Griežtas kirtis „mogo LT“: už teisės aktų pažeidimus – 90 tūkst. eurų bauda

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnyba nustatė, kad finansų įstaiga „mogo LT“ sudarinėjo automobilių nuomos sutartis, nors iš esmės teikė vartojimo paskolas, taip pažeisdama įstatymą, ir skyrė jai 90 tūkst. eurų baudą.

Lietuvos bankas, išnagrinėjęs 2018–2019 metais sudarytas 72 UAB „mogo LT“ transporto priemonių valdymo ir nuomos sutartis, nustatė, kad jos iš esmės yra vartojimo kredito sutartys, kurioms yra taikomi Vartojimo kredito įstatymo ir Vartojimo kredito gavėjų kreditingumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatų reikalavimai.

Pagal dalies nagrinėtų bendrovės sutarčių sąlygas nustatyta, kad vartotojas parduodavo savo automobilį „mogo LT“, gaudavo už tai pinigus ir toliau naudojosi tuo pačiu automobiliu mokėdamas įmokas, o sutarties pabaigoje galėjo jį išsipirkti už likutinę vertę.

„Nuomos atveju vartotojas nuomojasi automobilį savo reikmėms, nesiedamas to su nuosavo automobilio pardavimu. Šiuo atveju bendrovės sudaromos sutartys įvertintos kaip vartojimo kredito su užstatu sutartys, o nuosavybės perleidimu ir nuoma buvo siekiama nuslėpti tikrąją sandorio paskirtį – suteikti vartotojui paskolą, neatsižvelgiant į jo galimybes grąžinti kreditą, kaip tai nustatyta Vartojimo kredito įstatyme“, – teigia Lietuvos bankas.

Pasak centrinio banko, kita dalis „mogo LT“ sudarytų transporto priemonių nuomos sutarčių, atsižvelgiant į tikruosius sutarties sudarymo tikslus, įvertintos kaip automobilio finansavimo sutartys, t. y. vartojimo kredito sutartys, kurioms taikomi Vartojimo kredito įstatymo reikalavimai, neatsižvelgiant į tai, kad sutartyse formaliai buvo nurodyta vartotojo teisė, o ne pareiga įsigyti nuomojamą automobilį.

Nurodoma, kad bendrovė ėmėsi priemonių, kad ištaisytų padėtį ir ateityje nebūtų galima padaryti tokio paties ar panašaus pobūdžio pažeidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
matosi iš pavadinimo, kad tai šarašnykų kontora

Anonimas

Anonimas portretas
Griežtas kirtis, kurgi ne..... Tiek metų taip sukasi, jie tuos 90 000 per metus pakelia jie ne greičiau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių