Nepasiturintys gyventojai ir dalis pensininkų už daugiabučio renovaciją neturi mokėti nieko

  • Teksto dydis:

Norėdama apsaugoti labiausiai pažeidžiamas daugiabučių gyventojų grupes, valstybė itin didelį dėmesį skiria nepasiturinčių gyventojų įtraukimui į šių namų renovacijos procesą. Todėl Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujantys nepasiturintys gyventojai, tarp kurių ir dalis pensininkų, gauna šimtaprocentinę visų išlaidų kompensaciją.

Nepasiturinčiais asmenimis yra laikomi tie gyventojai, kurie turi teisę į šildymo išlaidų kompensaciją. Valstybė tokiems butų savininkams padengia visas projekto parengimo ir statybos techninės priežiūros ir administravimo išlaidas, paskolą bei jos palūkanas.

Kokiems daugiabučiams skiriamas finansavimas?

Daugiabučių namų atnaujinimo programoje dalyvauti ir valstybės paramą gauti gali tik daugiabučiai namai (tris butus ar daugiau turintis pastatas), kurie buvo pastatyti iki 1993 m.

Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti įstatymas numato, kad parama yra skiriama pastatams, kurie po modernizavimo pasiekia ne mažesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę. Taip pat po renovacijos jie turėtų sutaupyti ne mažiau kaip 40 proc., o kultūros paveldo objektai – ne mažiau kaip 25 proc. šilumos energijos sąnaudų.

Kokią paramą teikia valstybė?

Visiems daugiabučių gyventojams valstybė iš dalies (30 proc.)  kompensuoja tokias energinį efektyvumą didinančias priemones kaip šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymas ar keitimas, ventiliacijos, rekuperacijos sistemų pertvarkymas, stogo ir išorinių sienų šiltinimas, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimas ar langų keitimas, liftų atnaujinimas.

Papildomus 10 proc. valstybė skiria, kai įgyvendinant atnaujinimo projektą daugiabutyje yra pertvarkoma šildymo sistema ar šilumos punktas.

O 100 proc. gyventojams valstybė kompensuoja atnaujinimo projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas.

Lengvatinis kreditas

Taip pat daugiabučių renovacijai yra suteikiamas lengvatinis kreditas, kurio metinės palūkanos siekia 3 proc. pirmuosius penkerius metus.

Valstybė užtikrina, kad šiai paskolai nebus taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti mokesčiai. Taip pat kreditą gyventojai galės grąžinti anksčiau numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių, arba paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus ir gavus valstybės paramą.

Parama tvarioms priemonėms

Siekdama prisidėti prie švaresnės aplinkos, valstybė sudarė daugiau galimybių daugiabučiams tapti mažiau priklausomiems nuo išorinių tiekėjų ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo. Todėl, tokių priemonių kaip šilumos siurbliams, saulės kolektoriams, elektrinėms ar kitiems atsinaujinantiems energijos šaltiniams įrengti, gali būti skiriama papildoma 30 proc. parama iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos.

Daugiau informacijos – nemokama tel. linija 8 800 20 012.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai už KIEKVIENĄ

Kai už KIEKVIENĄ  portretas
remonto reikalaujantį gabalą REIKIA mokėti tūkstantines ar šimtatūkstantines sumas , tada yra GERAI ?! Namai seni ir nusidėvėjimas didelis ,už šildymą sumos kosminės irgi TENKINA, griūvantys balkonai (remontas brangus ) PATINKA ?!

D

D portretas
Tai tie kurie nieko nemokes kojas rankas kele uz renovacija o likusieji dabar tures srebt ta nesamone.ismelz tiek kad mazai nepasirodys.kam jie isvis dalyvauja tuose balsavimuose jeigu nieko nenusimano

šiaip

šiaip portretas
paprastas klausimas-butas taps valdišku?Tada teks mokėti nuomą papildomai,nebent vaikai sumokėsuž renovaciją su procentais,tada butas bus nuosavas
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių