Lietuvoje investuoja Prancūzijos energetikos grupė „Idex“

  • Teksto dydis:

Vienos didžiausių Europos investicinių kompanijų „Antin“ valdoma pirmaujanti Prancūzijos atsinaujinančios energetikos grupė „Idex“ investuoja Lietuvoje – įsigijo Vokietijos atsinaujinančios energetikos bendrovę „Danpower Baltic“.

Sandoris dėl 90 proc. akcijų įsigijimo galutinai bus įgyvendintas, gavus Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos išvadą dėl „Idex“ atitikties nacionalinio saugumo interesams.

Vokietijos Hanoverio savivaldybės įmonės „Enercity“ valdoma kompanija „Danpower“ pardavė „Idex“ grupei visas turėtas 50 proc. „Danpower Baltic“ akcijų. Vokiečių partneriai Lietuvoje – investicinė grupė „GECO Investicijos“ – pardavė 40 proc. akcijų ir liko su 10 proc. akcijų paketu. Sandorio vertė neatskleidžiama.

„Idex“ grupės prezidento Tjeri Franko de Preomono (Thierry Franck de Preaumont) teigimu, Prancūzijos investuotojai džiaugiasi galėsiantys prisidėti prie žaliosios energetikos plėtros Lietuvoje.

„Tikimės, kad mūsų turima daugiau nei 50 metų patirtis šilumos ir inovatyvios energetikos srityse leis kartu su partneriais ne tik efektyviai vystyti esamus projektus, bet ir investuoti į naujus“, – pranešime žiniasklaidai teigia T. Frankas de Preomonas.

Pasak jo, šis sandoris yra svarbus „Idex“, siekiančiai ambicingo tikslo – tapti vienu pagrindinių žaidėjų atsinaujinančios energetikos rinkoje, teikiančiu žaliosios energijos gamybos bei susijusias paslaugas.

Galime didžiuotis, kad savo investicijomis ir patirtimi prisidėjome prie sąžiningos konkurencijos Lietuvos šilumos gamybos sektoriuje stiprinimo ir mažesnių kainų vartotojams.

Per penkerius veiklos metus Vokietijos „Danpower“ kartu su partneriais Lietuvoje investavo apie 100 mln. eurų ir tapo didžiausiais nepriklausomais šilumos gamintojais, valdančiais šešias biokuro katilines bei vieną kogeneracinę jėgainę. Bendrovė skaičiuoja, kad jos šilumos gamybos veikla vartotojams per metus vidutiniškai leidžia sutaupyti 3-4 mln. eurų.

„Galime didžiuotis, kad savo investicijomis ir patirtimi prisidėjome prie sąžiningos konkurencijos Lietuvos šilumos gamybos sektoriuje stiprinimo ir mažesnių kainų vartotojams. Tikime, kad ilgametė „Idex“ patirtis energetikos infrastruktūros projektuose bus naudinga siekiant šių tikslų ir toliau“, – teigia Vokietijos „Danpower“ finansų direktorius Burkhardas Fogelis (Burkhard Vogel).

Pasak jo, sprendimą parduoti verslą Lietuvoje lėmė pasikeitusi pagrindinio „Danpower“ akcininko – Vokietijos kompanijos „Enercity“ – verslo plėtros strategija.

Nuo 1963 m. veikianti „Idex“ grupė yra integruotos energetikos infrastruktūros turto operatorė, eksploatuojanti 41 centralizuoto šilumos tiekimo ir aušinimo tinklą. Jai taip pat priklauso 13 energijos gamybos iš atliekų įrenginių bei platus energijos paslaugų teikimo sutarčių portfelis. Grupėje dirba beveik 4 tūkst. specialistų, jos apyvarta 2018 m. siekė 929 mln. eurų. „Idex“ grupės būstinė įsikūrusi Paryžiuje.

2018 m. „Idex“ įsigijo viena didžiausių Europoje investicinių kompanijų „Antin Infrastructure Partners“, kuri valdo 9,3 mlrd. eurų vertės turtą. „Antin“ fondai kontroliuoja investicinius akcijų paketus energetikos ir aplinkos, telekomunikacijų, transporto, socialinės bei kitos infrastruktūros sektoriuose.

„GECO Investicijos“ yra lietuviško kapitalo įmonių grupė, kuri investuoja į atsinaujinančios energetikos projektus Baltijos ir Rytų Europos šalyse. Grupės akcininkai – investuotojas Artūras Rakauskas ir investicinė grupė „Žabolis ir partneriai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>...

>... portretas
Tu manai negrai, jie tokiais mastais aferu nedaro.

...

... portretas
Ir vėl žydai?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių