Koncernas „Achemos grupė“ papildomai darbuotojų sveikatą draudžia jau dešimt metų

  • Teksto dydis:

Papildomas privatus sveikatos draudimas – motyvacinis priedas žmonėms, padedantis užtikrinti gerą darbuotojų savijautą ir darbingumą. Koncerno "Achemos grupė" generalinis direktorius Nerius Jasinavičius sako, kad gamybinėse įmonėse darbuotojams svarbu ne tik socialinės naudos ir dėmesys, bet ir darbo saugumas bei rūpinimasis jų sveikata. Koncernas savo darbuotojus papildomai drausti pradėjo vienas pirmųjų Lietuvoje – prieš dešimt metų.

Apdraustieji privačiu sveikatos draudimu gali iš karto kreiptis į gydytojus specialistus, vos tik pajutę negalavimus. Tai padeda taupyti laiką, greičiau gauti kvalifikuotą pagalbą ir grįžti į darbą. Darbuotojams greičiau pasveikus, naudą pajunta ir koncerno įmonės.

Koncernas vertina lojalumą

"Savanoriškasis sveikatos draudimas yra viena iš daugybės papildomų motyvacinių priemonių koncerno bendrovių darbuotojams. Mūsų darbuotojams suteikiamas socialinių paslaugų ir pridėtinių verčių paketas lemia tai, kad žmonės įmonėse dirba ir po keliasdešimt metų, yra lojalūs įmonei. Kaip stambus šalies darbdavys, nuo kurio didele dalimi priklauso kai kurių šalies regionų gerovė, jaučiame atsakomybę tinkamai pasirūpinti savo darbuotojais. Tai naudinga ne tik žmonėms, bet ir įmonei, nes laiku, greičiau ir kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas gavę žmonės greičiau pasveiksta ir grįžta į darbus", – sakė N.Jasinavičius.

Savanoriškuoju sveikatos draudimu draudžiami keturiolikos koncerno "Achemos grupė" bendrovių darbuotojai – 3 192. Kiekvienas jų gali sveikatos tikslais pasinaudoti daugiau nei 1 000 eurų vertės medicinos paslaugomis.

Mūsų darbuotojams suteikiamas socialinių paslaugų ir pridėtinių verčių paketas lemia tai, kad žmonės įmonėse dirba ir po keliasdešimt metų, yra lojalūs įmonei.

Nepriklauso nuo pareigų

AB "Achema" generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas, dienraščio paklaustas, ar draudžiami visi, ar yra kokių nors sąlygų, tarkime, stažas, užimamas postas ar pan., paaiškino, kad sveikatos draudimu įmonėje draudžiami visi darbuotojai, nepriklausomai nuo jų darbo patirties ar pareigų.

"Kasmet apdraudžiame maždaug 1 300 darbuotojų. Tai ir skatinamoji priemonė, ir investicija į darbuotojų sveikatą. Manau, nuo to laimime visi, – pasakojo R.Miliauskas. – Sveikatos draudimu darbuotojai draudžiami jau dešimti metai. Darbuotojų sveikatai daug metų skiriame nemažai dėmesio – "Achemos" teritorijoje veikia ir nuosava bendrovės išlaikoma poliklinika."

Draudimo paketą sudaro ambulatorinis gydymas, gydymasis stacionare, apdraustieji gali pirkti vaistus, slaugos priemones, vitaminus ar papildus, atsiskaityti už odontologijos ar optikos salonų paslaugas. Tad kiekvienas atranda skirtingų panaudojimo būdų pagal asmeninį poreikį.

Apdraustieji, pajutę negalavimus, gali kreiptis į gydytojus be siuntimo. Gydytojai gali teikti paslaugas be eilės, kurios įprastai yra mokamos, tad ir paslaugos gaunamos greičiau. Pandemijos metu yra apmokami COVID-19 antikūnų ir antigenų tyrimai. Visa tai patogu šiuo pandemijos metu.

"Kol papildomas sveikatos draudimas dar netapo įprasta praktika visose šalies įmonėse, manau, tai yra vienas iš pranašumų, kuriais galime pritraukti naujų ir motyvuoti esamus specialistus", – įsitikinęs AB "Achema" generalinis direktorius.

Ir valstybinėse, ir privačiose

Pasak UAB "Agrochema" generalinio direktoriaus Mindaugo Liaukonio, šios bendrovės darbuotojai draudžiami nuo 2015-ųjų, šiemet sveikatos draudimu galės pasinaudoti 350 įmonės žmonių.

"Papildomas sveikatos draudimas yra tik viena dalis motyvacinių priemonių paketo, – teigė M.Liaukonis. – Apdraustieji gali naudotis tiek valstybinių, tiek privačių įstaigų paslaugomis. Pasirinkus mokamas specialistų paslaugas, kurias kompensuoja sveikatos draudimas, laukimo laikas vidutiniškai dešimt kartų trumpesnis. Tai itin svarbu šiuo metu, kai sveikatos paslaugas norisi gauti greičiau, trumpiau užtrukti gydymo įstaigose.

Pandemijos metu, rūpindamiesi savo darbuotojais, daugiau dėmesio skiriame komunikacijai apie būtinas apsisaugojimo nuo ligos priemones, skatiname rūpintis ne tik fizine, bet ir psichine sveikata. Manau, tai labai svarbu šiuo metu. O iš draudimo lėšų darbuotojai gali pasidaryti visus reikalingus tyrimus."

Praeitais metais buvo atlikta darbuotojų apklausa – 84 proc. atsakiusiųjų sveikatos draudimą vertino kaip naudingą papildomą motyvacinę priemonę. UAB "Agrochema" generalinis direktorius sakė, kad bendrovės vadovybė yra sulaukusi ir padėkų, kai darbuotoją netikėtai užklumpa liga arba, prevenciškai pasitikrinus sveikatą, pavyksta anksti nustatyti ligą: "Tai motyvuoja ir mus pačius."

Ar tokios skatinamasios naudos, kaip papildomas savanoriškas draudimas, turi įtakos darbuotojų lojalumui? Kaip pasikeitė darbuotojų kaita, kai koncerno įmonės pradėjo juos drausti savo lėšomis?

"Pandemijos akivaizdoje norisi žmonėms suteikti daugiau ramybės, užtikrintumo. O sveikatos draudimą (draudžiame jau septintus metus) matome kaip svarbią motyvacinio paketo dalį, – atsakė UAB "Iremas" generalinis direktorius Edmundas Damaševičius. – Manau, po praėjusių iššūkių kupinų metų dar labiau vertinsime šią galimybę, kai negali žinoti, kada gali prireikti papildomų sveikatos paslaugų. Turėdami papildomą sveikatos draudimą žmonės kreipiasi ne tik į valstybines, bet ir drąsiau į privačias gydymo įstaigas. Tai leidžia greičiau gauti reikiamą pagalbą."

E.Damaševičius paaiškino, kad draudžiami visi "Iremo" darbuotojai, kurie bendrovėje dirba ilgiau nei metus. Kasmet sveikatos draudimu apdraudžiama maždaug 500 žmonių.

Pradžia – 2012-aisiais

AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) savanoriškuoju sveikatos draudimu nuo 2012 m. draudžia visus (o jų yra daugiau nei 620) darbuotojus.

"Bendrovė draudžia visus nuo metų pradžios dirbančius darbuotojus, išskyrus esančius vaiko priežiūros atostogose, privalomojoje pradinėje karo tarnyboje ir ilgalaikėse nemokamose atostogose, – pasakoja AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija generalinis direktorius Vytautas Štumbergas. – Per beveik dešimtmetį įsitikinome savanoriškojo draudimo nauda ne tik darbuotojams, bet ir darbdaviui: apdraustieji privačiu sveikatos draudimu gali iš karto kreiptis į gydytojus specialistus, greičiau gauti kvalifikuotą, nors ir mokamą pagalbą, atlikti reikiamus tyrimus ir grįžti į darbą. COVID-19 pandemijos metu iš draudimo gali būti kompensuojamos išlaidos sveikatos sutrikimams, kurie atsirado dėl pandemijos.

Pastebime, kad darbuotojai labai vertina šią papildomą naudą ir jų atsiliepimai geri. Papildomas sveikatos draudimas yra viena iš motyvacinių priemonių, kartu su kitomis naudomis sudaranti socialinės rūpybos priedą įmonės darbuotojams."

Tik viena motyvacijos priemonių

Pasak "Achemos grupės" vadovo N.Jasinavičiaus, savanoriškasis sveikatos draudimas yra tik viena motyvacijos priemonių koncerne.

"Pagrindinės koncerno bendrovės yra didžiausi darbdaviai savo regionuose. Tai socialiai atsakingos, gerbiamos ir vertinamos bendrovės, kurios dirba stabiliai ir išvengia mažoms įmonėms būdingų svyravimų. Socialinės atsakomybės politika "Achemos grupėje" įgyvendinama nuosekliai ir realiai, o ne tik deklaruojant, kaip neretai būna", – sakė N.Jasinavičius.

Koncerno bendrovėse daug dėmesio skiriama darbuotojų kvalifikacijai kelti, saugos darbe mokymams, bendrovių darbuotojai Jonavoje gali sportuoti klube "Achespo", o klaipėdiečiai kasmet dalyvauja pakrantės įmonių spartakiadose, organizuojamos šventės, kiti renginiai.

"Mums svarbu būti konkurencingiems, todėl turime galvoti tiek apie esamą situaciją, tiek apie ateitį – kaip pritraukti talentingų žmonių ir pasiūlyti jiems patrauklių papildomų naudų. Mūsų socialinis paketas orientuotas į įvairaus amžiaus specialistus, tačiau būtina jį nuolat atnaujinti, keisti pagal šiuolaikines tendencijas ir kintančius darbuotojų poreikius", – atkreipia dėmesį koncerno vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių