Registrų centrui suteiktos patalpos naujojo duomenų centro įrengimui

Vyriausybė trečiadienį valstybės įmonei Registrų centras perdavė patalpas buvusio Edukologijos universiteto pastate Vilniuje. Šiose patalpose pagrindinius šalies registrus ir informacines sistemas tvarkantis Registrų centras ketina įrengti šiuolaikinius saugumo reikalavimus atitinkantį duomenų centrą, pranešė Registrų centras.

Registrų centrui perduodamas Turto banko patikėjimo teise valdomas nekilnojamasis turtas (NT) Studentų g. 39. Šį NT sudaro trys mokomieji korpusai, bendras perduodamo nekilnojamojo turto plotas – 11,3 tūkst. kv. metrų. Vyriausybei pateikiamuose dokumentuose nurodoma, kad šio turto bendra likutinė vertė rugpjūčio 11 dieną siekė 3 mln. eurų.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas ministrų kabineto narius įspėjo, kad perduodant NT Registrų centrui gali kilti klausimų, ar tai nėra valstybės pagalba.

„Norėčiau, kad atkreiptumėte dėmesį į riziką, kuri gali kilti dėl turto perdavimo Registrų centrui. Rizika gali kilti dėl to, kad gali būti taikomos Europos Komisijos valstybės pagalbos taisyklės. Kodėl ta rizika apskritai atsiranda? Ji atsiranda todėl, kad registrų centras užsiima daug veiklų, iš jų dalis yra tokių, kurios būtų laikomos ūkinėmis komercinėmis veiklomis“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo Š. Keserauskas.

Pasak jo, vienas iš būdų, siekiant suvaldyti tokias rizikas, būtų apskritai Registrų centrui atsisakyti, pavyzdžiui, matininkų paslaugų, NT vertinimo veiklos, tačiau tai veikiausiai nėra realu artimiausioje perspektyvoje. Kitas būdas – aiškiai deklaruoti, kuriai veiklai perduodamas turtas.

„Kaip tą riziką pašalinti ar bent jau sumažinti? Vienas būdas yra visiškai atsisakyti tokių (komercinių – BNS) veiklų, kas, matyt, artimoje ateityje net nerealu, net jeigu ir būtų norima. O kitas būdas yra, – vėlgi, ar jis įmanomas, čia jau spręsti sprendimo priėmėjams, – atskirti ir aiškiai nurodyti, kokiai neūkinei veiklai vykdyti yra perduodamas šitas turtas“, – kalbėjo Š. Keserauskas.

Finansų ministras Vilius Šapoka pasiūlė iš dalies atliepti būgštavimus priimant protokolinį nutarimą.

„Tam, kad išsakytus nuogąstavimus galėtume atliepti, aš manau, galėtume kartu su nutarimu patvirtinti ir protokolinį nutarimą, pavedant Ekonomikos ir inovacijų ministerijai užtikrinti, kad tas turtas būtų naudojamas būtent tose srityse, kur nėra konkuruojama su privačiu sektoriumi, – bent iš dalies atliepiant tas rizikas, kokios buvo išsakytos“, – posėdyje kalbėjo V. Šapoka.

Registrų centro teigimu, šių metų liepos pabaigoje Vyriausybė nutarė iki tol Vytauto Didžiojo universiteto patikėjimo teise valdytas patalpas perduoti Turto bankui. Perduotose patalpose įrengus darbo vietas, Registrų centras nedelsiant perkels darbuotojus iš patikėjimo teise valdomų patalpų, esančių V. Kudirkos ir Tilto gatvėse, Vilniuje ir atlaisvintas patalpas perduos Turto bankui.

Vykdant Vyriausybės sprendimą dėl naujų patalpų Studentų gatvėje, Vilniuje skyrimo Registrų centrui, įmonė kartu su išorės ekspertais vertino šių patalpų pritaikymo duomenų centro ir administracinių patalpų įrengimo galimybes. Praėjusią savaitę patalpos ir planai jose įrengti naują duomenų saugyklą buvo pristatyti ir asociacijos „Infobalt“ nariams.

Įrengiant naująjį Registrų centro duomenų centrą bus vadovaujamasi ne tik galiojančiuose teisės aktuose įtvirtintais saugumo reikalavimais, tačiau papildomai bus siekiama, kad duomenų centras atitiktų „Tier III“ standartą.

Registrų centrui oficialiai perėmus patalpas, artimiausiu metu bus skelbiamas projektavimo darbų konkursas, vėliau numatoma skelbti statybos darbų ir techninės priežiūros paslaugų konkursus. Naujosios patalpos turės būti pritaikytos duomenų centrui, taip pat naujų darbo vietų, reikalingų prižiūrėti ir aptarnauti įmonės tvarkomus informacinius išteklius, sukūrimui.

Liepos viduryje lietaus vandeniui užliejus Registrų centro serverinę V. Kudirkos gatvėje, daugiau kaip savaitę neveikė e.sveikatos sistema, buvo sutrikusi notarų, kai kurių bankų bei kitų įstaigų veikla. Įmonės teigimu, incidentas paspartino rezervinio duomenų centro įrengimo klausimo sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservatorių KESERAUSKĄ vykite iš p a r e i g ų,

konservatorių KESERAUSKĄ  vykite iš p a r e i g ų, portretas
tai savanaudis žmogus , kuriam Lietuvos reikalai n e r ū p i, TOKIEMS yra geriau , kai V A L S T Y B E I ar Lietuvos žmonės yra blogiau, ------ šis n e s ą ž i n i n g a s konservatorių TIPAS, galimai , per ilgai piknaudžiauja šiame poste.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių