Pereiti į pagrindinį turinį

Maitinimo sektorius vasarą: vieni patiria nuostolių, kiti klesti

2016-07-15 11:35
DMN inf.

Statistiniais duomenimis, per metus vidutiniškai po 176 eurus maitinimuisi kavinėse bei restoranuose skiriantys lietuviai didžiąją dalį šios sumos išleidžia vasarą.

VCUP nuotr.

Vis dėlto, vasaros metu paaugusiais vartotojų srautais ir didesnėmis lankytojų sąskaitomis pasidžiaugti pavyksta ne kiekvienos kavinės ar restorano savininkui. Natūralu, kad vasarą klesti kurortuose įsikūrusios kavinės, tačiau kokių veiksmų reikėtų imtis mieste įsikūrusioms maitinimo įstaigoms, kad karštuoju metų sezonu nereikėtų skaičiuoti nuostolių?

Maitinimo sektoriaus atstovai teigia, kad didžiausią pakilimą jaučia tos maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, kurios turi lauko terasas – jose apyvarta išauga beveik 80 proc. Esant geram orui, užsipildo ne tik miesto centre įsikūrusios terasos, bet ir kai kuriuose prekybos centruose.

„Šiltų dienų mūsų šalyje ne tiek ir daug, tad žmonės susitikimams su draugais ir artimaisiais mieliau renkasi restoranus su terasomis – sako prekybos centro VCUP, kuriame restoranai su terasomis užima daugiau nei 2 tūkst. kv. metrų plotą, vadovė Ona Nevinskienė. – Pastebėjome, kad prekybos centro viršutinio aukšto terasa vasarą tampa tikru traukos centru, tad praėjusiais metais atvėrėme ir 3 aukšto fasadą. Tai buvo itin sėkmingas sprendimas, nudžiuginęs tiek prekybininkus, tiek prekybos centro lankytojus. Galima drąsiai sakyti, kad vasarą lietuviai tarsi atsigauna – padidėja ne tik restoranų lankytojų srautai, bet ir patys lankytojai linkę išleisti daugiau pinigų, gausiau palikti arbatpinigių.“

O. Nevinskienės pastebėjimams pritaria prekių ženklų „Charlie pizza“, „La Crepe“ bei „Grill terrace“ rinkodaros vadovė Lina Nikonovaitė ir teigia, kad maitinimo paslaugas teikiantiems verslininkams vasara – pats dėkingiausias laikas. Šiuo metų laiku žmonių srautas vidutiniškai didėja apie 80 proc.: žiemą vidutinis kavinių ir restoranų lankytojų skaičius – beveik 9,5 tūkst. žmonių per mėnesį, o vasaros sezonu šis skaičius išauga net iki 17 tūkst. 

Vasarą didžioji dalis restoranų lankytojų daugiausiai pinigų išleidžia užkandžiams ir gėrimams, juos galima skirstyti į dvi grupes – dieninius ir vakarinius. Pastarųjų gretos vasarą ypač išauga. „Dieninių“ ir „vakarinių“ lankytojų portretai stipriai skiriasi. Vasarą į restoraną ar kavinę užėję papietauti žmonės vidutiniškai išleidžia nuo 4 iki 12 eurų, o pavakaroti atvykusių klientų piniginės palengvėja 7–17 eurų. Be to, vakare restoranų klientai nepagaili ir tris kartus daugiau arbatpinigių, dienos metu jie dažnai pamirštami. Maisto kokybę pradėjusių vertinti lietuvių akys valgiaraštyje nebeieško ir pigaus bei sotaus patiekalo – užsisakytas patiekalas neretai tampa ir tam tikru finansinio statuso simboliu. Taip pat vasaros metu mažiau juntamas laikotarpis, kada klientai gauna atlyginimus – svečių srautai tolygiai pasiskirsto per visą mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų