Nevakcinuotus klientus priimanti picerija: negalime izoliuoti vienos dalies, o kitai atrišti rankas

  • Teksto dydis:

Įvestiems ribojimams paklūsta ne visi. Šiauliuose įsikūrusios „Gustuko“ picerijos savininkas Mantas Zemeckas sako, kad ir toliau priims klientus be galimybių paso.

„Kiekvieną dieną tų iššūkių daugėja, nes, kaip esate pastebėję ir spaudoje ir visur, gauname naujų nutarimų 20 val. vakare, o jau kitą dieną mes juos turime įvykdyti, kas realiai nei fiziškai, nei finansiškai kartais yra neįmanoma, tai tampame įstatymų pažeidėjais prieš savo valią. Verslas visada turi matyti perspektyvą, turi prognozuoti, eiti į priekį. Mes šiai dienai absoliučiai nežinome, kas bus rytoj, nebegalime nei planuoti ar kolektyvo plėsti, žiūrėti perspektyvas. Nesame dar tokioje situacijoje buvę, kad negalėčiau atsakyti, kas bus rytoj“, – teigė picerijos savininkas.

Visada yra priešiškumo. Kur yra viena nuomonė, yra ir kita nuomonė, mes irgi ją gerbiame.

Nors rugsėjo 13-ąją buvo pirmoji diena, kai į kavinių vidų buvo galima eiti tik su galimybių pasu, tačiau picerija jau anksčiau sakė, kad įsileis visus norinčius. „Taip, mes nežinome, kiek to galėsime laikytis, šiai dienai pasitvirtinome savo vidaus taisykles ir mes manome, kad radome galimybę priimti visus norinčius. Aišku, mes laikysimės visų atstumų, saugumo priemonių, bet pas mus galės lankytis visi norintys klientai“, – situaciją komentavo M. Zemeckas.

„Mes aptarnausime bekontaktiniu būdu, kas yra numatyta aktuose iki penkiolikos minučių, ir mes manome, kad nepažeisime įstatymų. Norėčiau pakartoti dar vieną dalyką, kad nesame turėję nuobaudų, visada laikėmės įstatymų, nesame kažkokie pažeidėjai ar valstybės priešai, kaip kartais yra minima. Mes šiai dienai nusprendėme pasilikti prie šitos pozicijos, kad toliau būsime su visais žmonėmis, jų neskirstysime“, – tvirtino pašnekovas.

Pasak M. Zemecko, žmonių palaikymas įmonei šiomis dienomis yra pats svarbiausias motyvatorius. „Turite suprasti, kad mes esame smulkus verslas, baudos yra milžiniškos, labai daug žmonių palaikymo, daugybė žmonių nori mus paremti, palaikyti, bet mes jau daug kartų sakėme – mums užtenka, kad jūs pas mus lankotės ir bandysime toliau neskirstyti žmonių, nes tos negatyvumo bangos kiekvieną dieną vis didėja, tai norime pabandyti išlikti tais, kurie toliau su visais draugiškai bendrauja“, – sakė picerijos savininkas.

Galbūt ir mes dalinai turėtume suprasti tų žmonių nepasitenkinimą, kad mes čia taip garsiai šaukiame ir matome, kokia situacija yra ligoninėse ir yra pavojus.

Pašnekovo teigimu, iš kitų įmonių picerija sulaukė daugybės klausimų. „Visiškai visos (institucijos, – red. past.) negali atsakyti 100 proc. į visus norimus klausimus, nes vyksta aktai po aktų, nutarimai po nutarimų, tai mūsų labai daug klausia. Bet mes negalime 100 proc. visiems pagelbėti, visiems atsakyti, mes patys nežinome, kaip kiekvieną įstatymą traktuoti, todėl mes draugiškai patariame iš savo patirties, bet skambučių – begalė“, – tvirtino vyras.

Kaip skelbta anksčiau, picerijos iniciatyva sukurta asociacija „Petys už laisvę“. „Šiai dienai užsiregistravusių narių mes turime 192. Šį šeštadienį mes Šiaulių arenoje rengiame pirmąjį asociacijos susirinkimą, kuriuo bus patvirtinti mūsų įstatai, nuostatai, tikslai. Susidomėjimas milžiniškas. Manome, kad pirmieji darbai bus pradėti dviejų savaičių laikotarpyje. Mes paviešinsime, ką nutarėme, kokie tikslai ir kokiu keliu mes eisime. Pirmi asociacijos tikslai yra koordinuotai visiems padėti, visiems atsakyti, turime tikrai stiprią teisininkų komandą. Noriu pabrėžti – stiprią ir kaip teisininkai, ir kaip idėjiniai žmonės. Jie vienareikšmiškai palaiko mūsų poziciją, todėl mes manome, kad pradėsime nuo teisinių dalykų. O ateityje mes turime daug požiūrių, sakykime, kad ir susivienyti daugybei klausimų, vienas kitą atstovauti vadovaujantis patirtimi. Tų minčių labai daug ir kiekvieną dieną jų, manau, bus daugiau ir daugiau“, – apie ateities perspektyvas kalbėjo verslininkas.

Galbūt tie pasai netruks ilgai. Gal bus priimti kažkokie žmogiškesni sprendimai. Mes labai tikimės, bet kol kas mūsų niekas negirdi, tai net nežinome, kaip toliau elgtis.

Pasak M. Zemecko, iniciatyva sulaukė ne tik palaikymo, bet ir negatyvių komentarų. „Visada yra priešiškumo. Kur yra viena nuomonė, yra ir kita nuomonė, mes irgi ją gerbiame. Galbūt ir mes dalinai turėtume suprasti tų žmonių nepasitenkinimą, kad mes čia taip garsiai šaukiame ir matome, kokia situacija yra ligoninėse ir yra pavojus. Bet labai norėtume, kad žvelgtume ir į kitą pusę. Vis dėlto esame visi lietuviai, esame viena tauta, visi iškovojome nepriklausomybę, ateities valstybės raidą turime kurti kartu. Negalime izoliuoti vienos visuomenės dalies, o kitai visuomenės daliai visiškai atrišti rankas. Manau, tai tikrai nebus pasiteisinimas ar sprendimas. Šiai dienai, į mano nuomonę, kiek buvo visur paskelbta, niekas neatsižvelgė, mūsų net neklausė, nediskutuoja. Tai, kas vyksta, vertinu labai negatyviai“, – tvirtino M. Zemeckas.

„Labai bijome baudų, nes esame smulkus verslas ir suprantame, kad negalime to daryti. Bet mes ruošėmės tam, darėme, stengėmės ir tikimės, kad galbūt parodysime ne priešiškumą, bet norą pasilikti su visais žmonėmis. Galbūt tie pasai netruks ilgai. Gal bus priimti kažkokie žmogiškesni sprendimai. Mes labai tikimės, bet kol kas mūsų niekas negirdi, tai net nežinome, kaip toliau elgtis“, – teigė picerijos savininkas.

Primename, kad apie sprendimą picerijoje aptarnauti nevakcinuotus lankytojus „Gustuko picerija“ viešai paskelbė rugpjūčio pradžioje. „Nuo šių metų rugsėjo 14 dienos visos Lietuvos maitinimo įstaigos savo klientus galės priimti tik su galimybių pasu. Tik šį dokumentą turintys žmonės turės teisę naudotis šiomis paslaugomis. Taip mūsų Vyriausybė nusprendė apsaugoti dalį visuomenės nuo nepaskiepytų žmonių. Kad apsisaugotume nuo pavojingų kontaktų ir nepaliktume nuskriaustų… Oficialiai pranešame – nuo rugsėjo 14 dienos mūsų picerijoje galės lankytis tik nepasiskiepiję žmonės. Taip prisidėsime prie visų mūsų saugumo, ir išlaikysime galimybę visiems turėti pasirinkimo teisę. Priimsime ir pasiskiepijusius, bet tik su asmenine atsakomybe, kad neturėsime vieni kitiems pretenzijų. Mes, paprastų tėvų paprasti vaikai, pasiliekame galimybę išlikti žmonėmis visiems!“ – štai tokia žinute viešoje erdvėje tąkart pasidalijo picerijos atstovai.

Toks picerijos pareiškimas atsidūrė ne tik internautų, bet ir tarnybų akiratyje. Rugpjūčio 12 dieną picerija socialiniame tinkle pasidalijo įrašu, kuriame – ir sveikatos apsaugos ministro patarėjos Justinos Aleksaitės komentaras. „Nuo rugsėjo 14 (dienos, – red. past.) pasirūpinsime, kad piceriją aplankytų patikrinimas“, – viešoje erdvėje rašė J. Aleksaitė.

Vėliau „Gustuko“ picerija visuomenės akiratyje atsidūrė dėl sprendimo kurti „paprastų žmonių verslo“ asociaciją. Tiesa, pavadinimą pasirinko, panašu irgi ne atsitiktinį – „Petys už laisvę“.

„Petys už laisvę“ – dar pavasarį pasirodžiusi socialinė reklama, kuria žmonės raginti vakcinuotis nuo COVID-19. Paradoksalu, jog būtent tokį pavadinimą asociacijai nori suteikti žmonės, kurie pasiskelbė nuo rugsėjo vidurio aptarnausiantys nevakcinuotus klientus.

Minėtą kampaniją „Petys už laisvę“, raginančią skiepytis, sukūrė Šaulių sąjungos Pelėdų būrys su būrio vadu ir žurnalistu Edmundu Jakilaičiu. „Mes kūrėme ne tam, kad jį registruotume, o tam, kad visas teises, visus klipus, komunikaciją produkciją padovanotume valstybei ir mes neturėjome tikslo turėti šio pavadinimo savo nuosavybėje. Jeigu „Gustuko“ picerija ar kokia nors kitokia „Tuktuko“ picerija sugalvotų registruoti, tai pirmiausia turbūt turėtų reaguoti valstybės institucijos, Sveikatos apsaugos ministerija pirmiausia. Bet jeigu reakcijos nebūtų, mes jau svarstėme galimybę kaip grupė fizinių asmenų kreiptis į Registrų centrą, kad būtų užkirstas kelias šito pavadinimo pasisavinimui. Kiek aš girdžiu, tai žmonės yra nusiteikę prieš vakcinaciją, prieš galimybių pasus ir t. t. Tai aš nemanau, kad turėtume gyventi kreivų veidrodžių karalystėje. Viskas turėtų būti taip, kaip turėtų būti. Jeigu tai yra vakcinacijos šūkis, tai nereikia kažkaip bandyti visko apversti aukštyn kojomis ir pasisavinti ar kažkaip bandyti kitaip nepadoriai elgtis. Jeigu tai bus bandoma daryti ir valstybė nereaguos, tai mes aišku sureaguosime ir tas šūkis nebus įregistruotas“, – situaciją komentavo E. Jakilaitis.

Picerijos pavadinimas viešoje erdvėje buvo linksniuotas ir rugsėjo pradžioje, kai maisto pristatymo bendrovė „Bolt Food“ nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su picerija. Pastarosios atstovai įsitikinę, kad tai – siekis susidoroti su mažu verslu. Tačiau „Bolt Food“ teigimu, sprendimas nutraukti bendradarbiavimą priimtas remiantis konkrečiais aspektais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
100 % palaikau tą picerija,ir labai džiaugiuosi,kad palaiko tuos žmones,kuriuos valdžia nurašo,o ir tiems komentatoriams linkiu užsprinkti su savo tuo pasu.

Povilas

Povilas portretas
Ziurekite faktus svetaineje welovetrump taskas com / page / 1 / ?s=Covid+vaccine+ Taip pat openvaers taskas com / covid-data Politikoriai pries zmoniu mases vaksinavimosi spektakli vaidina su kamstuku ant tubeles galo. Nepasiduokite melagystems ir persiuskite suas svetaines draugams

pritariu

pritariu portretas
> ANTANAS. Jūs laukiami avių, triušių ir ožių restorane , kur pietaudami galėsite nemokamai susišvirkšti 4 ar 6 dozė marmalo, suprantu narkomanus :)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių