Minskas nebeįleidžia traukinių iš Lietuvos: teks krovinius nukreipti į Lenkiją ar Latviją?

Minskas nuo pirmadienio nebeįleidžia traukinių iš Lietuvos, tranzitu per Baltarusijos teritoriją vežančių trąšas ir naftos produktus.

„Lietuvos geležinkeliai“ sako, kad dėl to traukinių srautas į Baltarusiją sumažės kiek daugiau nei dešimtadaliu, tačiau tikėtina, kad jie bus nukreipti į Lenkiją ar Latviją.  

Apie draudimą vasario 2-ąją paskelbė Baltarusijos užsienio reikalų ministerija, „Lietuvos geležinkelius“ (LTG) apie tai raštiškai informavo ir NVS šalių, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Bulgarijos geležinkelių transporto taryba, kurios pagrindinė būstinė yra Maskvoje.

Įsigaliojus draudimui traukinių srautas per sieną su Baltarusija sumažės 45-iais sąstatais per mėnesį ir sieks 480-540. Apie 25 proc. jų turėtų sudaryti Lietuvoje suformuoti sąstatai – didžioji jų dalis vyktų į Rusiją, Ukrainą, taip pat Kazachstaną, Uzbekistaną, Tadžikistaną. Jais būtų gabenami įvairūs kroviniai, kuriems Baltarusijos sprendimas netaikomas – maisto ir augalinės kilmės produktai, technika, BNS panešė LTG.

Maždaug 55 proc. traukinių (240-270 per mėnesį) sudarys tranzitiniai traukiniai iš Kaliningrado, važiuojantys į Baltarusiją, Rusiją, o per jas – į Kazachstaną ir Kiniją. 

Likusį apie 20 proc. srautą sudarys traukiniai iš Klaipėdos uosto, gabenantys krovinius į Rusiją ir Baltarusiją, taip pat  Ukrainos ir Kazachstano kryptimis.

Pasak LTG, Baltarusijos draudimas didelės įtakos šiems kroviniams neturės, nes iš Klaipėdos uosto gabenami nedideli naftos ir jos produktų bei trąšų kroviniai.

Minsko draudimas labiausiai atsilieps Jonavos azoto trąšų gamyklai „Achema“ ir naftos perdirbėjai „Orlen Lietuva“.

„Orlen Lietuva“ BNS šią savaitę teigė, kad įmonė nukreips Ukrainai skirtus krovinius į Lenkiją per jos valdomą Mockavos terminalą, o „Achema“ sakė, kad produkciją gali nukreipti per Latviją.

„LTG Cargo“ šiemet planavo per Baltarusiją gabenti iki 0,9 mln. tonų naftos ir jos produktų bei maždaug 0,5 mln. tonų trąšų.

Apribojimus Minskas pranešė po to, kai įgyvendindama gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas „Belaruskalij“, Lietuvos Vyriausybė nusprendė nuo vasario nutraukti sutartį tarp LTG ir Baltarusijos bendrovės, nes ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Per lerkija

Per lerkija portretas
Iki Šeštokų o toliau piz dėc siaurukas

Cha

Cha portretas
Mes gal jau 51 JAV valstija, kad vykdom jų sankcijas ? Kada spėjom įstoti ? Pražiopsojau ta momentą....

Anonimas

Anonimas portretas
Prisikvarksėjo ,rusas puola.Idiotai Seime ,net kitos šalys taip kalba.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių