Prezentacijų ekspertas: auditoriją reikia ne valdyti, o sudominti (interviu)

  • Teksto dydis:

Šiandien portale kauno.diena.lt lankėsi svečias, kurio profesinė specializacija siaura, tačiau jo žinios gali praversti kiekvienam mūsų. Į portalo skaitytojų klausimus atsakė profesionalus prezentacijų ekspertas, tinklaraščio www.prezentavimas.lt ir knygos „Prezentacija kitaip, arba pamirškite migdančias skaidres“ autorius Arturas Laskauskas.

Svečias pasidalino savo patirtimi pagrįstomis žiniomis ir patarimais apie kalbėjimą priešais auditoriją, scenos baimę ir sudominančio teksto konstravimą. Taip pat išsamiai paaiškino, kaip sėkmingai pristatyti savo darbą, produktą ar tiesiog atrasti kelius į klausytojų pripažinimą.

Plačiau pokalbį galite skaityti čia.

- Žinau, kad esate parašęs knygą. Apie ką ji, turbūt ne grožinis kūrinys?

- Ne, tai ne grožinis kūrinys. Mano knyga „Prezentacija kitaip, arba pamirškite migdančias skaidres“ yra praktinių patarimų rinkinys. Su knygos turiniu trumpai galėsite susipažinti, jei pasinaudosite šia nuoroda:

http://prezentavimas.blogas.lt/nauja-verslo-klases-knyga-apie-prezentacijas-1137.html

- Lietuvos rinka pakankamai maža, ypač jei lyginsime su JAV, Vokietijos ar Rusijos. Ar įmanoma gerai gyventi iš tokio amato? Ar didelė konkurencija? Kiek uždirba prezentacijų žvaigždės užsienyje?

- Įmanoma net ir mažoje rinkoje, jei specializuojiesi labai siaurai. Konkurencija netiesioginė, bet yra. Keleto žvaigždžių honorarai už vieną pranešimą: krepšininkas Magicas Johnsonas – nuo 50 000 JAV dolerių, šachmatų pasaulio čempionas Garry Kasparovas – nuo 75 000 JAV dolerių, buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbočiovas – iki 100 000 eurų, buvęs amerikiečių prezidentas Billas Clintonas – nuo 150 000 JAV dolerių.

Deja, niekur neradau, kad būtų skelbiama, kiek sumokama tikriesiems jų kalbų rašytojams, kurie lieka šešėlyje. Pagal analogijas su knygų rašytojais-vaiduokliais (kurie kitam žmogui pagal užsakymą parašo knygą ir slapčia parduoda autorystę) manyčiau, kad 5 000 - 30 000 būtų realu.

- Man įstrigo Jūsų knygoje „Prezentacija kitaip...“ paminėta statistika – kad Amerikoje 75 proc. visų vadovų net prieš svarbias prezentacijas pasirengimui skiria mažiau negu 2 valandas laiko, o trečdalis vadovų – mažiau negu 30 minučių. Kaip yra Lietuvoje – ar pranešimų autoriai irgi tokie pat nepareigingi?

- Aš dažniausiai konsultuoju didelių ir labai didelių įmonių vadovus arba verslo savininkus. Tai užimti žmonės. Jiems sunkoka rasti laiko prezentacijų tobulinimui, bet jie suranda. Tarkime, neseniai prisidėjau kuriant 20 minučių trukmės pranešimą konferencijai „Verslas 2017“. Kartu su pranešėju ties tekstu ir vaizdais dirbome 48 valandas (palyginimui: Steve'as Jobsas tokios trukmės prezentacijai ruošdavosi vidutiniškai 20-30 valandų).

Viena iškalbinga detalė iš nematomos proceso pusės: dvi žavios padėjėjos pagal scenarinį sumanymą turėjo pranešėjui į sceną atnešti keletą demonstruojamų daiktų – tai štai vien tuos padėjėjų atėjimus į sceną išvakarėse repetavome beveik valandą – su tikra apranga, tikroje renginio salėje... Net ir baldus scenoje perstumdėme – kad netrukdytų sumanymui. Po konferencijos iš žiūrovų esu girdėjęs, kad būtent tas pranešimas buvo pats įsimintiniausias visame renginyje.

Kitais atvejais dirbame ir trumpiau: tarkime, 6 valandas. Pernai vienai prezentacijai sustyguoti pakako pusvalandžio (pranešėjas buvo NATO karininkas su galinga viešo kalbėjimo patirtimi).

- Turiu šiek tiek provokuojantį klausimą: ar verta vargti, kuriant ir tobulinant, pvz., konferencijos pranešimo tekstą, jei nuo pranešėjo sakomų žodžių priklauso tik 7 proc. įspūdžio, kuri išsineš klausytojai? Moksliškai nustatyta, kad labiau negu žodžiai įtikina kalbėtojo laikysena ir balso valdymas...

- Tikroji tiesa yra kiek kitokia. Su Jūsų minimais 7 procentais yra įvykęs didelis nesusipratimas. Yra tokia liūdnai pagarsėjusi “7, 38, 55 procentų taisyklė”. Atseit, kai klausomės kalbančio žmogaus, 55 procentus viso įspūdžio mums sudaro kalbėtojo kūno kalba, 38 procentus – jo balsas ir intonacijos, ir tik 7 procentus – kalbėtojo pasakyti žodžiai. Tai senas mitas, kurį jau paneigė pirminis šaltinis. Iš savo patirties sakyčiau, kad pranešimo, prezentacijos ir kitos viešai sakomos kalbos tekstas yra svarbiausioji dalis. Sakomam tekstui skirčiau 50-80 procentų svarbos ir viso pasiruošimo laiko. Kalbėtojo intonacijos pagal svarbą būtų antroje vietoje, kūno kalba – trečioje. Jei įdomu, išsamiau apie tai galite pasiskaityti, pasinaudodami šia nuoroda:

http://prezentavimas.blogas.lt/taisykle-7-38-55-1191.html

- Nebuvau girdėjusi, kad Lietuvoje yra prezentacijų ekspertų. Ar ne per drąsu taip vadintis?

- Ne per drąsu. Ekspertu tampama maždaug po 10 000 valandų įdėto darbo. Galime paskaičiuoti. Aš daugiau negu 9 metus pagal užsakymus kuriu prezentacijas ir vedu garantuotos kokybės prezentacijų seminarus. Per mėnesį žmogus dirba apie 160 valandų. Per 9 metus iš viso susidaro mažų mažiausiai 15 840 valandų (mano atveju būtų daugiau, bet galima nesismulkinti). Net jei trečdalį laiko atmesime adiministraciniams ir organizaciniams darbams – vis vien liks 10 000 valandų, praleistų ties viena siaura sritimi – prezentacijomis.

- Ką jūs patariate tiems pranešėjams, kurie bijo kalbėti priešais žmonių grupę?

- Kol dar dirbau radijo laidų vedėju, pradžioje aš pats baisiausiai bijojau kalbėti prie mikrofono. Net akyse aptemdavo. Trūkdavo oro, balsas trūkinėdavo. Gal 10 metų visais įmanomais būdais ieškojau atsakymo: kaip įveikti kalbėjimo baimę. Pasakysiu savo asmeninį atradimą: reikia taip pasiruošti, kad būtum tikras, jog garantuotai sudominsi klausytojus. Žinoma, ir pačiam turi būti įdomu tai, apie ką pasakosi. Tai suteikia pasitikėjimo savimi. Susijaudinimui įveikti yra ir tam tikrų kvėpavimo pratimų ir kitko, bet, mano manymu, tai nėra patys saugiausi būdai. Tas pats galioja ir ruošiantis prezentacijomis. Pagrindinis uždavinys: kaip sudominti klausytojus.

- Noriu sureaguoti į ankstesnės paklausėjos abejonę – ar ne per drąsu vadintis prezentacijų ekspertu. Mūsų įmonė yra pasinaudojusi Jūsų konsultacijomis ir todėl galime pasakyti ir dar drąsiau: kad tikrai esate ne tik prezentacijų ekspertas bet ir prezentacijų karalius. Arturai, linkėjimai iš Šiaulių! Pasinaudojome Jūsų patarimais Frankfurto parodai – suveikė geriau negu planavom. Sėkmės!

- Ačiū. Smagu, kad Jums gerai sekasi. Linkėjimai visai komandai!

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių