Lietuviai sukūrė naujos kartos traktorių, kuris varomas neįprastais degalais

  • Teksto dydis:

Naujos, gamtai draugiškos technologijos veja viena kitą. Žemės ūkis – ne išimtis. Lietuviai sukūrė hibridinį traktorių, kuris varomas ne įprastais degalais, o pagamintais iš... karvių mėšlo dujų. Apie kol kas vienintelę pasaulyje tokią tvarią techniką LNK žurnalistas kalbėjosi su „AUGA group“ generaliniu direktoriumi Kęstučiu Juščiumi. 

– Kuo šis traktorius ypatingas ir skiriasi nuo įprastų?

– Šis hibridinis traktorius ypatingas tuo, kad varomas ne įprastu dyzelinu, o  iš karvių mėlo pagamintomis dujomis.

– Iš kur tų dujų gausite?

– Iš karvių mėšlo pagamintų dujų jau turėsime po kelių mėnesių Lietuvoje, mūsų investuotose gamyklose. Ir šis traktorius pumpuosis iš perdirbtų atliekų pagamintomis dujomis, kurios nėra iškastinės. Taip tausojami resursai.

– Tokių degalų tikrai nepritrūksime?

– Žinote, mėšlo Lietuvoje turime pakankamai, kaip ir šiaudų ir kitų organinių atliekų, iš kurių galime pagaminti didžiulį kiekį energijos. Galiu pasakyti, kad šios energijos pakaktų patenkinti 70 proc. visų Lietuvos dujų. O mes šiandien visa tai paliekame pūti laukuose.

– Ar toks traktorius pirmas pasaulyje, ar kažkas panašaus jau yra sukurta?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai yra unikali lietuvių ir Lietuvoje sukurta technologija: nuo idėjos iki dizaino ir rėminių konstrukcijų. Tiesa, detalių turėjome pirkti iš viso pasaulio, bet tokios technologijos traktorius neegzistuoja daugiau niekur kitur. Visos šio traktoriaus sistemos yra elektrinės – ir variklio, ir hidraulinės sistemos.  Dar jis turi papildomą elektrinę dujų gamybos įrangą, kuri gamina elektrą ir pers sistemą atiduoda energiją. Tokia technika efektyvesnė, taupesnė ir lengvesnė. Dėl naujausių technologijų šio traktoriaus svoris gerokai mažesnis, o tai sumažina ir spaudimą į žemę. Po testavimo jau galėsime pradėti masinę tokios technikos gamybą. Daugelis prieš metus netikėjo, kad mes iš prototipo pagaminsime gamyklinę versiją. Atsakingai sakau, kad dar šiais metais pradėsime masinę šių traktorių gamybą Lietuvoje.

Šis traktorius neįkainojamas, nes jis padeda stabdyti klimato kaitą ir palikti pasaulį mūsų vaikams ir anūkams tokį, kokiame mes gimėme.

 

– Net ir spalva jo kažkuo ypatinga. Kuo?

– Ši spalva yra dviejų mišinys: atracito ir rudos. Atracitas – seniausia pasaulyje anglis, o ruda – simbolizuoja derlingą žemę. Tai reiškia, kad – auga pasitelkiant pažangiausias technologijas. Jos leis sukurti tokią naują anglį, kuri sugers iš oro, aplinkos kenksmingas dujas. Būtent tas, kurios yra didžiausios šiltėjančio klimato kaltininkės.

– Kokia tokio traktoriaus kaina?

– Šis traktorius neįkainojamas, nes jis padeda stabdyti klimato kaitą ir palikti pasaulį mūsų vaikams ir anūkams tokį, kokiame mes gimėme. Tad, mano supratimu, jo vertė yra neįkainojama. Tačiau kalbant apie kainą, tik masinė gamyba gali išspręsti savikainos klausimą. Todėl svarbu pereiti į šį etapą, kad kaštų prasme padarytume šią techniką prieinamą žmonėms, kurie nori ūkininkauti tvariai, sumažindami savo kasdieniais darbais neigiamą poveikį aplinkai, klimatui.

– Ar sulaukėte susidomėjimo už užsienio, gal jau turite ir potencialių pirkėjų?

– Taip, mes sulaukėme didelio susidomėjimo užsienyje. Yra ne tik norinčių įsigyti tokių traktorių, bet ir juos gaminti. Padarysiu viską, kad technologijos, kurios buvo sukurtos Lietuvoje, galėtų būti čia vystomos. Tikiuosi, kad tai pavyks.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nei ten

Nei ten portretas
sukure ka,nei ko! Seniai su tuo eksperimentuoja Nyderlandai,Italija. Jau turejome gi "Garliavos traktoriu","elektroautobusa Dancer",net lenktyniniu elektriniu bolidu is VGTU. Kur gi jie dabar!? Tiesiog reikia piaro,kad gauja "kureju" gautu musu sunestus milijonus is biudzeto.

Ateitis

Ateitis portretas
Susodini chebrytę, vairuoji ir visi kartu kakoja, siusioja ir važiuoja. Kai tik nustoja - taip ir sustoja. Ir vėl prasmirdę laukia, valgo, geria - poto vėl važiuoja, dar porą karvių vedasi, kiaulių grupelė bėga. O dar įdomiau mėšlo kolonėlėse. Privažiuoji ir kalbini jautį pakakot. Už uodegos tampai. Gerai jeigu gyvas lieki.

Si91

Si91 portretas
Matyt konservatorius vezios nes jie taip prisika kad ju traktorius sude paskes
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių