Parduotuvėse vis daugiau bičių produktų ir stebinančios bitininkų kūrybos

  • Teksto dydis:

Ši vasara, pasak bitininkų, kol kas nėra itin palanki bitėms, tačiau medaus šiemet nepritrūks. Smaližiai žino, kad šviežias medus vasarą yra vienas gardžiausių skanėstų. Ne veltui lietuviškas medus ir medaus desertai yra populiari „Maximos“ parduotuvėse įsikūrusių ūkininkų produkcijos skyrelių „Linkėjimai iš kaimo“ prekė. Iš Lietuvos bitininkų avilių į lietuviško prekybos tinklo lentynas atkeliauja ne tik medus, bet ir bičių duonelė, žiedadulkės ir kiti produktai, kurie yra tikras lobis sveikatai ir gurmano gomuriui.

Šiuo metu parduotuvėse pirkėjai gali rasti bemaž 40 skirtingų medaus produktų, kuriuos į prekybos tinklą tiekia bitininkai iš skirtingų Lietuvos regionų. Didžiausio šalyje prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad grynas šviežiai išsuktas medus yra populiariausias gaminys, tačiau pasirinkimui didelės reikšmės turi ir talpa. Lietuviškas medus, išpilstytas į 500 g ir 700 g indelius yra paklausiausias. „Pusę kilogramo ar šiek tiek daugiau medaus šeima gali suvartoti pakankamai greitai, kol jis dar šviežias ir skystas, dar nesusikristalizavęs. Kiekvienas šaukštelis šviežio medaus su traškiu agurku, varškės sūriu ar tiesiog ant duonos riekės kvepia vasaros pievomis“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad greta tradicinių medaus produktų „Linkėjimai iš kaimo“ skyrelyje galima aptikti netikėtų vasaros skonių derinių. Būtent tokius kuria bitininkai Vilma ir Tomas Žygaičiai iš Šilalės regiono. Jų mažosios bendrijos „Medaus magija“ etiketėmis pažymėti produktai nuolat nustebina klientus. Medaus desertai su mėlynėmis, avietėmis, spanguolėmis ar su imbieru ir citrina leidžia atrasti vis kitokį gardumyną, turtingą vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų.

„Maximos“ nuotr.

„Esame įsitikinę, kad nuo seno lietuvių vertinamas medus gali būti inovatyvus produktas. Nusprendėme medų praturtinti natūraliomis uogomis ir vaistažolėmis, tad gana ilgai ieškojome tinkamo gamybos būdo, technologijų.  Galiausiai mums pavyko – spalvingus desertus gaminame tik iš lietuviško pievų medaus bei šaltyje džiovintų (liofilizuotų) uogų, kurių kokybė patikrinta sertifikuotose laboratorijose. Didžiuojamės, kad mūsų produktai sklinda po Lietuvą ir pasiekia net užsienį kaip autentiška ir įsimintina lauktuvių dovana“, – sako „Medaus magijos“ vadovė Vilma Žygaitienė.

Kitas tiekėjas, Aukštaitijoje dirbantis bitininkas, Vaidas Arbutavičius pastebi, kad šiemet bitės surenka mažiau medaus ir aviliai pilnėja ne taip sparčiai kaip pernai. „Iš pradžių miškus ir pievas džiovino sausra, o per patį žydėjimą daug lijo“, – iššūkius vardija  V. Arbutavičius, tačiau patikina, kad medaus tikrai užteks ir bitėms, ir smaližiams, kurie šios gėrybės gali rasti ne tik bitininkų ūkiuose, bet ir didžiosiose parduotuvėse. 

Bitininko teigimu, šiuo metu geriausias medunešis iš žydinčių grikių laukių. Būtent grikių meduje yra daugiau geležies ir baltymų, todėl šis natūralus lobis stiprina kraują – pakelia hemoglobino kiekį, padeda atsinaujinti pažeistiems audiniams.

Pasak V. Arbutavičiaus, šalyje didėja bitininkų skaičius, auga ir medaus, ir kitų bičių produktų paklausa. Bitininko žodžius atspindi ir pardavimų duomenys: šiemet bičių duonelės paklausa prekybos tinklo parduotuvėse yra net keturis kartus didesnė negu pernai ir jau parduota daugiau negu 500 įvairaus dydžio pakuočių su bičių duonele. Žiedadulkių pardavimai išaugo pusantro karto, o bičių pikio – beveik dusyk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių