Pereiti į pagrindinį turinį

P. Kravtas nori 8 proc. „Achemos grupės“ akcijų

2015-10-02 13:12
BNS inf.
K. Vanago / BFL nuotr.

Buvęs bankrutavusio Vakarų banko vadovas Petras Kravtas iš koncerno "Achemos grupė" įkūrėjo Bronislovo Lubio paveldėtojų siekia atgauti dalį koncerno akcijų.

P.Kravtas iš didžiausios grupės akcininkės Lydos Lubienės, Viktorijos Lubytės bei Jūratės Žadeikienės nori perimti daugiau nei 8 proc. neva jam priklausančių koncerno akcijų. Buvęs bankininkas tikina, jog jam priklauso 120 dabar L.Lubienės (iš viso valdo 930) valdomų akcijų ir po 36 akcijas, kurias valdo V.Lubytė ir J.Žadeikienė (po 279).

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį atsisakė areštuoti 192 vienetus akcijų, kurios sudaro beveik 8,3 proc. "Achemos grupės" įstatinio kapitalo. Teismas paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį.

"Teisėjų kolegija atmeta P.Kravto teiginį dėl galimos grėsmės vertinimo kaip neatitinkantį nei laikinųjų apsaugos priemonių taikymo instituto tikslų nei gausioje ir išplėtotoje teismų praktikoje suformuotos aiškios taisyklės, kad jos gali būti taikomos tik esant pagrįstoms prielaidoms dėl teismo sprendimo neįvykdymo grėsmės, o deklaratyvūs teiginiai dėl tokios grėsmės nesudaro pagrindo varžyti kito asmens teises", - rašoma teismo nutartyje.

"Achemos grupė" skaičiuoja, kad jei ieškinys būtų patenkintas, P.Kravtas pretenduotų ne į 192, o į 185,84 akcijos - jos sudarytų 8 procentus.

Pasak P.Kravto, jis žodiniu susitarimu neterminuotai ir neatlygintinai B.Lubiui panaudos pagrindais buvo perdavęs valdyti 8 proc. - 8 vienetus "Viachemos" (dabar - "Achemos grupė") akcijų. Verslininkas tikina, jog 1995 metų vasarį bendrovės valdyba jam leido akcijas perleisti B.Lubiui, o po jo mirties šias akcijas nepagrįstai perėmė jo paveldėtojos.

Vilniaus apygardos teismas šiemet balandį preliminariai įvertino P.Kravto ieškinį ir pripažino, jog negali padaryti išvados dėl jo pagrįstumo. Teismo vertinimu, nėra jokių įrodymų, bent preliminariai patvirtinančių buvusio bankininko teiginius apie panaudos sutarties sudarymą su B.Lubiu, tačiau P.Kravtas galės pateikti turimus įrodymus, nagrinėjant bylą.

L.Lubienė su V.Lubyte teismui nurodė, kad jų su P.Kravtu nesieja jokie prievoliniai teisiniai santykiai. Be to, anot jų, ieškovas neturi teisės reikšti išvestinio reikalavimo dėl restitucijos, kol nėra nuginčytas nuosavybės įgijimo pagrindas. L.Lubienės tvirtinimu, akcijos negalėjo būti panaudos dalykas, o reikalavimams taikytina senatis.

L.Lubienė kartu su dukra valdo daugiau kaip 52 proc. "Achemos grupės" akcijų, 11,625 proc. - J.Žadeikienė, po 7 proc. - Jonas Sirvydis ir M.Kaminskienė, 4,75 proc. - Arūnas Laurinaitis, 0,5 proc. - A.Žadeika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų