Registrų centras Inovacijų agentūrai turės grąžinti daugiau kaip 250 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Registrų centras Inovacijų agentūrai turės grąžinti daugiau kaip 250 tūkstančius eurų, pirmadienį pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Teismas nusprendė, kad atsakovas, Registrų centras, Inovacijų agentūrai turės grąžinti 252 559 eurus, kurie buvo nepagrįstai sumokėti už Registrų centro teiktus registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenis nuo 2019 metų sausio 1 d. iki pernai rugpjūčio 31 dienos.

Viešoji įstaiga „Inovacijų agentūra“ (iki reorganizavimo – viešoji įstaiga Lietuvos verslo paramos agentūra) teismo prašė panaikinti Registrų centro šių metų sausio 27 dienos sprendimą, kuriuo atsisakyta grąžinti minėtas lėšas, ir įpareigoti Registrų centrą grąžinti šią sumą.

Viešoji įstaiga už gaunamus registrų duomenis mokėjo nustatytus įkainius, nes atsakovas atsisakė tokius duomenis teikti nemokamai. Šiuos duomenis neatlygintinai Registrų centras pareiškėjai pradėjo teikti tik nuo pernai lapkričio 29 dienos.

Teismas konstatavo, kad Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatyme (redakcija, galiojanti nuo 2019 m. sausio 1 d.) nustatyta, kad registro duomenys, registro informacija, registrui pateikti dokumentai ar jų kopijos neatlygintinai teikiami valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms teisės aktuose nustatytoms funkcijoms atlikti pagal prašymą ar sutartis, o Lietuvos verslo paramos agentūra yra viešoji įstaiga, kurios savininkė yra valstybė. Šios agentūros savininko teises ir pareigas įgyvendina Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, nusprendė, kad Registrų centras, nesivadovaudamas Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo nuostatomis, priėmė neteisėtą ir nepagrįstą sprendimą atsisakyti grąžinti pareiškėjai lėšas, todėl šis sprendimas naikintinas.

Taip pat teismas tenkino viešosios įstaigos reikalavimą, kuriuo Registrų centras įpareigotas grąžinti pareiškėjai 252 559 eurus, nepagrįstai sumokėtus už Registrų centro teiktus registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenis.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių