Greitieji testai, apie kuriuos žino retas: dėl kokių ligų galime išsitirti patys namuose? (I dalis)

  • Teksto dydis:

Nors greitieji testai, kuriuos savarankiškai gali atlikti patys pacientai, nėra naujiena rinkoje, – apie tai težino maža visuomenės dalis. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Justina Metlovienė dalijasi naudinga informacija apie vaistinėse parduodamus savarankiškus testus, kuriuos kiekvienas gali atlikti savo namuose. 

„Camelia“ vaistinėse ir vaistinėje internete galima įsigyti daugybę skirtingų testų, atliekamų tiek iš kapiliarinio kraujo, tiek šlapimo ar išmatų pavyzdžio. Tokių savityros testų tikslumas neretai viršija 95 proc., tad įtariant sveikatos sutrikimą, galima išsitirti patiems ir su gautais rezultatais apsilankyti pas gydytoją.  

Menopauzės nustatymo testai 

„Sužinojusios, kad prasideda menopauzė, moterys gali imtis prevencinių priemonių, padedančių palaikyti bendrą sveikatos būklę ir išvengti rizikos sveikatai, pavyzdžiui, osteoporozės, padidėjusio kraujospūdžio ir cholesterolio kiekio kraujyje, širdies ligų. Siekiant jaustis užtikrintai, tikslingai stiprinti organizmą bei išlaikyti hormonų balansą, patogu pasinaudoti vaistinėse parduodamu testu, kuris iš šlapimo mėginio nustato folikulus stimuliuojantį hormoną FSH ir padeda identifikuoti prasidėjusią menopauzę“, – įvardijo J. Metlovienė. 

Patogu pasinaudoti vaistinėse parduodamu testu, kuris iš šlapimo mėginio nustato folikulus stimuliuojantį hormoną FSH ir padeda identifikuoti prasidėjusią menopauzę.

 

Vitamino D nustatymo testai 

Esant vitamino D stygiui, jaučiamas nuovargis, silpnumas, padidėja prakaitavimas, tačiau neretai ši būklė gali slėptis už kitų ligų simptomatikos. Vaistininkė įvardija, kad būtent todėl vitamino D testas rekomenduojamas pacientams, sergantiems vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ar depresija, esant nutukimui, moterims – prasidėjus menopauzei ar nėštumo metu. 

Geležies stokos (feritino) nustatymo testai 

„Šis testas rekomenduojamas, jei jaučiami geležies stokos anemijos požymiai: lėtinis nuovargis, išsekimas, galvos svaigimas, silpnumas, galvos skausmai, atsiranda odos blyškumas, įtrūkimai lūpų kampučiuose. Geležies testas gali būti rekomenduojamas esant neramių kojų sindromui, nes moksliškai įrodyta, kad geležies trūkumas yra viena iš šio negalavimo priežasčių. Testas atliekamas iš kapiliarinio kraujo mėginio, bet kuriuo paros metu“, – sakė „Camelia“ vaistininkė. 

Streptokoko infekcijos nustatymo testai 

A grupės streptokokas yra dažniausia bakterinio ūminio faringito, geriausiai žinomo anginos pavadinimu, priežastis, taip pat sukelianti kai kurias odos infekcijas. Nors streptokoko A gerklės infekcijos kartais gali išnykti per kelias dienas be papildomo gydymo, neretai gydytojai skiria antibiotikus, kad išvengtų su šia būkle susijusių komplikacijų, pavyzdžiui, ūminio inkstų uždegimo. 

Greitąjį testą rekomenduojama atlikti dar pradinėje ligos fazėje, kai yra praėjusios 2–6 sav. po erkės įsisiurbimo (...)

 

Laimo ligos nustatymo testai 

Greitąjį testą rekomenduojama atlikti dar pradinėje ligos fazėje, kai yra praėjusios 2–6 sav. po erkės įsisiurbimo arba jei iš karto po įsisiurbimo atsiranda eritema – apvalus uždegimo židinys, primenantis taikinį. Testas atliekamas iš piršto kraujo mėginio, o rezultatas gaunamas vos per 10 min., tačiau paties rezultatų tikslumas priklauso nuo laikotarpio – jei tiriamasi vėlesnėse fazėse, atsakymas gali būti netikslus.   

H. Pylori nustatymo testai 

Dažniausiai H. Pylori testas rekomenduojamas esant skausmui viršutinėje pilvo dalyje, dažnai varginant rėmeniui, rauguliui, pilnumo jausmui, pykinimui, pilvo pūtimui, apetito stokai, viduriavimui, neaiškiam svorio mažėjimui.  Šis testas rekomenduojamas ir ruošiantis gastroenterologo konsultacijai. Galima pasirinkti, ar norėsite atlikti tyrimą iš išmatų mėginio, ar naudosite kraujo mėginio testą.

Slapto kraujavimo nustatymo testai 

„50–74 metų amžiaus pacientams šiuos testus profilaktiškai rekomenduojama atlikti kas 2 metus. Dažnai ir patys gydytojai rekomenduoja nusipirkti šį testą, tad pacientai ateina jau žinodami, ko reikia. Testo atsakymai – itin greiti, o pats procesas nėra sudėtingas, tereikia išmatų mėginio. Svarbu imant mėginį iš išmatų, specialiu įrankiu pabaksnoti mažiausiai į penkias skirtingas vietas, tada testo rezultatai bus tikslesni. Iki testo atlikimo 48 val. negalima vartoti kraują skystinančių vaistų ir alkoholio“ – priminė J. Metlovienė. 

Vaistininkė priduria, kad „Camelia“ vaistinėse taip pat galima įsigyti ir kitų testų, įskaitant Žmogaus imunodeficito viruso ir kitų LPI antikūnų diagnostikos testus, prostatos vėžio prevencinį testą, skydliaukės aktyvumo testą, vyrų vaisingumo, alergijos gliutenui nustatymo testą, taip pat įvairių narkotinių medžiagų testus ir daugybę kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių