„NEG Recycling“ apskundė jos eliminavimą iš atliekų tvarkymo Šiaulių regione

Bendrovė „NEG Recycling“ siekia panaikinti teismo sprendimą, kuriuo ji eliminuota iš komunalinių atliekų tvarkymo Šiaulių regione, kur šių metų pradžioje kurį laiką nebuvo rūšiuojamos atliekos.

Dabar šiukšlių išvežimas, rūšiavimas ir laikymas vyksta įprastai, tikina Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro vadovas.

Pagal sutartį su centru bendrovė  „NEG Recycling“ anksčiau valdė mechaninio biologinio apdorojimo įrenginius, skirtus šiukšlėms rūšiuoti, tačiau sausį Šiaulių apygardos teismas leido centrui nedelsiant vienašališkai nutraukti sutartį ir perimti įrangą, kad būtų išvengta ekologinės katastrofos – susikaupusių ir netinkamai tvarkomų atliekų. 

„NEG Recycling“ praėjusią savaitę šį sprendimą apskundė, BNS patvirtino Apeliacinio teismo atstovė Venta Valčackienė. Bendrovė prašo, kad Šiaulių teismo sprendimas būtų panaikintas.

„Reikalaujame pripažinti centro išsigalvotus sutarties nutraukimo pagrindus neteisėtais. Po to, kai teismai išnagrinės tai ir kai tie pagrindai, mano nuomone, bus pripažinti neteisėtais, natūralu, kad atsiras klausimas ir dėl nuostolių atlyginimo“, – BNS sakė „NEG Recycling“ direktoriaus pavaduotojas Laimonas Laukys.

Anot jo, bendrovė nesiekia grįžti į buvusią poziciją ir vėl perimti atliekų rūšiavimo įrangos operatoriaus darbą.

„Kol kas nekeliame tokio reikalavimo, sunkiai įsivaizduoju, kaip tai fiziškai būtų galima padaryti, dėl tokio dalyko reikėtų atskirai tartis ir nagrinėti tokią galimybę. Klausimas sudėtingas, kuo ilgiau viskas užsitęs, tuo tokia tikimybė mažesnė“, – kalbėjo L. Laukys.

Centro ir bendrovės ir „NEG Recycling“ sutartis galiojo nuo 2013 metų gruodžio, 2021 metų pavasarį centro akcininkai nutarė ją nutraukti dėl netinkamai vykdomų įsipareigojimų, tuo metu mechaninio biologinio apdorojimo įrenginius valdžiusi įmonė kreipėsi į Šiaulių apygardos teismą ir paprašė priteisti iš centro 400 tūkst. eurų už suteiktas paslaugas.

Kol nagrinėjamas šis ginčas, centrui buvo draudžiama vienašališkai nutraukti sutartį, tačiau sausį, kai kilo ekstremalios padėties grėsmė, teismas panaikino šias laikinąsias apsaugos priemones ir leido iš bendrovės perimti įrangą, kad būtų užtikrintas sklandus atliekų tvarkymas regione.  

Kitu ieškiniu „NEG Recycling“ teisme iš centro reikalauja dar 46 tūkst. eurų.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras teismui pateikė priešieškinį, kuriuo prašo „NEG Recycling“ atlyginti daugiau kaip 426 tūkst. eurų žalą, patirtą dėl netinkamai sutiktų paslaugų.

Kitą savaitę Šiaulių apygardos teismas planuoja tęsti šių bylų nagrinėjimą.

Pagal nutrauktą susitarimą, atliekos iš viso regiono pirmiausiai patekdavo į „NEG Recycling“ valdomus įrengimus, ten išrūšiuojamos ir tik tada vežamos į sąvartyną ar termofikacinę jėgainę, tačiau bendrovė sausio 22-ąją sustabdė jų priėmimą argumentuodama tuo, kad centras jai už suteiktas paslaugas skolingas apie pusę milijono eurų.

Dėl to sutriko įprastas šiukšlių įvežimo procesas, o neišrūšiuotos atliekos buvo vežamos tiesiai į sąvartyną, taip pažeidžiant aplinkosaugos reikalavimus. Tyrimą pradėjęs Aplinkos apsaugos departamentas nustatė pažeidimų ir skyrė baudas „NEG Recycling“ bei regioniniam atliekų tvarkymo centrui.

„Bendrovei „NEG Recycling“ už taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo sąlygų ir atliekų naudojimo ar šalinimo techninio reglamento nesilaikymą departamento pareigūnai skyrė dvi administracines nuobaudas – 300 ir 60 eurų. Centrui skirta 75 eurų bauda pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, taip pat bus skirta bauda pagal Aplinkos apsaugos įstatymą – nuo 600 iki 1400 eurų“, – BNS pirmadienį teigė departamento komunikacijos skyriaus specialistė Urtė Šimonytė.

Ji patvirtino, kad centras šiuo metu jau yra gavęs leidimą visiškai naudoti rūšiavimo įrenginius.

Centro vadovas teigia, kad neišrūšiuotos atliekos į sąvartyną nepatenka.

„Viskas vyksta pagal planą, kurį buvome suderinę su aplinkosaugininkais. Įrenginiai paleisti, ten pasitaiko gedimų, konsultuojamės, kaip įrangą tobulinti, nes labai sunku dirbti. Neapdorotos atliekos jau nepatenka į sąvartyną. Ta dalis, kuri buvo laikinai saugoma sąvartyne, buvo pervežta ir apdorota, kaip privalomajame nurodyme buvo“, – pirmadienį BNS sakė centro direktorius Žilvinas Šilgalis.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras aptarnauja apie 260 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių