„Lidl“ jau kvepia Kalėdomis: šventinę nuotaiką pajusti padės „Favorina“ saldumynai

  • Teksto dydis:

Atrodytų, lauke tik rudeniška dargana ir jokių Kalėdų pranašų, tačiau šventinių ženklų turėtų padaugėti artimiausiu metu. Gražiausioms metų šventėms pradėjęs ruoštis prekybos tinklas „Lidl“, Kalėdų dvasią į namus įsileisti kviečia jau dabar. Pirkėjų pamėgti „Favorina“ kepiniai ir saldumynai šventinę nuotaiką į „Lidl“ parduotuves atneš jau lapkričio 4 d.

Kalėdinę nuotaiką, anot maisto ekspertės, Halinos Bovševič, visų pirma galima pajusti skoniu ir kvapu. Kąsdamas imbiero ar gvazdikėlių skonio kepinį nesuklysi – primena ne Velykas, ir ne vasaros skonius, o būtent jaukias kalėdines šventes.

„Lidl“ parduotuvėse švenčių kvapą ir skonį skleidžia prekės su ženklu „Favorina“, kuriuo žymimi tradiciniai įvairių šalių Kalėdų gardėsiai: sausainiai su prieskoniais, meduoliai, itališkas pyragas „Panettone Classico“, marcipaniniai skanėstai ar lietuviams mažiau žinomi produktai, pavyzdžiui, marcipaninė duona – Vokietijoje ir Olandijoje įprastas šventinis patiekalas, naudojamas kepinių įdarams ir puošybai.

„Iš jos galima gaminti sausainius tiesiog sumaišant marcipaną, atkeliavusį net iš Viduramžių ir tuo metu naudotą didikų rūmuose, su išplaktu kiaušinio baltymu ir įvairiais priedais, iš kurių populiariausi – riešutai, džiovinti vaisiai, kvapnūs prieskoniai kardamonas ir anyžiai. Gamina žmonės iš jo ir saldainiukus, šiuo produktu apgaubdami lazdyno riešutus. Jį panaudoja kaip įdarą įvairiems kepiniams. Marcipaninę duoną galima valgyti ir be priedų – tiesiog pjaustyti gabaliukais ir iškart ragauti“, – apie tai, kad marcipano panaudojimas priklauso tik nuo vaizduotės, kalba pašnekovė.

Galima prisidėti prie Kalėdinio stebuklo

Platus „Favorina“ prekių asortimentas net per tokius ūkanotus orus leidžia pajusti ateinančių švenčių dvasią ir praturtinti Kalėdų laukimą.

Mums jau įprastas ir tapęs neatsiejama kalėdine dekoracija Advento kalendorius taip pat atkeliavo iš kitų kultūrų – jis atsirado dar XIX a. viduryje Vokietijoje. Pasak maisto ekspertės, pagrindinė Advento kalendoriaus funkcija – skaičiuoti ir įprasminti laiką iki Kalėdų, taip pat – pagyvinti švenčių laukimą.

„Iš pradžių Advento kalendorius buvo tiesiog tvarkaraštis, kuris padėdavo skaičiuoti laiką iki Kalėdų, o vėliau žmonės ėmė dėti prie jo po žvakę ar žibintą. Dabar kiekvienoje Advento kalendoriaus lentynėlėje kažkas paslėpta – ar pyragėlis, ar šokoladukas, ar paveikslėlis. Jose dažniausiai slepiasi šokoladinės figūrėlės. Madinga šiuos kalendorius dovanoti vaikams, ypač kai galima ant kiekvieno langelio užrašyti po palinkėjimą“, – kalba H. Bovševič.

Sertifikuota produkcija

Didžioji „Favorina“ produkcijos dalis turi „EU-Organic“, „Rainforest Alliance“, UTZ ir „Fairtrade“ sertifikatus. Pastarieji du skiriami kakavos turintiems produktams, kurių gamintojai prisideda prie kovos su socialinėmis ir aplinkosaugos problemomis besivystančiose šalyse.

„Platus „Favorina“ prekių asortimentas net per tokius ūkanotus orus leidžia pajusti ateinančių švenčių dvasią ir praturtinti Kalėdų laukimą. O pasirinkę socialiniais ar ekologiniais sertifikatais pažymėtus šokolado gaminius pirkėjai prisideda ir prie tvarumo, sąžiningos prekybos skatinimo bei etiškų darbo sąlygų užtikrinimo“ – apibendrina „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.

Ant stalo – skanėstas iš Pietų Europos

Geru darbu gali tapti ir brangiems žmonėms padovanotas iš cukruotų vaisių ir riešutų gaminamas „Panettone Classico“ pyragas. Jis yra tapęs tikra itališka klasika – ilgai brandinamas, todėl pasižymi puikiu skoniu. Kaip teigia H. Bovševič, jis turi labai įdomią atsiradimo legendą.

„Per šventes turėjo būti patiekta šviežia duona, bet kepėjas buvo nevykęs ir ją sudegino. Visa laimė, kad jo padėjėjas Tonis turėjo paruošęs raugą kitai duonai, tai greitai užminkė, įbėrė riešutų, cukruotų vaisių, kadangi neturėjo kitos formos pyragui, kepinį įdėjo į skardinę ir galiausiai įkišo į krosnį. Todėl patiekalas ir reiškia „Tonio duona“, itališkai – „Pan de Toni“. Įdomu, kad vieną gabaliuką pamiršo virtuvėje, o paskui suprato, kad ji tapo dar skanesne. Todėl dabar šį pyragą kepa anksčiau, kad sustiprėtų skonis. Nėra Italijoje šeimos, kuri neturėtų šios duonos kepimo tradicijos“, – pasakoja pašnekovė.

Saldumynai – ne tik valgymui

Cukrinės lazdelės papuošimams yra naudojamos jau nuo seno.

Pasak maisto ekspertės H. Bovševič, be marcipaninių gardėsių, reikėtų pagalvoti ir apie kalėdinius kepinių papuošimus, kurių, sakanti, yra įvairių: nuo spalvotų pabarstukų iki šokoladinių figūrėlių ir cukrinių lazdelių. Jie džiugina ne tik mažuosius, bet prisideda ir prie šventinės nuotaikos kūrimo.

„Cukrinės lazdelės papuošimams yra naudojamos jau nuo seno. Tradiciškai šios lazdelės yra raudonos ir baltos spalvos. Šiuo saldumynu galima papuošti tortą, meduolinį namuką ar kokį kitą kepinį“, – tvirtina maisto ekspertė.

Dar XVII a., kai pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose buvo paminėta Kalėdų eglutė, puošta valgomais dalykais: obuoliais, vafliais, saldainiais buvo puošiami medžiai ir įvairūs statiniai. Todėl norintiems paįvairinti kalėdinės eglutės žaisliukų dekoracijas, H. Bovševič siūlo skarotąsias dabinti jau pagamintomis mažutėmis „Favorina“ kalėdinėmis figūrėlėmis, pagamintomis iš šokolado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ei, valkatos

ei, valkatos portretas
reklama turi būti normaliai pažymėta

Mamukas

Mamukas portretas
Manau per anksti,kol svente ateina jau viskas nusibosta ir tos sventes nelabai jauciasi
Anonimas portretas
Favarynė ar dar kokia gaidynė, pigus pieniškas šokoladas ir tiek...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių