- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
XX a. viduryje JAV išpopuliarėję vėlyvieji pusryčiai jau spėjo įsitvirtinti ir Lietuvoje. Maisto ekspertas ir tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius pasakoja, kad vieną vėlyvųjų pusryčių patiekalų – amerikietiškus blynelius – dar prieš du šimtus metų mėgo ir JAV prezidentas Tomas Džefersonas. Vėliau šis gardėsis tapo vienu labiausiai valgomų patiekalų vėlyvųjų pusryčių asorti. Maisto ekspertas ne tik dalijasi tradiciniais amerikietiškais receptais, bet ir pataria, kaip paruošti gardų meniu svečiams. Patiekalams reikalingus ingredientus nuo sausio 27 d. bus galima rasti visose prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse.
„Visos Amerikos savaitės metu savo klientams siūlysime įvairų „McEnnedy“ produktų asortimentą, kuriame amerikietiško maisto gerbėjai ras ir kasdienių užkandžių – vištienos juostelių su padažu, spraginamųjų kukurūzų ar greitai užšaldytų apkeptų bulvių, ir vėlyvųjų pusryčių gamybai tinkamų ingredientų – kepimo mišinį blynams, mėsainių bandeles ir specialius padažus, virtą plėšomą kiaulieną ar jau beveik paruoštą desertą“, – sako „Lidl“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.
Amerikietiški blyneliai pagal kiekvieno skonį
M. Janavičius sako, kad vienas labiausiai dėl išskirtinės savo išvaizdos atpažįstamų amerikietiškų receptų – blyneliai. Ir nors jų istorija siekia tūkstančius metų, įprastinį patiekalo receptą Amerikos gyventojai papildė kepimo milteliais, kurie blyneliams suteikia purumo.
Anot jo, amerikietiškų blynelių nebūtina gaminti patiems nuo pat pradžių – jau paruoštus blynelius ar jų kepimo mišinį bus galima rasti ir „McEnnedy“ asortimente, o šio patiekalo skonis lengvai įtinka beveik kiekvienam: „Prie amerikietiškų blynelių puikiai tinka įvairios uogienės ar klevų sirupas, tačiau labiausiai mėgstu į jų tešlą suberti stiklinę mėlynių ar kitų miško uogų, kurios patiekalui suteikia gaivumo.“
Lietuviai blynelius dažniausiai valgo saldžiai, tačiau Amerikoje yra įprasta juos gardinti kepta šonine ir klevų sirupu.
Riebesnio maisto mėgėjams gurmanas rekomenduoja išbandyti įmantresnį receptą: „Lietuviai blynelius dažniausiai valgo saldžiai, tačiau Amerikoje yra įprasta juos gardinti kepta šonine ir klevų sirupu. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai tarpusavyje nederantys ingredientai, tačiau sūri šoninė ir saldus klevų sirupas idealiai papildo vienas kitą ir išlaiko šių skonių pusiausvyrą.“
Kalbėdamas apie praktines taisykles, kepant amerikietiškus blynelius, pašnekovas pataria vietoj aliejaus naudoti sviestą, o norint išgauti nepriekaištingą patiekalo spalvą, blynelius reikėtų kepti ant vidutinės ar dar žemesnės kaitros.
Išalkusiems – mėsainių įvairovė
Sočiai pavalgyti mėgstantiems vėlyvųjų pusryčių dalyviams M. Janavičius siūlo išmėginti kelis skirtingus mėsainių receptus. Pirmasis iš jų – tradicinis mėsainis su jautiena.
„Pirmiausia iš jautienos faršo suformuokite paplotėlį, pagardinkite jį druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje ant aukštos temperatūros po 4-7 min. iš abiejų pusių. Ant iškepusio paplotėlio uždėkite sūrio ir leiskite jam išsilydyti, o ant paskrudintos bandelės užtepkite mėgstamo padažo, pridėkite salotų, pomidoro ir galiausiai iškeptą mėsą uždenkite viršutine bandele“, – sako maisto ekspertas.
Jis taip pat ragina neužmiršti ir mėsos nevalgančių svečių bei juos pradžiuginti daržovių paplotėliu: „Iš pradžių maisto trintuve sutrinkite konservuotus avinžirnius ar pupeles su virta morka, prieskoniais ir petražolėmis, o gautą masę sumaišykite su smulkintu ir apkeptu svogūnu. Suformuokite paplotėlius ir juos apkepkite, tada apskrudinkite bandelę, ant jos uždėkite šiek tiek gražgarstės ir padažo, o ant viršaus – keptą paplotėlį bei kelis griežinėlius marinuoto buroko. Uždengus viršutine bandele, gardžiuotis šiuo mėsainiu galės ir veganai, ir nuo mėsos pailsėti norintys jos mėgėjai.“
Norintiems išbandyti tikrą amerikietišką patiekalą M. Janavičius siūlo plėšytos kiaulienos mėsainio receptą: „Pirmas žingsnis – pašildyti plėšytą kiaulieną ir ją sumaišyti su barbekiu padažu. Paskrudinus bandelę, ant jos uždėkite kelis griežinėlius konservuoto agurko, kiaulieną, o ant viršaus užkraukite kelis šaukštus salotų – joms reikės tarkuoto kopūsto, morkos, obuolio, obuolių acto, prieskonių ir majonezo. Plėšoma kiauliena yra atkeliavusi iš JAV pietų, todėl valgydami šį mėsainį pajusite autentišką amerikietišką skonį.“
Desertui – sūrio pyragas
Vėlyvųjų amerikietiškų pusryčių pabaigai nevalia pamiršti ir gardaus deserto, teigia „Maisto kelionės“ tinklaraščio autorius. Jis sako, kad JAV itin mėgstamas sūrio pyragas, kurį Amerikos savaitės metu bus galima įsigyti visose „Lidl“ parduotuvėse.
„Pagrindinis šio deserto ingredientas – burnoje tirpstantis kreminis sūris, kurio modernus variantas buvo sukurtas JAV dar XIX a. pabaigoje. Sūrio pyragas yra ganėtinai švelnaus ir kiek salstelėjusio skonio, tačiau jį galima dar labiau praturtinti įvairiomis uogomis, kurios skanėstui suteiks daugiau gaivumo. Jei visgi trūktų saldumo, pyragą siūlyčiau valgyti su klevų sirupu ar džemu“, – sako pašnekovas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Medikus rengiantys universitetai vienija jėgas ir nori būti išgirsti1
Du stiprūs šalies akademinės medicinos centrai – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) ir Vilniaus universitetas (VU) – suvienijo jėgas ir pakvietė visuomenę ir politikus opiai diskusijai Lietuvos sveikatos forume „Unive...
-
Gimtadienį „Megoje“ šventė sūnus – dovanų netikėtai gavo mama
„Už šventę sūnui – dovana mamai“, – juokėsi kaunietė Aušra, tapusi viena iš prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ vykstančio žaidimo „MEGOJE perki – DYSON kasdien laimi!“ laim...
-
Teisme – „GetJet Airlines“ ginčas su vyriausybine strateginių sandorių komisija1
Aleksandro Čeliadino netiesiogiai iš dalies kontroliuojama orlaivių nuomos ir užsakomųjų skrydžių bendrovė „GetJet Airlines“ bylinėjasi su vyriausybine strateginių įmonių sandorius tikrinančia komisija dėl jos išvados su...
-
Teismas užkirto kelią A. Stumbrui bylinėtis dėl prisijungimo prie „Litgrid“ elektros tinklo6
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą nepriimti Rolando Pakso žento ir verslo partnerio Aivaro Stumbro skundo byloje dėl atmestų prašymų prisijungti prie bendrovės „Litgrid&ldquo...
-
„YIT Lietuva“ statys naują „Agrokoncerno“ fermų kompleksą – darbų vertė 52,6 mln. eurų2
Tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ Radviliškio rajone, Bebrujų kaime, statys modernų 52,6 mln. eurų vertės „Agrokoncerno grupės“ karvių fermų kompleksą. 53 ha ploto sklype plėtojamas kom...
-
GIPL rangovė „Alvora“ kaltina energetikos institucijų vadovus šmeižtu
Pagrindinė Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) statybos rangovė „Alvora“ šmeižtu kaltina energetikos ministrą, GIPL užsakovės „Amber Grid“ bei Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovus, ta...
-
„BaltCap“ afera: aiškėja, kas galėjo nutikti su dingusiais milijonais56
Buvęs investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo partneris Šarūnas Stepukonis į Lietuvos lošimų bendrovės „Olympic Casino Group Baltija“ akcininkės Estijos to paties verslo įmonės „OB Holding 1&...
-
Žmonėms su negalia įgyti vairuotojo pažymėjimą – misija (ne)įmanoma: „Regitra“ teisinasi2
Bandžiusi įgyti vairavimo teises, negalią turinti moteris susidūrė su netikėta kliūtimi – paaiškėjo, kad „Regitra“ neturi jos negaliai pritaikyto automobilio. Moteris dėl tokios situacijos pateikė skundą Lygių galimybių ko...
-
VŠT iš „Veolios“ jau gavo 9,5 mln. eurų už taršos leidimus, likusių lėšų tikisi netrukus
Vilniaus miestas ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“ jau atgavo dalį Stokholmo arbitražo pernai lapkritį priteistos sumos – 9,5 mln. eurų už įmonės 2002–2017 metais ...
-
Teismas iš naujo spręs, kurios šalies teisme turi būti nagrinėjama „BaltCap“ byla9
Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti, ar investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinys dėl Šarūno Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo turi b...