Profsąjunga: „Achema“ dividendams skirs apie 80 mln. eurų

  • Teksto dydis:

„Achemos grupės“ valdomos Jonavos azoto trąšų gamyklos „Achema“ akcininkų susirinkime dividendams nuspręsta skirti beveik 80 mln. eurų, tam panaudojant ne tik pernai uždirbtą apie 40 mln. eurų pelną, bet ir rezervus, teigia įmonės darbuotojų profesinė sąjunga.

Jos vadovė Birutė Daškevičienė tikisi, kad įmonė geros veiklos rezultatais pasidalins ir su darbuotojais.

„Tikimės, kad įmonės rezultatai reikš teigiamas naujienas ir darbuotojams, būtų racionalu šiemet investuoti į žmones – ženkliai didinti atlyginimus, skirti darbuotojams metinį paskatinimą už pernai pasiektus gerus rezultatus, pratęsti atostogų premijos mokėjimą, atšaukti prastovas darbuotojams, o esant prastovų poreikiui, mokėti du trečdalius vidutinio atlyginimo“, – pranešime teigė B. Daškevičienė.

„Achemos“ atstovė Jolita Macelytė BNS pirmadienį žadėjo įmonės rezultatus pateikti vėliau. 

Tikimės, kad įmonės rezultatai reikš teigiamas naujienas ir darbuotojams, būtų racionalu šiemet investuoti į žmones.

Registrų centrui pateiktos ataskaitos rodo, kad už 2021 metus „Achema“ akcininkams išmokėjo 47,6 mln. eurų dividendų, arba 103,44 euro vienai akcijai (iki mokesčių).

B. Daškevičienės teigimu, pirmadienį įvykusiame bendrovės akcininkų susirinkime įvardyta, kad bendrovės praėjusių metų pelnas siekia beveik 40 mln. eurų iki mokesčių, o tantjemoms nutarta skirti per 350 tūkst. eurų.

Profesinė sąjunga primena, kad pernai laikinai veiklą stabdžiusi įmonė galėjo sutaupyti per prastovas darbuotojams mokėdama 40 proc. vidutinio darbo užmokesčio, o ne du trečdalius, kaip galiojant kolektyvinei sutarčiai.

2022 metų vasarį reikalaudami kolektyvinės sutarties bendrovės darbuotojai pradėjo neterminuotą streiką, kuris sustabdytas iki šiol, tačiau, anot B. Daškevičienės, „darbuotojams yra laisvos rankos bet kada jį atnaujinti“.

B. Daškevičienė teigia, kad vidutinis bendrovės darbuotojų darbo užmokestis pernai buvo 20-25 proc. didesnis nei 2021 metais, o kad realiosios darbuotojų pajamos nemažėtų šiemet, būtina ne tik kelti atlyginimus, bet ir išmokėti metinį paskatinimą už gerus rezultatus bei pratęsti atostogų premijos mokėjimą, kurį įmonės vadovai darbuotojams pasiūlė iškart po streiko.

Anot jos, šių metų sausį darbuotojų atlyginimai buvo vidutiniškai 13 proc. mažesni, o vasarį – apie 31 proc. mažesni nei prieš metus. B. Daškevičienė sako, kad įmonės vadovybė neįvykdė streiko metu duoto pažado didinti atlyginimus 6,5 proc., nors atlyginimai dėl infliacijos turėtų būti dar didesni.

Profesinės sąjungos vadovė viliasi, kad bus atšauktos pastaraisiais metais nuolat taikomos prastovos darbuotojams.

„Sodros“ duomenimis, „Achemoje“ šiuo metu dirba beveik 1,3 tūkst. darbuotojų.

Pernai „Achema“ savo veiklą stabdė du kartus: rugsėjį – dviem mėnesiams, o gruodžio viduryje sustabdyti darbai atnaujinti šiemet kovą.

Didžiausia Lietuvoje gamtinių dujų vartotoja „Achema“ ne visu pajėgumu dirba nuo 2021 metų rudens.

Registrų centrui pateiktos ataskaitos rodo, kad 2021 metais „Achema“ pernai gavo 590,3 mln. eurų pardavimo pajamų – 57 proc. daugiau nei 2020 metais, ir uždirbo 53,4 mln. eurų grynojo pelno – 13 proc. mažiau nei 2020 metais. Šiemet įmonė tikėjosi gauti 596 mln. eurų pagrindinės veiklos pajamų, rašoma įmonės 2021 metų veiklos ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių