Iš atliekų – šiluma ir elektros energija

Kol kas vienintelė Lietuvoje komunalines ir pramonines atliekas šiluma ir elektra verčianti jėgainė veikia jau penkerius metus. Per šį laikotarpį bendrovė "Fortum Klaipėda" sudegino daugiau nei milijoną tonų atliekų. Šis kiekis esą prilygsta 120 "Švyturio" arenų tūriui.

Pagal viešosios įstaigos "Investuok Lietuvoje" duomenis, bendrovė "Fortum Klaipėda" yra tarp penkių didžiausių investicijų Klaipėdos regione ir tarp dešimties didžiausių Lietuvoje. Į šį modernų objektą uostamiestyje investuota 130 mln. eurų.

"Šios įmonės atsiradimas Klaipėdoje buvo nemenkas iššūkis, nes abejojančiųjų gamyklos veiklos saugumu buvo tikrai nemažai, tačiau projektas pasirodė naudingas visai Lietuvai. Vienas tų baubų buvo, kad taršalų ore padaugės, tačiau realybė yra kitokia. Tai mes matome turėdami galimybę tiesiogiai internete sekti jų išmetimo kiekius į atmosferą", – kalbėjo Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Įmonės vadovai teigė, kad nė karto krosnių degimo temperatūra nebuvo žemesnė nei 850 laipsnių Celcijaus.

Dėl išaugusios konkurencijos Klaipėdos mieste vidutinė nepriklausomų šilumos tiekėjų siūloma kaina šiltuoju metų periodu per penkerius metus nukrito daugiau nei 62 proc., šaltuoju – daugiau nei 38 proc.

Pasak "Fortum Klaipėda" valdančios kompanijos "Fortum Heat Lietuva" generalinio direktoriaus Vitalijaus Žutos, pavyko įgyvendinti ir net gerokai viršyti visus prieš jėgainės veiklos pradžią duotus pažadus.

"Investavome įmonės lėšas, sumažinome priklausomybę nuo iškastinio kuro, daugiau nei 30 proc. sumažinome šilumos kainą, nė karto neviršijome leistinų taršos normų, Klaipėdos sąvartynas visiškai uždengtas ir nebedidėja, per penkerius metus neturėjome nė vieno incidento, kurio metu būtų paskleista tarša ar nukentėtų žmonės", – dėstė V.Žuta.

Šiandien "Fortum Klaipėda" degina vien tik atliekas ir, priklausomai nuo jų kaloringumo, yra pajėgi sudeginti 250–280 tūkst. tonų atliekų per metus.

"Fortum Klaipėda" nepamiršta ir socialinės veiklos. Kelerius metus aktyviai prisidėjusi prie įvairių miesto ir Klaipėdos bendruomenių iniciatyvų, šiandien įmonė visą socialinę veiklą skiria vaikams ir jaunimui, taip pat remia "Fortūnos" krepšinio klubą, prisideda prie Sąmoningos tėvystės centro ir Šeimos gerovės centro veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visą

Visą portretas
balandį ir gegužės mėn. jaučiama SMARVĖ. Gal turiu priprasti?

Vlada

Vlada portretas
Šaunuoliai.

piktas

piktas portretas
Pietinės dalies gyventojams šildymas ir šiukšlių išvežimas turėtų būti nemokamas už nuodijimą.Kokių tik smarvių mums netenka prisiuostyti,reiškia jos ir nuodingos.Ir drįsta meluoti valdžiažmogiai.Pagyvenkit bent savaitę Šilutės, Simonaitytės, Šiaulių, Vingio, Mogiliovo gatvių rajonuose,gal suprasite,ponai,kaip turime kentėti,dėl jūsų neprotingų,bet jums pelningų sprendimų.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių