Finansų viceministras susitiko su „Lifosos“ akcininkų atstovu

Finansų viceministras Gediminas Norkūnas penktadienį susitiko su sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ valdybos pirmininku bei vienintelės jos akcininkės „EuroChem Group“ atstovu Marcu Hechleriu (Marku Hešleriu).

„EuroChem Group“ yra siejama su Kremliui artimu Rusijos oligarchu Andrejumi Melničenka, dėl šių ryšių „Lifosa“ pernai buvo įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, įmonei gegužę paskirtas laikinasis administratorius.

M. Hechleris į Lietuvą atvyko baigiantis administratoriaus paskyrimo terminui. Jis BNS atsisakė nurodyti vizito į Lietuvą ir susitikimo su viceministru tikslą bei detales.

„Ačiū už klausimą. Manau, kad šiuo metu aš nenorėčiau atsakyti. Leiskite mums susitikti“, – BNS prieš susitikimą sakė į Finansų ministeriją atvykęs M. Hechleris.

G. Norkūnas BNS taip pat teigė, kad Šveicarijoje registruotos įmonės, kuri valdo 100 proc. „Lifosos“ akcijų, atstovų vizito tikslas nedetalizuojamas.

Ačiū už klausimą. Manau, kad šiuo metu aš nenorėčiau atsakyti. Leiskite mums susitikti.

Viceministras susitikimo išvakarėse sakė nujaučiantis, dėl ko pasikalbėti atvyksta akcininkai, bet sakė plačiau susitikimo nekomentuosiantis, kol sprendžiama, kaip ateityje bus valdoma gamykla.

Finansų ministerija praėjusių metų gegužę su bendrove „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“ sudarė laikinojo „Lifosos“ administravimo sutartį. Ji galioja iki gegužės 23 dienos.

Pagrindinė administratorės užduotis – užtikrinti, kad iš bendrovės veiklos gauta nauda nepasiektų sankcionuotų gavėjų. Ar ji bus reikalinga toliau, ministerija spręs gavusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vertinimą.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios  90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“. Ją kontroliuoja bendrovė „Linetrust PTC LTD“, kaip diskrecinio patikos fondo „Firstline Trust“ patikėtinis.

„AIM Capital“ iki Rusijos pradėto karo Ukrainoje priklausė Kremliui artimam Andrejui Melničenkai. Užsienio žiniasklaida teigia, kad šiuo metu įmonę kontroliuojančio „Linetrust PTC LTD“ naudos gavėja – verslininko žmona Aleksandra.

A. Melničenka į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą įtrauktas pernai kovą, o jo žmona – 2022-ųjų birželį.

A. Melničenka pernai gegužę kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo Bendrąjį teismą ir prašo panaikinti sprendimą taikyti jam sankcijas, rugpjūtį jo pavyzdžiu pasekė ir sutuoktinė.

„Lifosa“ su Finansų ministerija iki šiol bylinėjasi dėl laikinosios administratorės skyrimo bendrovei teisėtumo, o su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba – dėl įmonės įtraukimo į sankcionuojamų įmonių sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių