„Lidl“ su pirkėjais vaikų dienos centrams šiemet jau surinko beveik 27 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

2017 m. gruodį startavusio „Lidl“ inicijuoto socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ dėka gyventojai vieno mygtuko paspaudimu gali vaikų dienos centrams paaukoti už užstato tarą gautą sumą, prie kurios prekybos centras prideda dar tiek pat. Šių metų antrojo ketvirčio metu paaukota rekordinė suma – beveik 15 tūkst. eurų. Pusę tiek paaukojo „Lidl“ pirkėjai, o antrą tiek – pati organizacija. Šią paramą gaunantys vaikų dienos centrai ir juos kuruojančios organizacijos pasakoja, jog šie pinigai yra itin vertingi, nes juos gali laisvai panaudoti būtiniausioms reikmėms.

Šio ketvirčio metu užfiksuotas ir rekordinis projekto mėnuo per šiuos metus – dosniausiai gyventojai aukojo gegužę ir paramai tą mėnesį skyrė beveik 3,5 tūkst. eurų, tai yra beveik 1,5 tūkst. eurų daugiau nei praėjusių metų gegužės mėnesį. Per pirmus šešis metų mėnesius į taromatus tarą grąžinę gyventojai paramai skyrė net 13,5 tūkst. eurų, o „Lidl“ prie šios sumos pridėjo dar tiek pat, kas reiškia, jog vaikų dienos centrus pasiekė jau beveik 27 tūkst. eurų.

„Džiugu, kad šis socialinis projektas įsibėgėja, kas ketvirtį matome vis geresnius akcijos rezultatus. Jau turime susiformavusį nuolat aukojančių pirkėjų ratą, o žmonių, norinčių prisidėti, skaičius nuosekliai didėja visoje Lietuvoje. Svarbiausia, kad šios vaikų dienos centrams itin reikalingos lėšos tampa realiai nuveiktais darbais, gerinančiais vaikų dienos centrų kasdienybę“, – sako „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

Surinktas aukas ir padvigubinę sumą „Lidl“ skiria vaikų dienos centrus koordinuojančioms „Maltos ordino pagalbos tarnybos“, „Gelbėkit vaikus“ ir „Caritas“ organizacijoms. Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 300 vaikų dienos centrų, o juose galimybę lankytis turi apie 20 tūkst. vaikų iš sunkiai besiverčiančių šeimų. Vis dėlto, vaikų dienos centrai antraisiais namais tampa nepilnai pusei tokių vaikų. Organizacijų atstovai pasakoja, kad labiausiai paramą vertina dėl jos suteikiamo finansinio stabilumo ir pasitikėjimo aukas panaudoti ten, kur jų labiausiai reikia.

Nuo kasdienės duonos iki pirmą kartą pamatytos jūros

Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinės direkorės Rasos Dičpetrienės teigimu, pirkėjų aukos užtikrina vaikų dienos centrų ateitį – jei ne papildoma parama pirmaisiais metų mėnesiais, kai vaikų dienos centrai negauna finansavimo iš valstybės, dalį centrų tektų uždaryti.

„Lidl“ nuotr.

„Žinojimas, kad kas ketvirtį gausime tam tikrą paramą užtikrina finansinį stabilumą, vaikų dienos centrams reikalingą kaip oras. Ko gero, jeigu ne šios aukos, dalį vaikų dienos centrų metų pradžioje uždarytume“, – sako R. Dičpetrienė.

Direktorė pasakoja, kad didžiąją dalį aukų panaudoja vaikų maitinimui, nes bazinis vaikų dienos centrų gaunamas finansavimas neužtikrina plataus ir subalansuoto maisto raciono. Be to, atėjus vasarai, Pasvalio ir Vilniaus dienos centruose besilankantiems vaikams suteikė progą pakeliauti po Lietuvą, o vienam vaikui buvo surengta ir gimtadienio šventė.

„Pasvalio vaikų dienos centro lankytojai aplankė Šiaulius, o Vilniaus – turėjo galimybę nuvykti į Klaipėdą, apsilankyti jūrų muziejuje, kai kurie vaikai pirmą kartą pamatė jūrą. Taip pat, padovanojome ir vieną gimtadienį – nupirkome tortą, balionų bei surengėme nedidelę šventę. Nors tai tik mažos detalės, galimybė įvairioms vaikų reikmėms panaudoti paramą suteikia daug džiaugsmingų akimirkų jiems“, – sako pašnekovė.

Gera vaikų savijauta – prioritetas

„Maltos ordino pagalbos tarnybos“, kuriai priklauso 16 vaikų dienos centrų, organizacinės plėtros vadovas Edvinas Regelskis teigia, kad gautą paramą naudoja įvairiai – vaikų dienos centrų remontui, edukacinėms veikloms, ar darbuotojų atlyginimams.

„Lidl“ nuotr.

„Džiaugiamės šias lėšas galėdami panaudoti būtinoms reikmėms – dalį pinigų skiriame darbuotojų atlyginimams, kadangi finansavimas per projektinę veiklą yra labai mažas. Taip pat šiuo metu renovuojame savo Marijampolės ir Telšių vaikų dienos centrus – labai svarbu, kad vaikai saugiai jaustųsi aplinkoje, kad ji būtų sutvarkyta. Šios lėšos yra itin reikalingos dėl mūsų veiklos stabilumo užtikrinimo – žinodami, kad turėsime garantuotą finansavimą, nesvarbu, didesnį ar mažesnį, galime jausti didesnį finansinį saugumą bei planuoti į priekį“, – sako E. Regelskis.

Atnaujino patalpas po avarijos

„Caritas“ priklausančiame „Visų šventųjų šeimos paramos centre“, esančiame Vilniuje, kasdien lankosi apie 30 vaikų. Šiemet ištikus nelaimei, pirkėjų paaukotos lėšos labai pasitarnavo gelbstint jį nuo nutekamųjų tinklų avarijos, po kurios buvo būtinas remontas.

„Atsitikus nelaimei, privalėjome rasti finansavimą iš rėmėjų, nes ištikus tokiems „ekstra“ atvejams, pinigų neturime. Būti patalpose po avarijos tapo beveik neįmanoma, tad privalėjome atlikti remontą. „Lidl“ bei kitų rėmėjų dėka, atnaujintose patalpose vaikai jaučiasi visai kitaip, labiau vertina aplinką ir saugo daiktus, nes tikrai ne visi namuose turi tokias galimybes. Mes labai vertiname „Lidl“ rodomą pasitikėjimą mumis bei duodamą laisvę savarankiškai lėšas panaudoti ten, kur jų kartais gyvybiškai reikia, pavyzdžiui, tokiais atvejais kaip šis“, – teigia „Visų šventųjų šeimos paramos centro“ vadovė Ieva Kuzmaitė.

Jau paaukota beveik 70 tūkst. eurų

Prekybos centro vykdomas projektas yra nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ dalis. Pirmaisiais projekto metais pirkėjai paaukojo per 20 tūkst. eur, antra tiek prie projekto prisidėjo „Lidl Lietuva“ ir vaikų dienos centrams skyrė 41,8 tūkst. eurų. Per visą projekto laikotarpį dienos centrus pasiekė jau beveik 70 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių