Kiekvienam lietuviui – po stiklainį: įsibėgėja agurkų konservavimo sezonas

Pravėrus Kėdainių konservų fabriko duris, jusles užlieja gaivus šviežių agurkų bei sodrus ką tik nuskintų krapų aromatas, pranešantis apie bendrovėje įsibėgėjusį agurkų konservavimo darbymetį. Per visą sezoną, truksiantį iki pat kalendorinės vasaros pabaigos, čia bus pagaminta beveik trys milijonai keliolikos skirtingų receptūrų marinuotų bei raugintų agurkų stiklainių.

Perdirbs 1 700 tonų agurkų

Kėdainių konservų fabrike agurkų perdirbimo sezonas šiais metais prasidėjo dar savaitę iki Joninių – dviem dienomis anksčiau nei pernai.

„Dabar mūsų daržovių linija yra skirta tik agurkams, – sakė Kėdainių konservų fabriko gamybos ir tiekimo grandinės direktorė Zita Petkevičienė. – Iki agurkų perdirbimo sezono pabaigos – rugpjūčio 31-osios, planuojame perdirbti 1 700 tonų agurkų ir pagaminti beveik tris milijonus 15 receptūrų marinuotų bei raugintų agurkų stiklainių.“

Įtemptu agurkų konservavimo sezono metu Kėdainių konservų fabrikas nenutrūkstamai pluša visą parą, todėl bendrovei prisireikia ir daugiau darbščių rankų. Šiais metais sezono laikotarpiu iš viso papildomai bus įdarbinti 25 žmonės.

Kėdainių konservų fabriko gamybos ir tiekimo grandinės direktorė Zita Petkevičienė: iki agurkų perdirbimo sezono pabaigos planuojame perdirbti 1 700 tonų agurkų ir pagaminti beveik tris milijonus 15 receptūrų marinuotų bei raugintų agurkų stiklainių. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Agurkai – tik užauginti lauke

Kėdainių konservų fabrikas marinuotus agurkus ruošia tik iš patikrintos kokybės žaliavos, atitinkančios du svarbiausius kriterijus.

„Konservavimui daugiausia naudojame 6–9 centimetrų dydžio ir tik lauke užaugintus agurkus, – pabrėžė Z. Petkevičienė. – Lauke užauginti agurkai turi tam tikrų skonio savybių ir marinuoti išlieka itin traškūs.“

Kėdainių konservų fabriko komercijos direktorė Rasa Naujalė atkreipia dėmesį, jog dauguma Lietuvos rinkoje parduodamų konservuotų agurkų pagaminti ne mūsų šalyje – jie į parduotuvių lentynas atkeliauja užkonservuoti dar užsienyje.

Kėdainių konservų fabriko komercijos direktorė Rasa Naujalė atkreipia dėmesį, jog priešingai nei užsienio gamintojai, marinuotų bei raugintų agurkų gamybai Kėdainių konservų fabrikas išskirtinai naudoja tik šviežius, o ne džiovintus prieskonius. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

„Dauguma kitų prekių ženklų konservuotų agurkų, kuriuos galima rasti parduotuvių lentynose, pagaminti ne Lietuvoje, o mes agurkus marinuojame ir konservuojame fabrike Kėdainiuose. Taigi, jei norite nusipirkti tikrai Lietuvoje marinuotų agurkų, rinkitės Kėdainių konservų fabriko gaminius“, – sakė pašnekovė.

Prieskoniniai augalai – iš vietinių laukų

Priešingai nei užsienio gamintojai, marinuotų bei raugintų agurkų gamybai Kėdainių konservų fabrikas išskirtinai naudoja tik šviežius, o ne džiovintus prieskonius.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

„Visus prieskoninius augalus naudojame užaugintus Lietuvos ūkininkų, – pristatė R. Naujalė. – Krapai, įvairios prieskoninės žolelės šviežiai nuskinami ir vos pristatyti naudojami gamybai. Taip jie išsaugo kur kas daugiau naudingųjų medžiagų, aromato ir praturtina mūsų gaminių skonį.“

Konservų fabrikas ruošia ir marinuotus agurkus su vienu gana išskirtiniu, tačiau itin lietuvišku ingredientu – ąžuolo lapais, kurie atkeliauja iš Kėdainių rajono miškų. Šiemet gamybai bus panaudota net 826 kilogramai šių lapų.

Populiariausi agurkai gaminami Kėdainiuose

Remiantis tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, Kėdainių konservų fabriko marinuoti agurkai „Geras vaizdelis“ yra populiariausi marinuoti agurkai Lietuvoje.

„Šie agurkai užima pirmąją vietą ne tik mūsų asortimente – tai apskritai visoje šalyje populiariausi marinuoti agurkai, – akcentavo R. Naujalė. – Kalbant apie kitus daugiausia dėmesio sulaukiančius mūsų asortimento agurkus, marinuoti agurkai su ąžuolo lapais tvirtai stovi antroje pozicijoje.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Džiaugiamės, kad pirkėjai labai pamėgo ir pernai mūsų fabriko sukurtą naujieną – saldžiarūgščius marinuotus agurkus, todėl šiemet stipriai padidinome šių agurkų gamybos kiekius.“

Kėdainių konservų fabriko pristatomi saldžiarūgščiai marinuoti agurkai – komplimentų vertas derinys ant grotelių keptiems patiekalams, sumuštiniams bei mėsainiams.

„Naujiems savo asortimento marinuotiems agurkams saldžiarūgštį skonį pasirinkome dėl šio recepto populiarumo augimo bei unikalaus saldžių ir rūgščių skonių derinio, galinčio puikiai papildyti įvairius patiekalus, – detaliau pristatė R. Naujalė. – Recepto paslaptis – kruopštus saldumo ir rūgštumo balansas, pasiektas sumaišius įvairius ingredientus bei prieskonius.“

Švieži prieskoniai. Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Daugiau keliauja – daugiau ir ragauja

Iki šiol gana konservatyvų gastronominį braižą išlaikę lietuviai, prigimtiniam žmogaus smalsumui palengva atsiskleisti leidžia ne tik kasdienybėje, bet ir lėkštėje – tautiečiai drąsiau ragauja bei įsimyli naujus skonius.

„Nors tradiciniai skoniai pirmauja, tačiau pastebimas ir lietuvių atvirumas naujiems kulinariniams potyriams, – sakė Kėdainių konservų fabriko komercijos direktorė R. Naujalė. – Šį atvirumą skatina pasaulinių tendencijų įtaka, didėjanti inovatyvių produktų pasiūla, sveikatos bei sveikatingumo tendencijos ir, žinoma, tai, kad žmonės daugiau keliauja, o viešėdami svetur ragauja ir vietos patiekalus. Kad lietuviai domisi naujais – kitų šalių – skoniais, galime vertinti ir stebėdami Kėdainių konservų fabriko gaminamų pietų patiekalų pardavimus.

Gausiame pietų patiekalų kategorijos gaminių asortimente turime ne tik tokių tradicinių patiekalų kaip raugintų agurkų sriuba, barščiai su baravykais, lietuviškas plovas, tačiau ir indišką bei rytietišką plovą, ukrainietiškus barščius, meksikietišką, charčio, armėnišką sriubas. Lietuviai ne tik mielai ragauja, bet ir pamėgsta patiekalus, kurių skonius sukurti įkvėpė kitų regionų virtuvės.“

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Pažįstamiems gaminiams – atnaujintas įvaizdis

Šiais metais visa Kėdainių konservų fabriko produkcija parduotuvių lentynose puikuosis su naujo dizaino etiketėmis. Pirmieji įvaizdį pakeis agurkų gaminiai.

„Mūsų fabrike gamyba vyksta sezoniškai. Dabar perdirbame agurkus, paskui prasidės burokėlių sezonas, vėliau gaminsime pietų patiekalus. Taip per visą gamybinį ciklą bus atnaujintos ir visų produktų etiketės, – sakė R. Naujalė. – Keičiamės, nes norime būti ryškesni, modernesni bei patrauklūs savo vartotojui, tačiau parduotuvių lentynose, kaip ir anksčiau, išliksime taip pat gerai atpažįstami.“

Tokių agurkų nenusipirksite!

Kiek anksčiau nei įprastai pradėjęs agurkų konservavimo sezoną, Kėdainių konservų fabrikas šiais metais kartu su kėdainiečiais švęs patį žaliausią visoje šalyje – Agurkų festivalį. Jau šį šeštadienį, liepos 13-ąją, Kėdainių miesto parke nuo vidurdienio užvirs linksmybės „Agurkas pasaulio puoduose“. Šventės rėmėju tapęs Kėdainių konservų fabrikas festivalio lankytojams paruošė intriguojančių gurmaniškų potyrių bei smagių veiklų.

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

„Jaučiame, kad esame Kėdainių miesto dalis, tad itin džiaugiamės galėdami prisidėti prie artėjančio Agurkų festivalio, – pabrėžė Kėdainių konservų fabriko produktų vadybininkas Vytenis Čimielius. – Renginyje turėsime atskirą Kėdainių konservų fabriko zoną, kurioje netruks pramogų.

Šventės lankytojus kviesime ne tik paragauti pagal mūsų receptą šviežiai raugtų agurkų, bet ir pabandyti juos linksmai išsigriebti iš mūsų paruoštų medinių statinių.

Šiuos agurkus festivalio išvakarėse pagamins Kėdainių konservų fabriko komanda. Tai specialus receptas – pagal jį raugtais agurkais neprekiaujame, todėl atvykti į šventę ir paragauti – reta proga!“

Iš žalio festivalio – žali „agurkėliniai linkėjimai“!

Kasmet tūkstantinę minią ne tik iš Kėdainių, bet ir iš aplinkinių rajonų sutraukiančio festivalio svečius Kėdainių konservų fabrikas kvies draugus bei artimuosius nustebinti netikėtais linkėjimais.

„Renginio svečiams siūlysime išsiųsti „agurkėlinius linkėjimus“ – nusifotografuoti specialioje fotobūdelėje, parašyti, kam skirtas linkėjimas, ir mes, su partnerių pagalba, išsiųsime šią nuotrauką-linkėjimą Jūsų draugams į bet kurį Lietuvos kraštą. Pažadame prie atviruko pridėti ir dovanėlę nuo Kėdainių konservų fabriko, – intrigavo pašnekovas. – Festivalio dalyviams esame parengę ir daugiau smagių staigmenų, tačiau nesinori visko atskleisti – ateikite ir pamatykite patys!“

Kėdainių konservų fabriko archyvo nuotr.

Fabriko agurkai – žinomo kulinaro virtuvėje

Agurkų festivalio lankytojai taip pat bus pakviesti užsukti ir į improvizuotą žymiojo keliautojo, žurnalisto bei kulinaro Vytaro Radzevičiaus virtuvę. Pasiklausę užkrečiama meile maistui degančio garsiojo lektoriaus paskaitos „Virtuvės geografija: valgoma-nevalgoma“, smalsuoliai turės galimybę išvysti, kaip gaminamas guliašas su kleckais ir kėdainietiškais raugtais agurkais. O kai prijuostė bus padėta į šalį – ir paskanauti šio apetitą žadinančio patiekalo.

Tiesa, V. Radzevičiaus šedevrui kėdainietiškų skonių įkvėps būtent Kėdainių konservų fabrikas.

„Specialiu mūsų fabriko receptu raugtais agurkais pasivaišinti kviesime ne tik savo šventinėje erdvėje, bet taip pat juos aptiksite ir V. Radzevičiaus patiekale“, – atskleidė V. Čimielius.

Pašnekovas sutinka pasidalinti ir keliomis detalėmis apie gilią istoriją menantį, itin saugomą kėdainietiškų raugtų agurkų receptą.

„Šis receptas – sena mūsų fabriko paslaptis, kuria itin didžiuojamės. Vos įsikūręs Kėdainių konservų fabrikas savo veiklą pradėjo nuo agurkų rauginimo, vietinių buvo vadinamas „raugyklos“ vardu. Taip ir išėjo, kad senasis receptas dar žinomas kaip kėdainietiškas. Jame naudojame ir vieną specialų ingredientą, kuris ir suteikia unikalų skonį“, – festivalio metu būtinai paragauti bei patiems įvertinti istorinį receptą siūlė į Kėdainių konservų fabriko pramogų zoną kiekvieną užsukti kviečiantis V. Čimielius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesos akimirka

Tiesos akimirka portretas
Rinktis konservus tai čia tik blogiausiu atvejų... Algos tai nei juoktis nei verkti, darbo sąlygos ne ypatingos, technika dažniau genda negu yra tvarkomą jį (vienodai žydi sodai atsakingiems asmenims). Reikalaujama iš žmonių daugiau negu įmanoma duoti, po 9 prakaitu pachalini mėnesį biuletenį sėdi dėl sveikatos sutrikimų. Tai žodžių trumpai: Jeigu žmogus vertina savo sveikatą, psichologinė būsena tai patartina rinktis kitus variantus. Beje valgykite Konservų agurkus padėsite žmonėms kurie vergijoje dirba už MMA.

Anonimas

Anonimas portretas
tai kad pažiūrėjus į kaina agurku krautuvėj mažas slojikėlis turėtu kainuot kiek ir toks pat dydžio aukso gabalas.

cia , matomai aprupins konservuotais agurku

cia , matomai aprupins konservuotais agurku portretas
slojkais kiekviena lietuvy -kad galetu numusinet rusiskus dronus --kaip tai daro Ukru banderu bobos ...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių