Koronaviruso krizė, ECB veiksmai ir situacija su nafta

  • Teksto dydis:

2020 m. kovo 9 d., pirmadienis, įeis į vertybinių popierių rinkos istoriją kaip viena blogiausių iš visų kada nors buvusių rinkos prekybos sesijų. Visose akcijų rinkose susiformavo didžiuliai nuosmukiai ir tai aiškiai matosi pastarųjų dienų techninėse analizėse.

Tuo metu, kai koronavirusas ir toliau niokoja Europą, neįtikėtinai išplito Italijoje ir palaipsniui vis labiau įsisiautėja Ispanijoje, Prancūzijoje bei Vokietijoje, prie viso to prisideda ir subtili naftos rinkos situacija.

Fiskalinių paskatų pažadas buvo sutiktas optimistiškai, barelio kainai pašokus virš 35 JAV dolerių praėjusį antradienį, tačiau, akivaizdu, kad reikia ir tolesnių priemonių tam, kad šis atsigavimas būtų tvarus. Akcijų kainos taip pat daro pertrauką šioje situacijoje. Todėl TVF buvo paragintas kuo skubiau veikti. Tačiau, ECB, atrodo, šį kartą vėl atostogauja.

Kai naftos rinkoje vyrauja toks neapibrėžtumas, kalbant apie ilgalaikes investicijas, pats pagrįsčiausias pasirinkimas, atrodo, galėtų būti investavimas į auksą. Net jeigu pastarosiomis dienomis aukso kaina smarkiai krito, turime atsiminti, kad auksas yra, taip vadinamas, saugaus prieglobsčio aktyvas, o į finansines krizes ir ekonominius nuosmukius jis paprastai reaguoja su tam tikru vėlavimu.

FED sumažinus palūkanų normą 50 bazinių punktų ir padidinus dienos likvidumo injekcijų sumą 50 proc. (iki 150 mlrd. JAV dolerių), FED kovo 15 d., sekmadienio vakarą, pirmą kartą pradėjo vykdyti didžiulę programą – 700 mlrd. JAV dolerių kiekybiškai skatinti JAV ekonomiką, siekiant apsaugoti ją nuo koronaviruso poveikio. Tuo tarpu ECB... nieko.

Taip pat neturime pamiršti naujausių EBPO augimo prognozių, kuriose vyrauja augimo mažinimas, ir, žinoma, negalima atmesti, kad šie mažinimai bus dar didesni dėl chaoso, kurį koronavirusas paliks Senajame žemyne, bent jau kol ECB toliau nesikiša ir lieka „atostogose“. Deja, tai, kad ECB nieko nedaro, nėra nieko naujo, tai yra būtent tai, prie ko mes jau įpratome per tam tikrą laiką.

Kita vertus, nepaisant lyderių vaidmens rinkose, ją vis dar lemia nafta ir jos veikiami aktyvai.

Saudo Arabija didina naftos gavybą 12,3 mln. barelių per dieną, tai yra 2,5 mln. daugiau, nei buvo tiekiama anksčiau. Šią informaciją pateikė valstybinė naftos bendrovė „Aramco“, kuri dėl šios naujienos akcijų rinkoje išaugo daugiau kaip 7 proc. Be didėjančios produkcijos, buvo paskelbta ir apie barelio kainos mažėjimą. Turime atsižvelgti į tai, kad Saudo Arabija išgauna lengviausią pasaulyje žalią naftą, o jos gavybos kaina yra 7,5 JAV dolerio už barelį. Likę konkurentai net negali pasvajoti, kad kada nors priartės prie tokios kainos.

Naftos kainos praėjusią savaitę smuko daugiau kaip 30 proc. (blogiausia sesija nuo 1991 m.). Tam yra kelios priežastys, viena iš jų – Saudo Arabijos produkcijos padidėjimas, tačiau kita svarbi priežastis buvo Rusijos atsisakymas taikyti OPEC pasiūlytą koregavimo planą.

Vėlgi, situacija, kilusi dėl koronaviruso nepadeda, žmonių baimė keliauti neigiamai veikia ir naftos kainą.

Dėl viso to naftos kaina taip pat gali pasiekti iki 20 JAV dolerių už barelį, nors greičiausiai bus imtasi priemonių, kad tai neįvyktų. Jeigu šių priemonių nebus imtasi, naftos kainos turėtų toliau judėti mažėjimo tendencija.

Žinoma, labiausiai padėtų, jeigu vėl būtų sudarytas susitarimas tarp OPEC valstybių narių. Susitarimas, kuris gerai veikė pastaruosius 3 metus, tačiau kurį Rusija nusprendė neseniai sulaužyti, taigi, dėl to ir Saudo Arabija per „Aramco“ nusprendė veikti savarankiškai.

O mums telieka laukti ir stebėti, kaip klostysis situacija.


Šiame straipsnyje: ECBnaftaauksaskoronavirusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

investitorius

investitorius portretas
puiki proga uzdirbti grazaus pinigelio

Neblogai, neblogai

Neblogai, neblogai  portretas
Saudai trinktelėjo per įžūlų neužaugos Putino snukutį. Greitai rusai galės rublius kabinti tualete vietoje tualetinio popieriaus.

Alis...

Alis... portretas
Indomu ar Rusija patvarkys Saudo Arabiją?... jei žlugs sauditai, tai bus labai indomu pažiūrėti, kas bus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių