Ministras atmeta A. Syso kaltinimus dėl neskaidrumo Ignalinos AE, gina vadovą

Opozicinių socialdemokratų atstovui Algirdui Sysui pareiškus apie nebeveikiančios  Ignalinos atominėje elektrinės (IAE) neskaidrią darbuotojų kaitą bei švaistomas lėšas, energetikos ministras sako, kad pokyčiai įmonėje vyksta „į gera“.

Anot Dainiaus Kreivio, dalies darbuotojų nepasitenkinimas kyla dėl pokyčių, kurių ėmėsi prieš metus IAE pradėjęs vadovauti Linas Baužys.

„Yra atėjęs naujas vadovas, atrinktas, kuris ėmėsi energingai pertvarkų – skaidrinama įmonės veikla. Mes puikiai girdėjome daugybę įvairių kalbų apie neskaidrumus ir kitus dalykus, vėluojančius projektus. Taigi, atsilikimai pradėjo mažėti, skaidrumas pradėjo didėti ir iš čia kyla tas nepasitenkinimas“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė D. Kreivys.

„Manau, kad visi pasikeitimai, kurie vyksta Ignalinos atominėje elektrinėje, yra į gera“, – pridūrė ministras.

„Situacija pasikeitus vadovybei, mano akimis, žymiai žymiai pradėjo taisytis“, – teigė D. Kreivys.

A. Sysas, remdamasis IAE darbuotojų atstovais, teigė, kad elektrinėje neskaidriai priimami ir atleidžiami darbuotojai, švaistomos lėšos vadovų išeitinėms išmokoms ar biure Vilniuje dirbančių vadybininkų algoms.

Manau, kad visi pasikeitimai, kurie vyksta Ignalinos atominėje elektrinėje, yra į gera.

 

„Dainius Kreivys ir Vyriausybė skuba paversti elektrinę uždarąja akcine bendrove, kad būtų lengviau dalyti turtą. Pastaruoju metu pinigų švaistymas elektrinėje ypač suintensyvėjo. Atleistiems vadovams sumokėta 150 tūkst. eurų išmokų. Priimami nauji vadybininkai, kurie už sėdėjimą Vilniuje, toli nuo reaktoriaus, gauna 9 tūkst. eurų. Tuo tarpu elektrinėje jau trūksta net šaltkalvių“, – pranešime teigė A. Sysas.

D. Kreivys pabrėžė, kad įmonę reorganizuojant į uždarąją akcinę bendrovę, į ją bus perkelta nedidelė dalis turto, kurio didžioji dalis liks valstybės nuosavybė.

Ministras žadėjo pasitikslinti informaciją apie darbuotojams skiriamas išeitinas išmokas bei pinigus už komandiruotes.

„Aukščiausio lygio vadovams turbūt nereikia visą laiką sėdėti Ignalinos atominėje elektrinėje. Turime ir Maišiagalą, kuri yra tvarkoma, yra bendros funkcijos viešieji pirkimai, kiti dalykai ir puikiai žinome, kad aukščiausio lygio specialistus būtų sunku surasti Visagine“, – teigė D. Kreivys.

Pavasarį IAE darbuotojai taip pat skundėsi atlyginimais, kurie šiemet buvo didinami ne daugiau kaip 3 proc., kai pernai vidutinis darbo užmokestis įmonėje didėjo 9,2 proc. L. Baužys tuomet „15min“ sakė, kad toks sprendimas priimtas įmonei nepasiekus veiklos rodiklių – įgyvendinta tik 70 proc. metinių tikslų.

„Suprantu pasipiktinimą, bet tai yra būdas, kad įmonė judėtų į priekį ir kad tą vėlavimą mes sumažintume ir jis išnyktų“, – ketvirtadienį teigė D. Kreivys.

IAE pertvarkyti iš valstybės įmonės į uždarąją akcinę bendrovę numatyta nuo 2025 metų. Pertvarka, anot ministerijos, reikalinga siekiant efektyvinti jos veiklą ir suvaldyti rizikas. Valstybė, kaip ir dabar, bus vienintelė bendrovės akcininkė.

Jėgainėje dirba apie 1,54 tūkst. darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pokyciai vyksta i gera, mano svogeriams reikia siltu vietu

Teisybe

Teisybe portretas
Vagie-kepure dega.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių