Z.Petkevičienė Kauno „Fazer Lietuva“ kepykloje, gaminančioje „Gardėsio“ prekės ženklu pažymėtus gaminius, dirba jau daugiau kaip keturiolika metų. Pradėjusi nuo bandelių cecho vadovės, technologės ir gaminių kūrėjos pozicijos, ji tapo visos kepyklos Lietuvoje vadove, o vėliau – ir Baltijos šalių gamybos ir tiekimo direktore. Z.Petkevičienė – pirmoji moteris „Fazer“ įmonių grupės istorijoje, užimanti šią poziciją.
„Esu atsakinga už Baltijos šalių kepyklų gamybą, logistiką ir tiekimą. Į tai įeina ir tokios atsakomybės kaip darbuotojų sauga, aplinkosauga, maisto kokybė, finansiniai klausimai, visos techninės problemos ar reikalingos investicijos. Tai reiškia, kad turiu gerai išmanyti mūsų naudojamą įrangą ir technologinius procesus. Gerai, kad esu tiksliųjų mokslų žmogus: skaičiai, technika ir įranga yra mano stiprioji pusė. Galiu drąsiai pakeisti automobilio tepalus ir netgi žinau, kur ir kas yra automobilyje bei ką tai reiškia“, – juokauja Z.Petkevičienė.
Reikia būti puse galvos aukščiau
Pasak Z.Petkevičienės, įsitvirtinti tokioje vyriškoje srityje nebuvo paprasta. Nepaisant to, ką visi sako, moteriai, norint būti viename lygyje su vyrais, reikia būti puse galvos aukščiau už juos.
„Prisimenu, dirbome su viena švedų kompanija. Susirinkome kartu su jų atstovais bei „Fazer“ Baltijos ir Suomijos šalių darbuotojais – iš viso buvo dvylika vyrų ir aš – viena moteris. Jie pasižiūrėjo į mane ir paprašė, kad suorganizuočiau pietus. Atsakiau, kad pietus suorganizuoti galiu, bet galiu diskutuoti ir darbo klausimais. Visi buvo nustebę, nes iš pradžių mane palaikė asistente. Tuomet supratau, kad pirmiausia man reikės įrodyti savo gebėjimus ir vertę“, – pasakoja Z.Petkevičienė.
Pakilti iki dabar užimamų pareigų moteriai nebuvo lengva – ypač daug iššūkių kėlė kepyklos vadovės darbas. Pasak Z.Petkevičienės, kandidatuodama į šią poziciją ji turėjo abejonių, o pradėti dirbti buvo ir nelengva, ir šiek tiek baisu.
„Iki tol buvau lygiavertė komandos dalis, o tapusi kepyklos vadove turėjau pradėti savo kolegoms vadovauti, staiga imti reikalauti rezultatų. Toks pokytis gąsdino, nes staiga pasikeitė mano pozicija tų žmonių atžvilgiu. Tačiau visi komandos nariai man patys padėjo atsistoti ant kojų naujoje darbo vietoje, o galiausiai pavyko užsitarnauti ir jų pagarbą. Vadovai Suomijoje netgi yra sakę, kad „Fazer“ kepyklose tam tikrose pozicijose reikėtų daugiau moterų, o kaip gerą to pavyzdį pateikė mane“, – apie iššūkius pasakoja Z.Petkevičienė.
Svarbiausia – žmogaus gerovė ir sauga
Pasak Z.Petkevičienės, jos sėkminga karjera didele dalimi yra būtent „Fazer“ nuopelnas – įmonė investuoja į žmones, skatina juos mokytis ir tobulėti. Dirbdama čia moteris antrą kartą baigė universitetą, kur įgijo maisto technologo ir maisto įrenginių inžinerijos specialybę. Vėliau baigė projektų valdymo kursus Helsinkio universitete ir begalę įvairių lyderystės ir kitų sričių mokymų.
„Jei ne „Fazer“, tikriausiai nebūčiau tuo, kuo esu dabar. Tiek aš, tiek ir kolegos turime galimybę mokytis ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu lygiu. Dažnai su jais dalijamės gerąja praktika. Džiaugiuosi ir čia užtikrinamomis darbo sąlygomis – žmogaus gerovė „Fazer“ kepyklose yra svarbiausia. Dažnai sakome, kad „Fazer“ darbovietėse pagrindinis dalykas yra darbuotojų sauga. Būtent todėl, kad šioje įmonėje svarbiausias žmogus. Stengiamės, kad jis gerai jaustųsi ir būtų saugus“, – kalba Z.Petkevičienė.
Duonos evoliucijos liudininkė
Daugiau nei keturiolika metų dirbusi „Fazer Lietuva“ kepykloje Kaune, Z.Petkevičienė ne tik pasiekė karjeros aukštumas, bet ir tapo lietuviškos duonos evoliucijos liudininke. Z.Petkevičienė prisimena, kad tik pradėjus dirbti kepyklų versle duonos pasirinkimas buvo ribotas – juoda, balta duona arba batonas. Apie kitokius skonius tada niekas negalvojo. Tačiau šiandien duona keičiasi – atsiranda naujų duonos rūšių ir skonių, pradedant nuo sėklų ar grūdų, baigiant daržovėmis ar vaisiais. Z.Petkevičienė prisipažįsta, kad ji tapo visos šios evoliucijos dalimi.
„Tikriausiai niekas nesiginčija, kad duona lietuviams yra labai svarbi, tiesiog šventa. Pati esu tikinti ir nuolat pabrėžiu, kad duona yra net mūsų maldose. Juk sakome: „Duok mums duonos kasdieninės.“ Ne mėsos ar dar ko – būtent duonos! Ir nors Lietuvoje žmonių mažėja, mes „Fazer Lietuvoje“ kepykloje stengiamės sukurti tokius duonos produktus, kurie būtų skanūs ir patrauklūs kiekvienam – tiek ir tradicijų ieškotojui, tiek ir naujų skonių atradėjui. Ar prieš penkiolika metų kas būtų pagalvojęs, kad kepsime duoną, kurios sudėtyje 30 proc. sudarys daržovės? Dabar tai kasdienybė. Tad aš didžiuojuosi tuo, kad dirbu kepykloje, kuri garsėja novatorišku požiūriu į duoną. Tikiu, kad šios pastangos nenueis perniek ir Lietuvoje duona toliau išliks ne mažiau mylima ir svarbi“, – pokalbį baigia Z.Petkevičienė.
Prisijunkite prie „Fazer Lietuva“ komandos! Daugiau informacijos www.fazer.lt
Naujausi komentarai