E. Jakilaitis apie picerijos kuriamą asociaciją „Petys už laisvę“: kreivų veidrodžių karalystė

Šiauliuose įsikūrusi „Gustuko“ picerija visuomenės dėmesį atkreipė dar rugpjūčio pradžioje. Tąkart įmonės atstovai paskelbė rudenį planuojantys aptarnauti nepasiskiepijusius klientus. Picerijoje, pasak atstovų, žinoma, galės lankytis ir vakcinuoti žmonės, tačiau su sąlyga, kad vieni kitiems pretenzijų dėl asmeninių atsakomybių neturės. Dabar picerija žengia toliau – kuria „paprastų žmonių verslo“ asociaciją. Tiesa, pavadinimą pasirinko, panašu irgi ne atsitiktinį – „Petys už laisvę“.

Akivaizdu, kad toks asociacijos pasirinktas pavadinimas – ne naujas. „Petys už laisvę“ – dar pavasarį pasirodžiusi socialinė reklama, kuria žmonės raginti vakcinuotis nuo COVID-19. Paradoksalu, jog būtent tokį pavadinimą asociacijai nori suteikti žmonės, kurie pasiskelbė nuo rugsėjo vidurio aptarnausiantys nevakcinuotus klientus.

„Suprantame, kad esame mažytis provincijos verslas, bet ar tai turėtų mus, „Gustuką“, sustabdyti nuo vieno didžiausio mūsų gyvenime sukurto projekto. Aišku, kad ne. Tad ledai pajudėjo, gal net sakytume ledkalnis... Vakar įkurta paprastų žmonių verslo asociacija pradeda savo darbus.  Jos tikslas – visus smulkiuosius verslus suvienyti bendriems darbams. Lietuvos istorijoje dar nėra buvę tokios stiprios, nepriklausomos verslų bendruomenės, prie kurios jau dabar nori prisijungti virš šimto įmonių. Ar suprantate, kokia jėga tampame? Asociacijos teisiniu veidu tapo mūsų draugas, teisininkas Alvydas Mozeris. Prie jo prisijungs ir daugiau stiprių teisininkų“, – rašoma pranešime.

Frazė – iki skausmo žinoma

Ar suprantate, kokia jėga tampame?

Picerijos atstovai taip pat paaiškino, kodėl šiai asociacijai pasirinko visiems puikiai žinomą šūkį. „„Petys už laisvę“ turbūt iki skausmo visiems žinoma frazė, kuri kainavo mums mokesčių mokėtojams ne vieną milijoną. O mūsų klerkams pritrūko aštuoniolikos eurų tai užregistruoti. Liūdna, kad mūsų valstybėje už nieką niekas neatsako... Nuo šiandien tai visų mūsų laisvų žmonių šūkis. Kažkoks paradoksas. Dar neįkūrėme asociacijos, o jau daugybė norinčių prie jos prisijungti, neinvestavome nei vieno euro į reklamą, o jau esame reklamuojami milijonais. Tai sėkmė ar likimas? Mūsų asociacijos „Petys už laisvę“ reklaminiu veidu tapo mūsų mylimiausias ministras“, – taip baigiamas įrašas socialinio tinklo paskyroje.

Greta įrašo pridėta ir sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio nuotrauka, kurioje jis vilki marškinėliais, ant kurių matomas užrašas „Petys už laisvę“.

Feisbuko nuotr.

Portalo žurnalistai susisiekė su picerijos savininku Mantu Zemecku ir paprašė plačiau pakomentuoti asociacijos tikslą, kuris feisbuko įraše yra įvardijamas kaip visus smulkiuosius verslus suvienyti bendriems darbams“.

„Bendri darbai būtų tie, kad norėtume teisinės pagalbos, nes supratome karantino laikotarpiu vieną situaciją, kad mes po vieną esame labai silpni tiek finansiškai, tiek žinių bagažu. Nusprendėme, kad mums visiems susivienijus būtų daug lengviau dalintis patirtimi, naudotis teisininkų pagalba. Mes nusprendėme, kad visi kartu galėtume nuveikti daugiau nei po vieną“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, kodėl asociacijos pavadinimui nusprendė panaudoti socialinės reklamos šūkį „Petys už laisvę“, M. Zemeckas teigė, kad iš negatyvaus konteksto šiuos žodžius planuojamą perkelti į pozityvią erdvę. „Mes manome, kad yra labai negatyvus. Visos represijos, piliečių spaudimai. Manau, kad yra labai populiarus. Mokesčių mokėtojams kainavo ne vieną milijoną, tai nusprendėme, kad mes jį panaudosime geriems darbais, tikslams. Mes matėme, kad be problemų galime jį užregistruoti. Mes taip ir padarėme“, –situaciją komentavo picerijos savininkas.

Tačiau ar toks asociacijos pavadinimas neklaidins visuomenės? Juk ši frazė daugeliui asocijuojasi su kampanija, skatinančia skiepytis, o šios asociacijos nariai, panašu, yra nusiteikę prie galimybių pasą ir skiepus. „Nemanau. Mes ištransliuosime, turėsime kitą logotipą, kuris aiškiai atspindės, kad visi žmonės lygūs. Turėsime savo internetinę svetainę. Šiai dienai turime apie 144 narius. Iš negatyvaus simbolio padarysime teigiamą“, – tvirtino pašnekovas.

Pasak M. Zemecko, ši asociacija jau registruota ir Registrų centre.

Kam priklauso pavadinimo nuosavybė?

Minėtą kampaniją „Petys už laisvę“, raginančią skiepytis, sukūrė Šaulių sąjungos Pelėdų būrys su būrio vadu ir žurnalistu Edmundu Jakilaičiu. Portalo žurnalistams žinomas vyras patvirtino, kad situacija dėl minėto šūkio galimo naudojimo asociacijos pavadinimui jam yra žinoma.

Jeigu „Gustuko“ picerija ar kokia nors kitokia „Tuktuko“ picerija sugalvotų registruoti, tai pirmiausia turbūt turėtų reaguoti valstybės institucijos.

„Mes kūrėme ne tam, kad jį registruotume, o tam, kad visas teises, visus klipus, komunikaciją produkciją padovanotume valstybei ir mes neturėjome tikslo turėti šio pavadinimo savo nuosavybėje. Jeigu „Gustuko“ picerija ar kokia nors kitokia „Tuktuko“ picerija sugalvotų registruoti, tai pirmiausia turbūt turėtų reaguoti valstybės institucijos, Sveikatos apsaugos ministerija pirmiausia. Bet jeigu reakcijos nebūtų, mes jau svarstėme galimybę kaip grupė fizinių asmenų kreiptis į Registrų centrą, kad būtų užkirstas kelias šito pavadinimo pasisavinimui. Kiek aš girdžiu, tai žmonės yra nusiteikę prieš vakcinaciją, prieš galimybių pasus ir t. t. Tai aš nemanau, kad turėtume gyventi kreivų veidrodžių karalystėje. Viskas turėtų būti taip, kaip turėtų būti. Jeigu tai yra vakcinacijos šūkis, tai nereikia kažkaip bandyti visko apversti aukštyn kojomis ir pasisavinti ar kažkaip bandyti kitaip nepadoriai elgtis. Jeigu tai bus bandoma daryti ir valstybė nereaguos, tai mes aišku sureaguosime ir tas šūkis nebus įregistruotas“, – situaciją komentavo E. Jakilaitis.

„Mes nenorime turėti jokios nuosavybės, nes iš to negavome jokios naudos ir mums tai yra visiškai neaktualu. Mes tai tiesiog padovanojome valstybei. Jeigu valstybė manys, kad jai reikia tai registruoti, tai tegul ji užkerta tam kelią ir įsiregistruoja arba tiesiog užkerta kelią. Tarkime, šūkis, kurį mes apgynėme nuo registravimo „Tėvynės labui“ kaip fizinių asmenų grupė, irgi nebuvo registruotas niekieno vardu. Tiesiog buvo užkirstas kelias, kad kas nors jį užregistruotų“, – kalbėjo pašnekovas.

Moralės klausimas

Paklaustas, ką mano apie picerijos sprendimą nuo rugsėjo vidurio aptarnauti ir nevakcinuotus klientus be galimybių paso, E. Jakilaitis teigė, kad moralę kiekvienas žmogus suvokia skirtingai. „Aš nežinau, kas yra „Gustuko“ picerija, nežinau, kas yra Gustukas ar kaip jis ten besivadintų. Ir man sudėtinga ką nors komentuoti, tegul jie priima ką nori, jeigu tai yra teisėta. Moralė yra nors ir universali sąvoka, bet vis dėlto kiekvienas ją supranta skirtingai. Jeigu kažkas mano, kad tokiu būdu jis paskatins visuomenės didesnį sirgimą covidu arba dar kažkokį kitokį neatsakingą elgesį... Juk niekas nedraudžia žmonės šokinėti nuo tilto ant galvos. Jeigu jie nori, jie gali tai daryti, bet tai tikrai būtų žalinga ir kenkia sveikatai“, – pokalbį baigė E. Jakilaitis.

Primename, kad apie sprendimą picerijoje aptarnauti nevakcinuotus lankytojus „Gustuko picerija“ viešai paskelbė rugpjūčio pradžioje. „Nuo šių metų rugsėjo 14 dienos visos Lietuvos maitinimo įstaigos savo klientus galės priimti tik su galimybių pasu. Tik šį dokumentą turintys žmonės turės teisę naudotis šiomis paslaugomis. Taip mūsų Vyriausybė nusprendė apsaugoti dalį visuomenės nuo nepaskiepytų žmonių. Kad apsisaugotume nuo pavojingų kontaktų ir nepaliktume nuskriaustų… Oficialiai pranešame – nuo rugsėjo 14 dienos mūsų picerijoje galės lankytis tik nepasiskiepiję žmonės. Taip prisidėsime prie visų mūsų saugumo, ir išlaikysime galimybę visiems turėti pasirinkimo teisę. Priimsime ir pasiskiepijusius, bet tik su asmenine atsakomybe, kad neturėsime vieni kitiems pretenzijų. Mes, paprastų tėvų paprasti vaikai, pasiliekame galimybę išlikti žmonėmis visiems!“ – štai tokia žinute viešoje erdvėje tąkart pasidalijo picerijos atstovai.

Feisbuko nuotr.

Toks picerijos pareiškimas atsidūrė ne tik internautų, bet ir tarnybų akiratyje. Rugpjūčio 12 dieną picerija socialiniame tinkle pasidalijo įrašu, kuriame – ir sveikatos apsaugos ministro patarėjos Justinos Aleksaitės komentaras. „Nuo rugsėjo 14 (dienos, – red. past.) pasirūpinsime, kad piceriją aplankytų patikrinimas“, – viešoje erdvėje rašė J. Aleksaitė.

Feisbuko nuotr.

Picerijos savininkas M. Zemeckas tąkart portalo kauno.diena.lt žurnalistams patikino, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vizito picerijoje sulaukta iškart po kelių dienų, kai verslas paskelbė savo poziciją dėl nevakcinuotų klientų priėmimo. „Sulaukėme jų už dviejų dienų. Pridėjome (socialiniame tinkle, – aut. past.) dokumentą kaip įrodymą, kad jų sulaukėme. Tai, kad žmogus viešoje erdvėje parašė savo nuomonę – visi esame laisvi piliečiai. Bet kai toks atsitiktinumas, kai iš tos pačios struktūros...“ – situaciją komentavo M. Zemeckas.

Pašnekovo teigimu, VMVT specialistai patikrinimo metu pažeidimų neužfiksavo. „Žinokite, nerado. Šiaip labai faini žmonės. Profilaktinis, paprastas patikrinimas. Nebuvo jis nei piktybinis, nei ką. Mes savo poziciją išdėstėme, kad manome, jog čia aukšto pareigūno pyktis ar kaip čia pavadinti“, – kalbėjo picerijos savininkas.

Tąkart ministro patarėja J. Aleksaitė portalo žurnalistams teigė, kad SAM tokio tyrimo neinicijavo – iniciatyva, apie kurią kalba picerija, bus aktuali nuo pirmadienio, įsigaliojus griežtesniems ribojimams be galimybių paso. Tad esą skatinti patikrinimą šiuo metu nėra didelio motyvo. „Kita vertus, žinutė plačiai paplito spaudoje, yra tikėtina, kad VMVT susilaukė anoniminių kreipimųsi dėl veiklos patikrinimo. Manau, jei verslas nuspręstų aptarnauti nesiskiepijusius ir galimybių paso nepateikiančius klientus, tai būtų neteisėta veikla ir sąmoningas prisidėjimas prie pandemijos skatinimo, ir tokios pozicijos – net ir protesto forma – nepalaikau“, – sakė ministro patarėja.

Primename, kad už teisės aktuose įtvirtintų nuostatų nesilaikymą juridiniams asmenims Administracinių nusižengimų kodekse numatytos nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmis

Zigmis portretas
Reikia vengti tu vietu kur lankosi daug paskiepytu. Procesas prasidejo. Matosi poveikis . Nervingumas,neapykanta kitu atzvilgiu.

Nausienenc

Nausienenc portretas
Šv.Gustuko lenciūgėlis "paprastai durniems verslinykams" ! :-DDD

aisku

aisku portretas
dabar ko cia tas influenceris Jakilaitis susinervino :DDD kaip pagailetina :D ir kaip viskas iskreipta...picerijai grasina valdzios atstovai, pareigunai, viesas santazas, gasdinimas, jauciasi nebaudziami..Matyt tikrai karas vyksta.
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių