A. Armonaitė: „Baltic Classifieds Group“ – trečiasis Lietuvos „vienaragis“

Skelbimų portalus Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Baltic Classifieds Group“ tapo trečiuoju Lietuvos „vienaragiu“, pranešė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ji apie tai paskelbė remdamasi vieno iš duomenų teikėjo apie startuolius „Dealroom“ parengta apžvalga.

„Sveikinu Lietuvos startuolių bendruomenę ir „Baltic Classifieds Group“ tapus oficialiu trečiuoju vienaragiu iš Lietuvos“, – trečiadienio rytą feisbuke parašė ministrė.

Apie tai, kad Lietuva turi tris „vienaragius“, tarp kurių yra ir „Baltic Classifieds Group“, remdamasi „Dealroom“ parengta 2022 metų Lietuvos startuolių ekosistemos apžvalga, trečiadienį taip pat pranešė Inovacijų agentūra.

Pranešama, kad „Dealroom“ parengtą apžvalgą inicijavo „Startup Lithuania“, „Practica Capital“, „Triniti Jurex“, „Go Vilnius“.

Savo svetainėje 2021 metų kovą paskelbtame įraše „Dealroom“ nurodo, jog „vienaragiams“ priskiria nuo 1990 metų įkurtas technologijų įmones, kurių vertė arba kaina viršija 1 mlrd. JAV dolerių. Portalas „vienaragiams“ taip pat priskiria startuolius, kurių pirminio viešojo akcijų siūlymo (IPO) kaina buvo mažesnė nei 1 mlrd. JAV dolerių, tačiau vėliau jos „peržengė stebuklingą (1 mlrd. JAV dolerių – BNS) ribą“. 

Lietuvoje šį statusą taip pat turi drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“ bei kibernetinės saugos sprendimų bendrovė „Nord Security“.

„Baltic Classifieds Group” (BCG), kuriai Lietuvoje priklauso skelbimų portalai Autoplius.lt, Aruodas.lt, Skelbiu.lt, CVbankas.lt ir kiti, kontroliuoja keliolika skelbimų portalų Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje.  Įmonė listinguojama Londono akcijų biržoje.

Grupė 2021 metais surengė pirminį viešą akcijų siūlymą (IPO).

„Baltic Classifieds Group“ vadovas: tapti „vienaragiu“ nesiekėme, tai prestižas

Duomenų apie startuolius teikėjos „Dealroom“ trečiuoju Lietuvos „vienaragiu“ paskelbtos skelbimų portalus Baltijos šalyse valdančios bendrovės „Baltic Classifieds Group“ vadovas Justinas Šimkus sako, kad įmonė tapti „vienaragiu“ nesiekė, tačiau toks statusas yra reklama bei prestižas tiek įmonei, tiek Lietuvai.

„Tikslas įmonei pasiekti tą „vienaragį“ nebuvo tai, ko mes siekėme. Tiesiog kūrėme modernią, skaitmeninę, šiuolaikišką įmonę, kur darbuotojams būtų gera dirbti. Mes tokių tikslų (tapti „vienaragiu“ – BNS) neturėjome. (...) „Vienaragis“, kaip faktas, yra malonus, bet tai nebuvo tikslas“, – BNS trečiadienį sakė J. Šimkus.

„Bet tai yra reklama ir įmonei, manau, kad ir Lietuvai, ir regionui. Yra daug ataskaitų, naujienų, kur šalys lyginasi viena su kita, kažkur sparčiau auga ta ekosistema, tai, manau, kad tai yra dalis prestižo“, – pridūrė jis.

Apie tai, kad „Baltic Classifieds Group“ tapo trečiuoju Lietuvos „vienaragiu“, remdamasi „Dealroom“ parengta apžvalga,  trečiadienį feisbuke paskelbė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Tai, kad Lietuva turi jau tris „vienaragius“, tarp kurių – ir „Baltic Classifieds Group“, remdamasi „Dealroom“ parengta 2022 metų Lietuvos startuolių ekosistemos apžvalga, trečiadienį taip pat pranešė Inovacijų agentūra.

„Dealroom“ savo svetainėje 2021 metų kovą nurodė, jog „vienaragiams“ priskiria nuo 1990 metų įkurtas technologijų įmones, kurių vertė arba kaina viršija 1 mlrd. JAV dolerių ir kurių pirminio viešojo akcijų siūlymo (IPO) kaina buvo mažesnė nei 1 mlrd. JAV dolerių, tačiau vėliau jos „peržengė stebuklingą (1 mlrd. JAV dolerių – BNS) ribą“. 

Pasak „Baltic Classifieds Group“ vadovo J. Šimkaus, bendrovės vertė 1 mlrd. JAV dolerių perkopė dar pernai – po to, kai 2021 metų birželį grupė surengė IPO.

Tuomet įmonė Londono biržoje išplatino akcijų už 330 mln. svarų – 200 mln. vienetų emisijos vienos akcijos kaina siekė 1,65 svaro sterlingų.

J. Šimkus teigė, jog Londono akcijų birža pasirinkta remiantis kitų tokių pasaulio įmonių pavyzdžiu.

„Tai yra skaitmeninis elektroninis, tačiau nišinis verslas. Žiūrėjome, kur listinguojasi kitos tokio pobūdžio pasaulio įmonės. (...) Jeigu mes būtume listingavęsi Lietuvoje, tai didelė tikimybė, kad nebūtume pritraukę didžiausių pasaulio institucinių investuotojų, nes Baltijos šalių biržoje jie neprekiauja“, – aiškino J. Šimkus.

„Mes tiesiog matėme, kur kitos įmonės listinguojasi ir atitinkamai kur yra didžiausių pasaulio investuotojų smėlio dėžė“, – teigė jis.

Anot J. Šimkaus, pagrindine „Baltic Classifieds Group“ veikla liks skelbimų portalai, o naujausia sritis – paslaugų portalai.

„Vystome dabartinius verslus, bet lygiai taip pat investuojame į naujas sritis. Pavyzdžiui, dabar labai investuojame į paslaugų skelbimų portalus. Pas mus Lietuvoje paslaugos.lt labai sparčiai augantis portalas, taip pat prieš pusmetį įsigijome tokius pačius Latvijoje ir Estijoje“, – pasakojo J. Šimkus.

„Dabartiniai marketplace'ai visame pasaulyje juda arčiau transakcijų. Iš reklaminio pobūdžio skelbimų portalų jie tampa daugiau transakciniais ir apima vis daugiau transakcinių grandinių – ir finansavimą, ir mokėjimus, ir pristatymus. Jie labai sparčiai pasaulyje vystomi“, – teigė jis.

„Baltic Classifieds Group” (BCG), kuriai Lietuvoje priklauso skelbimų portalai autoplius.lt, aruodas.lt, skelbiu.lt, cvbankas.lt ir kiti, kontroliuoja keliolika skelbimų portalų Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje.

Lietuvoje „vienaragio“ statusą taip pat turi drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“ bei kibernetinės saugos sprendimų bendrovė „Nord Security“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Petriukas DEBILAS jau cia dddd

>> J

>> J portretas
tau, VATUFKE, geriau p*zdinti į savo (U)RODINĄ ir žiūrėti į savo Caro X*ilo rudąją !!

Patvoriniams apie

Patvoriniams apie  portretas
Valstieciai, o is kur jusu manymu jusu pasalpoms pinigai ateina? Kuo turtingesnis verslas, tuo dideja atlyginimai, tu daugiau surenkama mokesciu, tuo didesnes pasalpos ir didesni minimalus atlyginimai skurdziams.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių