Darbuotojų apsaugai nuo COVID-19 įmonės skiria šimtus tūkstančių eurų

  • Teksto dydis:

Nors dalį pasaulinės COVID-19 pandemijos iššūkių verslas gali pažaboti dirbdamas nuotoliniu būdu, įgyvendinti tokius pokyčius pramonės sektoriui nėra jokių galimybių.

Kad gamybos procesas nesustotų, gamybinių bendrovių darbuotojai ir šiuo laikotarpiu lieka savo įprastose darbo vietose, tačiau pramonės įmonės įgyvendina praktiškai visas įmanomas apsaugos priemones ir ieško sprendimų, kurie užtikrintų susirgimų prevenciją. Tokią kovos su COVID-19 taktiką pasirinko ir didžiausia Baltijos šalyse azoto trąšų bei chemijos produkcijos gamintoja AB "Achema", visą savo dėmesį šiuo metu sutelkusi į atsakingą rūpestį darbuotojų sveikata. Nuo kovo mėnesio įmonė jau skyrė virš 200 tūkst. eurų COVID-19 prevencijos priemonėms įsigyti.

Testus daro ir patys

Vyriausybei griežtinant karantiną Lietuvoje, vis garsiau kalbama apie ketinimus šalyje įvesti komendanto valandą. Tačiau toks premjero siūlymas įmonės "Achema" generaliniam direktoriui Ramūnui Miliauskui kelia nemažai klausimų.

276 – tiek nuo spalio pabaigos bendrovės lėšomis papildomai ištirta darbuotojų.

"Sutinku, kad situacija privalo būti suvaldyta, tačiau šis sprendimas taptų dar vienu papildomu iššūkiu pramonei, kurių šiuo metu išties daug. Belieka svarstyti, ar, paskelbus komendanto valandą, bus taikomos išimtys nepertraukiamą gamybą vykdančioms bendrovėms, kurios dirba paromis? Tikimės, kad atsakingos institucijos įvertins šį aspektą, ir priimti ribojimai leis tęsti veiklą strateginėms bendrovėms. Mes gaminame trąšas, kurios yra maisto grandinės dalis ir be jų nebūtų derliaus ateinantį sezoną", – kalbėdamas apie viešai paskelbtus planus svarsto R.Miliauskas.

Užsiminęs apie dabartiniu laikotarpiu bendrovę lydinčius iššūkius, pašnekovas priduria, kad pastarųjų – išties daug. Tačiau, anot R.Miliausko, įmonė į susiklosčiusią situaciją žiūri atsakingai ir jau nuo pavasario įgyvendina visas įmanomas priemones, siekdama užtikrinti visapusišką darbuotojų saugumą bei darbų tęstinumą. Nuo kovo mėnesio įmonė jau skyrė virš 200 tūkst. eurų COVID-19 prevencijos priemonėms įsigyti – apsauginėms kaukėms, dezinfekavimo priemonėms, termovizoriams, testams ir kt.

"Turime pasitvirtinę vidines tvarkas, numatančias, kad gamyboje dirbantys darbuotojai neturėtų didelės rizikos kontaktų dirbdami. Kiekvieną dieną jie instruktuojami apie savisaugą, dėvi apsaugos priemones, kaukes ir respiratorius, į gamyklos teritoriją gali patekti tik patikrinti termovizoriais, laikosi saugaus atstumo, nuolat dezinfekuojami bendro naudojimo patalpų paviršiai ir t.t. Siekdami prevenciškai užkardyti galimą viruso plitimą, nuo spalio pabaigos bendrovės lėšomis papildomai ištyrėme 276 darbuotojus. Testai imami nuosavoje "Achemos" poliklinikoje ir siunčiami ištirti į privačią laboratoriją. Taip tyrimai vykdomi ir atsakymai gaunami greičiau, o mes galime iškart reaguoti į kintančią situaciją", – sako R.Miliauskas.

Nepaisant visų naudojamų priemonių, bendrovėje buvo nustatyti susirgimo koronavirusu atvejai. Todėl bendrovė nusprendė vykdyti papildomą pamainų darbuotojų testavimą dar iki darbo pradžios tame gamybos skyriuje, kuriame nustatyta daugiausia susirgimų. Tai reiškia, kad visas personalas prieš keturių darbo ir tiek pat poilsio dienų ciklą bus patikrintas, kad būtų įsitikinta, jog į gamybą patenka tik sveiki darbuotojai.

R.Miliausko teigimu, minėtos priemonės – tik dalis bendrovėje įgyvendinamų saugos sprendimų. Gamykloje bent dukart per parą dezinfekuojami visi bendrojo naudojimo paviršiai ir specialiu įrenginiu atliekama bendrųjų patalpų dezinfekcija visuose gamybiniuose cechuose. Generalinio direktoriaus teigimu įmonė yra pasiruošusi kovoti su COVID-19 virusu – saugos priemonių rezervas formuojamas daugiau nei dviem mėnesiams į priekį.

Prevencija – dėl išorės padarinių

Siekiant užtikrinti koronaviruso prevenciją, "Achemoje" išleisti vietiniai teisės aktai, kuriuose darbuotojams nurodoma dėvėti asmenines apsaugos priemones. Bendrovėje taip pat griežtai reglamentuotas kontaktų sumažinimas, rankų ir patalpų dezinfekavimas, darbo, kurį galima atlikti nuotoliniu būdu, vykdymas.

"Prieš užeinant į pastatus, termovizoriais matuojame visų temperatūrą. Bendrovės teritorijoje esančios maitinimo įstaigos maistu prekiauti gali tik išsinešti. Kalbant apie kitas priemones, verta pabrėžti, kad nuo rudens pradžios taikome praktiką, kad darbuotojai, galintys dirbti nuotoliniu būdu, tai daro derindami darbą vieną savaitę vietoje, kitą – iš namų. Stengiamės užtikrinti, kad visi klausimai su kolegomis būtų sprendžiami telefonu, e.paštu ar kitomis priemonėmis, taip sumažinant tiesioginį kontaktą. Darbuotojai į kitas darbo vietas eina kuo mažiau, o pamainų pasikeitimas vykdomas greitai ir trumpai", – tikina R.Miliauskas.

Bendrovės vadovas pabrėžia – šių sprendimų imamasi matant blogėjančią situaciją šalyje, židinius ligoninėse ir baruose. Darbuotojai gyvena ir asmeninį gyvenimą po darbo, o užkrato šaltinis gali būti bet kur. Todėl įmonė taiko visas įmanomas priemones, kad bent jau apsaugotų čia dirbančius žmones ir užtikrintų veiklos tęstinumą.

Medicinos paslaugas teikia visą parą

Rūpindamasi savo darbuotojų sveikata ir siekdama efektyvesnio gydymo, bendrovė yra įsteigusi savo medicinos įstaigą. "Achemos" poliklinikos teikiamos paslaugos ypač reikalingos dabartiniame COVID-19 pandemijos kontekste.

"Kol šalies medicina patiria dar neregėtus išbandymus, savo darbuotojams galime užtikrinti visas diagnostikos, gydymo, odontologijos, reabilitacijos paslaugas vienoje vietoje. Tai reiškia, kad darbuotojų sveikata galime pasirūpinti daug greičiau nei kitose klinikose. Čia taip pat imami mėginiai COVID-19 testams, todėl nereikia niekur vykti ar ilgai laukti atsakymo", – privalumus vardija R.Miliauskas.

Testai imami nuosavoje "Achemos" poliklinikoje ir siunčiami ištirti į privačią laboratoriją.

Visą parą veikiantis sveikatos punktas pasiteisina ne tik įvykus nelaimingam atsitikimui ar patyrus traumą darbe, kai medicinos pagalba suteikiama iškart, bet ir reaguojant į galimą koronaviruso protrūkį.

"Šie metai nestokojo iššūkių. Pavasarį kilusį nerimą ir neapibrėžtumą keitė ramesnė vasara, o dabar vėl stebime ryškias COVID-19 plitimo tendencijas, kurios turi reikšmingos įtakos mūsų veiklos procesams. Tačiau gamybos tęstinumas ir darbuotojų saugos užtikrinimas visuomet buvo bendrovės prioritetai, į kuriuos žiūrime be jokių išlygų", – reziumuoja R.Miliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių