M. Laukaitis: „Lidl“ atnešė palankias kainas ir aukštesnį kokybės standartą

  • Teksto dydis:

Jei vakarienei šiandien gaminsite bulves, burokus ar cukinijas, gali būti, kad jos užaugintos Martyno Laukaičio ūkyje.

Jau daugiau nei 10 metų daržoves auginantis ūkininkas tikina, kad šiame daug pastangų reikalaujančiame darbe svarbiausi trys veiksniai: meilė savo darbui, tinkama daržovių veislė ir tobulėti skatinantys partneriai. Vienas iš tokių partnerių – aukščiausius kokybės reikalavimus taikantis prekybos tinklas „Lidl“, su kuriuo M. Laukaičio ūkis bendradarbiauja nuo pirmosios parduotuvės Lietuvoje atidarymo dienos.

Ūkis – iš kartos į kartą

Šakių rajone plytintį ūkį M. Laukaitis perėmė iš savo tėvo, o šis – iš savojo. Tiesa, mintis auginti daržoves kilo pačiam Martynui – iki tol Laukaičių ūkyje buvo auginamos grūdinės kultūros. M. Laukaitis prisimena, kad ūkininkavimu susidomėjo būdamas šešiolikos – iki tol tėčio darbas rūpėjo menkai: „Paaugęs ūkyje pasirodydavau vis dažniau – papildoma rankų pora čia visuomet praverčia. Nejučia visiškai panirau į ūkio kasdienybę ir galiausiai perėmiau tėčio verslą. Pradėjęs stebėti rinką supratau, kad reikia koncentruotis į daržovių kokybę, tad ūkį pasukau būtent šia kryptimi.“

Šiandien Martyno valdos siekia 450 ha: ūkyje auginamos bulvės, burokai, cukinijos, moliūgai bei grūdinės kultūros. Tiesa, didžiausią dalį – po 180 ha – užima bulvės ir burokai. Likusias daržoves ir grūdines kultūras M. Laukaitis vadina malonia papildoma veikla, tačiau patikina, kad dėmesio skiria lygiai tiek pat.

Sėkmės ašis – su meile dirbantys žmonės

Didelius daržovių laukus prižiūrėti padeda naujausios technologijos: ūkyje įdiegtos laistymo sistemos, dalį derliaus nuimti padeda sunkioji technika, o sandėliavimo patalpų priežiūra rūpinasi speciali temperatūrą ir drėgmę reguliuojanti sistema.

Į Lietuvą „Lidl“ atnešė ne tik palankias kainas, bet ir aukštesnį prekių bei produktų kokybės standartą. Nuo pat bendradarbiavimo pradžios griežti reikalavimai buvo taikomi ne tik produkcijai, bet ir pačiam ūkiui.

„Nors reikalauja nemažai investicijų, technologijos išties palengvina kasdienį darbą. Pavyzdžiui, kol sandėliavimo patalpoje nebuvo įdiegta dabartinė sistema, tekdavo keltis 4 ryto ir atverti patalpos langus, kad į ją patektų vėsaus gryno oro. Dabar visą šį darbą nuolat atlieka kompiuteris – drėgmės lygis ir temperatūra reguliuojami automatiškai”, – pasakoja M. Laukaitis.

Jis pažymi, kad nors technologijos pasitarnauja nemažai daliai darbų, prie ūkio sėkmės daugiausiai prisideda derlių prižiūrintys, nuimantys ir į prekybos vietas pristatantys, savo darbą mėgstantys žmonės. Vyras džiaugiasi, kad jam pavyko surinkti būtent tokią komandą.

Pasak M. Laukaičio, ne mažiau svarbu ir tinkamai parinkti daržovių veislę. „Reikia atsižvelgti ne tik į dirvožemį, kuriame augs daržovės, bet ir vartotojo, kuris ją ruoš pietums ar vakarienei, skonį. Lietuvių mėgstamiausios – kiek sukrentančios bulvės, puikiai tinkančios tradiciniams patiekalams: cepelinams, kugeliui ar bulviniams blynams. Tuo tarpu vokiečiai pirmenybę teikia kietesnėms bulvėms, kurias išvirus jų forma nepakinta – tokias lengviau supjaustyti tradicinėms vokiškoms bulvių salotoms“, – šypsosi ūkininkas.

„Lidl“ kokybės kontrolė padeda tobulėti

M. Laukaičio ūkyje visoms daržovėms taikomi itin griežti reikalavimai: kruopščiai tikrinama tiek jų išorė – forma, spalva, odelė, tiek vidus – spalva, minkštimas. Daržovės turi atitikti Europos Sąjungos reikalavimus, tačiau kai kurių užsakovų kokybės kartelė – dar aukštesnė. Prekybos tinklo „Lidl“, su kuriuo M. Laukaičio ūkis bendradarbiauja nuo pirmosios parduotuvės Lietuvoje atidarymo, kokybės reikalavimai – triskart griežtesni už ES reglamentą. Ūkininkas tikina, kad tokia kokybės kontrolė neleidžia užmigti ant laurų ir skatina nuolat tobulinti ūkio procesus.

„Į Lietuvą „Lidl“ atnešė ne tik palankias kainas, bet ir aukštesnį prekių bei produktų kokybės standartą. Nuo pat bendradarbiavimo pradžios griežti reikalavimai buvo taikomi ne tik produkcijai, bet ir pačiam ūkiui. Jis privalėjo turėti „Global G.A.P“ sertifikatą, užtikrinantį, kad produkcija yra saugi vartoti ir yra užauginta laikantis darbuotojų sveikatos, saugos bei gerovės reikalavimų. Vakaruose be tokio sertifikato užsakovai su tiekėjais nesileidžia į derybas. Prieš trejetą metų „Lidl“ buvo vienas pirmųjų tokio sertifikato reikalaujančių klientų, o šiandien tai pamažu tampa rinkos standartu“, – teigia M. Laukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
Šnekant apie "aukštesnį kokybės standartą" nutylima, kokie milžiniški kiekiai vaisių ir daržovių yra išmetami, nes neatrodo kaip pro fotosesijai skirti rinktiniai produktai. Dėl to ir kainos kasmet kyla ir kyla, nes nuostolius aišku dengiame mes vartotojai.

su bulvem gal

su bulvem gal portretas
bet taip suveztas visas slamstas o kainos, tai viena is brangiausiu parduotuviu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių