Kinijos „Nuctech“ stebisi jos eliminavimu iš Lietuvos oro uostų, ministras nekomentuoja

Oro uostų rentgeno patikros įrangą gaminanti Kinijos valstybės valdoma bendrovė „Nuctech“ sako esanti nustebinta Lietuvos Vyriausybės komisijos sprendimo neleisti jai dalyvauti Lietuvos oro uostų konkurse dėl grėsmės nacionaliniam saugumui.

Įmonės atstovai sako norintys, kad jiems būtų leista pateikti paaiškinimus iki galutinio sprendimo priėmimo. Lietuvos susisiekimo ministras Marius Skuodis situaciją komentuoti atsisako.

Nacionaliniam saugumui svarbius sandorius tikrinanti vyriausybinė komisija praeitą savaitę nusprendė, kad sandoris su Kinijos valstybės valdoma įmone „Nuctech“ dėl bagažo rentgeno patikros įrangos tiekimo šalies oro uostuose neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

JAV ambasadorius pasveikino šį sprendimą, tačiau Kinijos diplomatinė atstovybė pareiškė, kad jis nulemtas politinių motyvų ir bus nenaudingas pačiai Lietuvai.

Įmonė: laikomės ES taisyklių

„Nuctech Netherlands“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Robertas Bosas BNS atsiųstame komentare teigė, kad įmonė kol kas negavo jokio oficialaus pranešimo iš Lietuvos Vyriausybės, o bendrovei nesuprantami sprendimo pagrindai.

„Nuctech“ visada siekia palaikyti skaidrų dialogą su savo partneriais ir vyriausybinėmis institucijomis. Europoje vykdome veiklą jau 17 metų ir nė vienas iš mūsų klientų nepranešė apie jokius su duomenimis ar saugumu susijusius incidentus“, – teigė įmonės atstovas.

Anot bendrovės, bagažo rentgeno patikros įranga, kurią „Nuctech“ siūlo Lietuvos oro uostams, yra gaminama gamykloje netoli Varšuvos Lenkijoje „laikantis griežčiausių taikomų ES ir nacionalinių veiklos ir saugos standartų“.

Įmonė tikina, kad konkurse dalyvaujanti „Nuctech Warsaw“ „visada laikėsi ir visados laikysis galiojančių Lietuvos, Lenkijos ir ES įstatymų ir kitų teisės aktų, o ne trečiųjų šalių, įskaitant Kinijos, įstatymų“.

Sprendimą blokuoti kinišką įrangą priėmė vyriausybinė komisija, kurioje dalyvauja skirtingų institucijų atstovai. Komisijos sprendimas artimiausiu metu bus teikiamas visam Ministrų kabinetui.

Susisiekimo ministras M. Skuodis kol kas atsisako komentuoti situaciją.

„Apgailestauju, tačiau ministras neduos platesnio komentaro šia nacionalinio saugumo interesus liečiančia tema“, – BNS teigė ministro atstovė spaudai Gabrielė Vasiliauskaitė.

Nerimas dėl saugumo

Į vyriausybinę komisiją dėl kinų investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

L. Kasčiūnas tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

Straipsnyje buvo rašoma, kad Nacionalinio saugumo taryba ir keletas kitų JAV agentūrų stengiasi įtikinti Europos vyriausybes atsisakyti „Nuctech“, kurios krovinių, bagažo ir keleivių tikrinimo sistemos tampa įprastos jūrų ir oro uostuose bei pasienio kontrolės punktuose visoje Europoje.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

Lietuvos žvalgybos tarnybos pernai perspėjo, kad „Kinijos siekis įgyti technologinį pranašumą ir aktyvi investicijų skvarba didina kitų valstybių pažeidžiamumą ir infrastruktūros kontrolės praradimo riziką“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alanas

Alanas portretas
Šalin vagiZ iš Europos. Kiniečiai yra vagys. Vagia ir kopijuoja vakariečių technologijas. Nieko savo nekuria, tik vagia formules, technologijas ir tt.

nnn

nnn portretas
komunistiniu čiurku nereikia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių