktųsi inžinerinę profesiją, nes Lietuvoje yra problema pritraukti studijuoti šią sritį.

Visi šventėje dalyvavę vaikai sulaukė dovanų – baltų kuprinių su piešimo reikmenimis ir kepuraičių. Šiais metais pirmą kartą įgyvendinta ir "Achemos" valdybos pirmininkės Lidijos Lubienės iniciatyva, skirta darbuotojų vaikams pirmokėliams. Todėl beveik 40 darbuotojų vaikų, kurie jau rugsėjo 1-ąją pirmą kartą keliaus į mokyklą, įteikti pirmoko rinkiniai, kuriuose vaikai rado būtiniausias kanceliarijos priemones savo mokslų kelio pradžiai.

Chemijos magija

Siekiant dar labiau sudominti vaikus chemijos mokslais,  surengti net du įspūdingi pasirodymai. Bendrovė "Gaschema" vaikams pademonstravo dujų šou, supažindino su sauso ledo triukais ir pavaišino smalsuolius burbuliuojančiomis sultimis. Meilę chemijai sužadino ir bendrovės ilgametis partneris – Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkas, pademonstravęs tikrą cheminių eksperimentų šou.

"Tai vienas būdų parodyti vaikams, kad tai yra įdomi specialybė. Įvairūs pasirodymai prikausto vaikų dėmesį, jie pamato cheminių reakcijų spalvas, užuodžia kvapus, gali kai ką net paragauti, todėl tokie triukai vaikams labai patinka", – tikino "Achemos" personalo ir bendrųjų reikalų direktorė.

"Paruošiau smagių eksperimentų, kurie parodo, kad chemija nėra vien užrašai, o tai iš tiesų veikia ir gali gražiai atrodyti. Tai galbūt juos paskatins rinktis chemiko ar net chemijos inžinieriaus specialybę", – kalbėjo KTU Cheminės technologijos fakulteto lektorius dr. Andrius Jaskūnas.

Jis savo žodį tesėjo ir kaip koks magas pradėjo rodyti triukus, kurie tiesiog įtraukė vaikus, susėdusius aplink eksperimentų erdvę. Iš pradžių mokslininkas trumpai supažindino, kaip vyksta cheminės reakcijos, kaip medžiagos reaguoja viena su kita ir keičia spalvą, vaizdžiai parodė, kaip keičiasi įvairių medžiagų būsena.

Net ir šį chemijos magijos šou žiūrėjusių "Achemos" darbuotojų dėmesį patraukė kai kurie KTU atstovo eksperimentai. Štai pasakius, kad vata apvyniotas pagaliukas užsidegs vos prilietus, sukluso ir maži, ir dideli. Parodžius, kad įžiebti ugnį galima ir be degtukų, iš karto būrys vaikų išsirikiavo aplink mokslininką ir patys norėjo išbandyti tokį dar nematytą triuką su ugnimi.

"Niekada nežinai, koks eksperimentas bus populiariausias", – po minėto eksperimento vis pūsdamas užsiliepsnojančią lazdelę pridūrė dr. A.Jaskūnas.

Anot jo, inžinerijos specialistų Lietuvoje nuolat reikia, o tie, kurie pajaučia chemijos magiją ir užsikrečia jos kerais, tikrai ras perspektyvų darbą.

"Chemijos inžinieriaus specialybė yra tikra profesija. Tai labai trokštami ir laukiami specialistai. Kadangi universitetai paruošia nedaug šios specialybės žmonių, todėl jie paklausūs ir tikrai ras darbą. Be to, tai labai kūrybiška specialybė, nes čia yra labai daug nežinomųjų, galima nemažai ką atrasti naujo, o pati chemijos inžinerija iš viso yra kažkas įspūdingo. Yra labai daug erdvės, kur žmogus gali pasireikšti kuriant naujas medžiagas, naujus produktus ir aprūpinti visuomenę tuo, ko jai labiausiai reikia, bei palengvina mūsų gyvenimą", – apie beribes chemijos kūrybos galimybes kalbėjo KTU mokslininkas.

Inga Jakučinskienė

Žinių diena

Bendrovė "Achema" labiau sudominti inžinerijos mokslais siekia ir savo darbuotojus, todėl kasmet sveikinami tie, kurie įgijo aukštąjį išsilavinimą. Šiais metais net septyni "Achemos" darbuotojai baigė universitetą, įgijo išsilavinimą ir dabar galės kilti karjeros laiptais. Tarp baigusiųjų yra ir doktorantūros studijas įveikusi darbuotoja.

"Man chemija labai sekėsi nuo pat mokyklos laikų, tačiau bakalauro studijose pajutau, kad teisingai pasirinkau kryptį, nes savęs niekur kitur neįsivaizdavau, tik chemijos srityje. Dėl to universitetas pakvietė toliau tęsti studijas, tad po truputį apsigyniau ir daktaro laipsnį. Man labai patiko tai, ką dariau, bei mane supanti visa mokslinė erdvė. Rengdama baigiamąjį darbą aš sintetinau naujas elektroaktyvias medžiagas. Buvo labai įdomu, nes tai man nauja sritis. Apskritai chemijos srityje yra įdomu kažką naujo sukurti, tačiau yra ir daug sričių, kur gali tobulinti savo žinias, nes tai sritis, kurioje niekas nestovi vietoje", – kalbėjo šiemet chemijos mokslų daktaro laipsnį apsigynusi "Achemos" laboratorijos darbuotoja Raimonda Grinienė.

Šiais metais net septyni "Achemos" darbuotojai baigė universitetus ir įgijo aukštąjį išsilavinimą. Keturi jų įgijo bakalauro, dar du – magistro, vienas – daktaro laipsnį. "Pas mus aukštasis mokslas yra labai vertinamas. Kiekvienas darbuotojas žino, kad jei jis neturės išsilavinimo, negalės kopti aukštyn, nes dirbant pavojingus darbus, kuriuose yra daug reikalavimų, reikia turėti ir specialius pažymėjimus. Kiekvienas specialistas gamyboje privalo įgyti aukštąjį išsilavinimą. Todėl jau daug metų organizuojame Žinių dieną, per kurią pasveikiname tuos, kurie baigė aukštojo mokslo įstaigas", – kalbėjo "Achemos" personalo ir bendrųjų reikalų direktorė I. Jakučinskienė.

Ji pažymėjo, kad šiuo metu "Achemoje" dirba apie 1,3 tūkst. darbuotojų, iš jų apie 37 proc. turi aukštąjį išsilavinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbuotoja

Darbuotoja portretas
Deja, bet šioje įmonėje vien tik išsilavinimo kilti pareigose neužtenka, reikia turėti ir gerų didelių pažįstamų giminių
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių