Kokios aktualiausios daugiabučių modernizacijos srities naujienos?

Pasibaigus dar vienam šildymo sezonui, Lietuvos gyventojai skaičiuoja, kad pinigines dėl išaugusių energijos kainų ir infliacijos teko gerokai patuštinti. Tiesa, didelio kainų šuolio renovuotų daugiabučių gyventojai beveik nepajautė. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ragina gyventojus teikti paraiškas šiuo metu galiojantiems kvietimams ir modernizuoti savo daugiabučius.

„Šiandien Lietuvoje iš viso yra beveik 4,5 tūkst. renovuotų daugiabučių namų, apie 35 tūkst. daugiabučių dar laukia savo eilės. Kviečiu sureaguoti į mūsų gruodžio mėnesį paskelbtą kvietimą, jo sąlygas, parengti investicinį planą, balsuoti ir prisijungti“, – teigia Gintarė Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja.

Pašnekovė dalijasi, kad naujo paskelbto kvietimo tvarka paprastesnė – siekiama sumažinti biurokratinių slenksčių mynimą, sutrumpinti procesus ir palengvinti patį paraiškų teikimą ir administravimo procesą. Svarbu paminėti, kad šiek tiek pasikeitė valstybės paramos sąlygos. Prie 30 proc. subsidijos, kuri buvo ir anksčiau, dabar nuo 10 iki 20 proc. padidinta papildoma parama, jei planuojama įsirengti naują atskirą šilumos punktą arba automatizuoti seną dar neautomatizuotą, atnaujinant karšto vandens ir šildymo sistemas.

„Svarbiausia žinutė, kuria noriu pasidalyti, – keičiasi pastato energinio efektyvumo reikalavimai – iš anksčiau buvusios minimalios C klasės šio kvietimo metu reikia pasiekti ne mažesnę nei B energinio naudingumo klasę, sutaupyti bent 40 proc. šilumos energijos sąnaudų“, – sako G. Burbienė.

Renovacijai keliamas A energinio naudingumo klasės tikslas

Laura Lukoševičienė, LR aplinkos ministerijos Statybos ir būsto politikos grupės vyresnioji patarėja teigia, kad Lietuva parengė ir patvirtino Ilgalaikę renovacijos strategiją pagal energinio naudingumo ir energijos vartojimo direktyvas. Šios strategijos tikslas – taip transformuoti esamą pastatų fondą, kad jis taptų efektyviai energiją vartojantis, su galimybe persitvarkyti į beveik nulinės energijos pastatus ir tapti nepriklausomam nuo iškastinio kuro.

„Strategijos rezultatai parodė, kad didžiausia ekonominė grąža yra sukuriama 45–55 proc. energijos sutaupymų zonoje, vadinasi, renovacijai keliame tikslą ne tik iki B, bet ir iki A ar aukštesnių energinio naudingumo klasių, pritaikant atsinaujinančiųjų energijos išteklių priemones“, – pasakoja L. Lukoševičienė.

Efektyvins modernizacijos procesą ir mechanizmus

L. Lukoševičienė sako, kad artimiausi ministerijos planai – tobulinti ir efektyvinti daugiabučių modernizacijos procesą ir mechanizmus: „Šiuo metu kaip tik vertiname fiksuoto įkainio nustatymą daugiabučių renovacijos paramai, vykdoma kompleksinės kvartalinės renovacijos modelio peržiūra, kad ji vyktų efektyviai.“

„Dėsime visas pastangas, kad įgyvendintume išvardytus planus, nes APVA yra renovacijos proceso šeimininkė, kuri šį procesą ves į priekį. Planuojame sulaukti kuo daugiau paraiškų, nestabdyti procesų ir pradėti projektus įgyvendinti, kad žmonės, kurie šiandien sugalvojo, jog nori atnaujinti daugiabutį, po vienų dvejų metų jau galėtų džiaugtis atliktais darbais“, – sako G. Burbienė, APVA Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

5 kolona siaucia

5 kolona siaucia portretas
Bando uzmaskuoti ssssr daugiabucius?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių