Kultūros paveldo modernizacija Kaune: pastato unikalumas ir geresnė gyvenimo kokybė

  • Teksto dydis:

Kaip ir įprasta Lietuvos didžiuosiuose miestuose, Kaune apstu saugomų nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų. Į šį sąrašą patenka ir gyvenamieji daugiabučiai namai, kurie dažniausiai skaičiuoja ne vieną dešimtį metų.

Viena vertus, tokie kultūros paveldui priskiriami pastatai pasižymi architektūrine ir menine verte, tačiau, kita vertus, sena namo statyba lemia suprastėjusią gyvenimo kokybę. Dėl šios priežasties, nepaisant didesnių renovacijos reikalavimų, tokių daugiabučių gyventojai ryžtasi renovacijai.

Kultūros paveldui priskiriamas objektas apibrėžiamas kaip vertingųjų savybių turintis pastatas, kuris yra saugotinas etniniu, istoriniu, estetiniu ar moksliniu požiūriu. Vertingiems kultūros paveldo objekto bruožams gali būti priskiriami įvairūs pastato elementai – sienų ornamentika ar dekoras, langų sudalijimas, masyvios pastato durys ir pan.

Geresnės gyvenimo kokybės poreikis, taip pat valstybės teikiama parama tokių pastatų modernizacijai paskatina gyventojus pradėti darbus.

Galutinis rezultatas vertas iššūkių

Unikalūs pastato elementai turi būti išsaugoti ir renovacijos metu, todėl gali didėti daugiabučio modernizacijos išlaidos, tačiau geresnės gyvenimo kokybės poreikis, taip pat valstybės teikiama parama tokių pastatų modernizacijai paskatina gyventojus pradėti darbus. Tokiu sprendimu šiandien džiaugiasi Laisvės al. 81 esančio daugiabučio gyventojai, kurių kultūros paveldui priskiriamas daugiabutis buvo pastatytas dar 1953 m.

Šis gyvenamasis namas buvo suprojektuotas su knygyno funkcija pirmame aukšte, kurį šiandien žino kiekvienas kaunietis. Tai Kauno centrinis knygynas, iki pat šių dienų menantis įvairius istorijos tarpsnius. Be meninės ir architektūrinės vertės, namas turi istorinę ir memorialinę vertę – apie tai byloja ant pastato esanti memorialinė lenta, skirta kompozitoriui Juozui Indrai.

„Visi šie elementai, prisidedantys prie Laisvės al. 81 gyvenamojo namo kultūrinės vertės, pastato modernizacijos metu kėlė tam tikrus iššūkius: reikėjo atsižvelgti į taikomus reikalavimus namo langams, balkonams, taip pat sienų fasadui, kurio sprendiniams didelę įtaką darė ant pastato esanti memorialinė lenta. Žinoma, skyrėme ypatingą dėmesį, kad, modernizacijos metu diegiant energinio efektyvumo priemones, ši atminimo lenta nebūtų pažeista. Galime pasidžiaugti profesionaliais rangovais, kurie anksčiau dirbo ne su vienu kultūros paveldui priskiriamu objektu, todėl puikiai pritaikė savo patirtį ir šiam namui“, – pasakoja Kaune daugiabučius namus administruojančios įmonės vadovė Jolita Maženienė.

Kaune, Nemuno g. 37, esančio daugiabučio gyventojai taip pat džiaugiasi kultūros paveldui priskirto daugiabučio modernizacija, kuri lėmė žymų gyvenimo kokybės šuolį. 1930 m. statytas daugiabutis šiandien glosto kiekvieno praeivio akį – renovacijos metu buvo išlaikyti autentiški raudonų plytų elementai ant sienų, o ankstesnė pastato spalvinė gama atgijo sodriais oranžiniais atspalviais.

Svarbūs paveldosaugos reikalavimai

Renovuojant kultūros paveldui priskirtus objektus, galima taikyti ne visas renovacijos priemones, kadangi ne tik turi būti pasiekti energinio efektyvumo rodikliai, bet ir atsižvelgta į paveldosaugos reikalavimus.

„Kultūros paveldui priskiriamiems objektams taikoma daugiau reikalavimų renkantis medžiagas, todėl daugelis jų buvo brangesnės. Pavyzdžiui, fasadą tinkavome geresnių savybių dekoratyviniu tinku, turėjome laikytis reikalavimų balkonų konstrukcijoms, kurios buvo itin susidėvėjusios, todėl skyrėme didesnes investicijas visapusiškam jų atnaujinimui. Tokia pati situacija dėl langų – jie turi būti mediniai, priderinti prie pastato visumos. Šiandien džiaugiamės, kad pavyko įgyvendinti visus paveldosaugos reikalavimus, o galutiniu rezultatu patenkinti ir namo gyventojai“, – pasakoja J.Maženienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas

Edmundas portretas
Tu pats esi ožys .

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys  portretas
Modernizacija. Ar pelnas verslui ir suniokotas paveldas. Tas pats su krysa meru.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių